Prie Seimo protestavę LGBTQ+ palaikytojai sutiko Valkiūną: parlamentaras lygias galimybės suvokė kaip davimą į nosį

Trečiadienio vakarą netoli parlamento rūmų susirinkę LGBTQ+ teisių aktyvistai priminė, kad Lietuvoje tos pačios lyties asmenų porų santykių įteisinimas kol kas beveik nejuda iš mirties taško. LGBTQ+ teisių portalo jarmo.net iniciatyva surengtoje akcijoje dalyvavo Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) nariai, kurie teigė, kad nors Partnerystės įstatymo projektą buvo žadama pakartotinai teikti šių metų rudens Seimo sesijoje, tačiau tai nepadaryta, o sesija jau baigiasi. 

Jonas Valaitis | Jarmo.net


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Rudens sesijos pabaiga numatyta ketvirtadienį, tiesa, Seimas balsuos dėl jos pratęsimo, tad akcijos dalyviai ragino nebeatidėlioti partnerystės temos.

„Žmonių teisės nebegali laukti“, – sakė vienas iš mitinge dalyvavusių palaikytojų Artūras Štura. 

Prie Seimo trečiadienio vakarą susirinkę LGBTQ+ teisių aktyvistai ragino Seimo narius nedelsiant imtis Partnerystės įstatymo projekto, mat, jų teigimu, tos pačios lyties asmenų porų santykius reglamentuoti itin vėluojama. 

Karolis Širvinskas | Jarmo.net nuotr.


„Labai skaudu, kai yra dalijami pažadai, jog per 100 dienų sulauksime LGBTQ+ teisių pagerėjimo, bet šiuo atveju Partnerystės įstatymo, tačiau šių pažadų nevykdymui ieškoma pateisinimų. Laukiame jau daugiau nei 100 dienų. Pirmąkart pateikti nepavyko - pavasarį pritrūko vos 2 balsų. Bet rudens sesijoje buvo žadama įstatymą teikti pakartotinai “, – kalbėjo akcijoje dalyvavusi TJA valdybos pirmininkė Simona Padegimaitė.

@tjalietuva

Kur mano partnerystės įstatymas? @viskastebintiakis ##partnerystė ##lgbt ##queer ##šeima

♬ Infinity - Jaymes Young
 

„Keista, kad balsų biudžetui priimti pakanka, bet kai kalba pasisuka apie žmogaus teises, LGBTQ+ lygiateisiškumą, staiga balsų valdančiajai koalicijai jau nepakanka“, – sakė mitinge dalyvavęs Karolis Širvinskas. 

Be to, akcijos dalyviai sutiko ir nuo Seimo žingsniuojantį anti-LGBTQ+ politiką Valdemarą Valkiūną, kuris pastaruoju metu žiniasklaidoje linksniuojamas dėl galimų muštynių su Tomu Tomilinu Seimo salėje. 

Buvęs Biržų rajono meras V. Valkiūnas akcijos dalyviams pareiškė, kad lygios galimybės yra suprantamos taip: „Lygios galimybės visiems, kaip sakant, ir duodi į nosį, ir atgal gauti".

@tjalietuva

Primityvus Seimo narių požiūris... ##lgbt ##partnerystė ##queer @viskastebintiakis

♬ abcdefu - GAYLE



Akcija vyko po 17 val., netoli Gedimino prospekto. Dalis praeivių nužvelgė LGBTQ+ teisių aktyvistų laikomą plakatą, kuriame teigiama: „Kur mano Partnerystės įstatymas? Laukiu jau 100+ dienų". Kai kurie mėgino pravardžiuoti, tačiau kadangi šalia akcijos dalyvių budėjo policijos pareigūnai, didelių konfliktų nekilo. 

Akcijos akimirka | Jarmo.net nuotr.


Akciją inicijavo jarmo.net redaktorius Jonas Valaitis. Jis teigė: „Ko gero, pats metas mums išvysti atnaujintą Partnerystės įstatymo projekto variantą, kadangi šiuo metu mes nežinome, nei kas mūsų laukia, nei kada numatyta teikti įstatymą pakartotinai. Siekiant gilesnės diskusijos, būtina suvokti, apie ką eina kalba. Gaila, kad įstatymo atnaujintas variantas dar neužregistruotas ir su juo plačioji visuomenė, taip pat LGBTQ+ bendruomenė susipažinti negali. Kalbama, kad trūksta diskusijų, bet jos ir negali vykti, nes diskutuojama nežinia apie ką. Taigi, lieka daug vietos interpretacijoms. 

Manau, kad nebėra ko delsi. Partnerystės įstatymo tobulinimui buvo jau pakankamai laiko. Be to, Seimo narys, vienas šio įstatymo rengėjų Tomas Vytautas Raskevičius skaičiavo, kad Seime yra papildomai 20 parlamentarų, kurie galėtų balsuoti už partnerystę, nors jie to anksčiau nedarė. Taigi, balsų bent įstatymo pateikimui tikrai užtektų. Labai linkiu sėkmės Tomui ir visai koalicijai bei viliuosi, kad jie įgyvendins savo ambicingą tikslą pateikti, o vėliau ir priimti orų Partnerystės įstatymo projektą. Nes trauktis nebėra kur. Žmonėms jų teises reikia užtikrinti čia ir dabar". 
Naujesnė Senesni