Į „valstiečių" lyderio kėdę pretenduojantis Karbauskis - už tradicinę šeimą. Tik ar jo paties šeima tradicinė?

Lapkričio 30-ąją prasidėjo visuotiniai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko rinkimai. Partijos nariai rinksis iš dviejų kandidatų – dabartinio partijos pirmininko Ramūno Karbauskio ir ilgamečio partijos nario Giedriaus Surplio.

Ramūnas Karbauskis | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Partijos pranešime spaudai pažymima, kad balsus rinkėjai elektroniniu būdu siųs iki gruodžio 5 d. Tai pirmi visuotiniai LVŽS pirmininko rinkimai, kuomet pirmininką renka ne suvažiavimo delegatai, o visi partijos nariai.

Jarmo.net nusprendė pasidomėti „valstiečiams" vadovauti pasišovusių politikų požiūriu į LGBTQ+ bendruomenės teises ir laisves.

Giedrius Surplys | O. Posaškovos nuotr.


Išreiškė paramą maršui, pasibaigusiam riaušėmis

Kalbintas naujienų agentūros ELTA, R. Karbauskis teigė, kad jeigu partiečiai jį išrinks dar vienai kadencijai pirmininko poste, jis darys viską, jog Seime nebūtų patvirtintos valdančiųjų iniciatyvos, pavyzdžiui, jis stengsis, kad ir vėl nepavyktų pateikti Partnerystės įstatymo projekto, kuris, jeigu būtų priimtas, leistų ne tik skirtingų, bet ir tos pačios lyties asmenų poroms įteisinti savo santykius.

„Jeigu „valstiečių“ sąjunga pakeistų savo kryptį ir nebebūtų tokia stipri, kaip yra šiandien, Seime būtų priimti ir alkoholio prieinamumo apribojimų panaikinimo sprendimai, ir narkotikų įteisinimas (R. Karbauskis, komentuodamas lengvųjų narkotikų dekriminalizavimo klausimą, dažnai kalba apie narkotikų „įteisinimą“ – ELTA), ir LGBT interesams atstovaujantys įstatymai", - ELTA cituoja R. Karbauskį.

Ramūnas Karbauskis ir Rima Baškienė | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.


Čia pat verta prisiminti pavasarį „valstiečių" gretose įvykusį konfliktą, kai tuometinis partijos narys Tomas Tomilinas Partnerystės įstatymo projekto teikimo metu agitavo kitus Seimo narius balsuoti už ir atverti kelią šio įstatymo svarstymui Seimo komitetuose. Už tai T. Tomilinas užsitraukė R. Karbauskio nemalonę. Netrukus politikas buvo iš partijos pašalintas LVŽS tarybos sprendimu.

Tomas Tomilinas | Seimo kanceliarijos/Dž. G. Barysaitės nuotr.


Taigi, R. Karbauskio požiūris į LGBTQ+ asmenų teises - akivaizdus: Seimo nariai, palaikantys LGBTQ+ asmenis, neturi vietos „valstiečių" Seimo frakcijoje. Tariamas tradicines vertybes ginantis R. Karbauskis yra išreiškęs ir paramą šeimų gynimo maršui - pavasarį prasidėjusiam judėjimui, kuriuo siekiama paveikti politikus, jog šie nė negalvotų apie LGBTQ+ asmenų lygybės užtikrinimą. 

Ko gero, daugelis prisimena, jog pavasarį prasidėjusi akcija rugpjūčio 10-ąją peraugo į riaušes, kurių metu prie Seimo buvo sužalota ne viena dešimtis policijos pareigūnų. 

Šeima - ne tokia ir tradicinė

Tiesa, nors pasisako už tradicines šeimos vertybes, pačio R. Karbauskio šeimos santykiai neatrodo itin tradiciškai. R. Karbauskis apie savo šeimą nėra linkęs kalbėti, tačiau yra žinoma, kad kol politikas mėgina atremti LGBTQ+ teisių iniciatyvas Lietuvoje, jo žmona Lina Karbauskienė gyvena Ispanijoje. 

Sėkmingo vyro įvaizdį mėginantis kurti „valstietis" 2017 metų pradžioje įsipainiojo į skandalą, kai po žurnalistų atlikto tyrimo paaiškėjo, kad jį ir tuometę Seimo narę Gretą Kildišienę sieja neaiškūs santykiai: politikė važinėjo R. Karbauskio „Agrokoncernui" priklausančiu visureigiu. Po skandalo G. Kildišienė atsisakė Seimo narės mandato. 

„Tai darosi juokinga, kai žmogus neišsiskyręs bando, mano nuomone, kiek teko girdėti, formuoti kažkokią alternatyvią šeimą. Žmogus pasisako už tradicines šeimas, šeimos vertybių puoselėjimą“, – LVŽS lyderiui kritikos pažėrė darbietis A. Mazuronis, rašo delfi.lt

Politikas viešai deklaruoja, kad yra vedęs, augina du sūnus. Ar turi nesantuokinių atžalų, R. Karbauskis nepažymi. 

Su vienalyčių porų santuoka nesutinka

O štai G. Surplys taip pat nėra didelis LGBTQ+ bendruomenės teisių palaikytojas. 

Giedrius Surplys | O. Posaškovos nuotr.


Gegužės mėnesį Seime pateikus rezoliuciją, kurioje išreikštas palaikymas šeimų maršo judėjimui, kilo diskusija dėl šio klausimo išbraukimo iš darbotvarkės. Galiausiai dauguma Seimo narių nusprendė rezoliucijos nė nesvarstyti. Tačiau G. Surplys balsavo prieš šios rezoliucijos išbraukimą iš darbotvarkės. Homofobiškas judėjimas, kurio dalyviai reikalavo nepriimti Partnerystės įstatymo, jam pasirodė svarbus. 

Portale manobalsas.lt prieš 2020 metais įvykusius rinkimus G. Surplys yra nurodęs, kad greičiau nesutinka su tuo, jog „tos pačios lyties asmenų poros turi turėti tokias pat teises tuoktis kaip ir heteroseksualios poros".

Be to, „valstietis" G. Surplys balsavo prieš Partnerystės įstatymo projektą, teiktą pavasario Seimo sesijos metu.

Pats politikas yra vedęs, augina 3 vaikus. 
Naujesnė Senesni