Partnerystės įstatymas įstrigo - apie jo pateikimą rudens sesijoje nebekalbama

Po to, kai gegužę Seimas po teikimo atmetė ir grąžino tobulinimui Partnerystės įstatymo projektą, vienas jo rengėjų Tomas Vytautas Raskevičius žadėjo - pakartotinai projektas bus teikiamas rudenį. Tačiau kol kas jis neužregistruotas. Kaip portalui jarmo.net teigė parlamentaras, siekiama, kad tobulinant įstatymą jis užtikrintų orų artimųjų statusą. Tačiau iš šalies stebint, diskusijos dėl orumo tęsiasi pakankamai ilgai. Kyla abejonių, ar rudenį įstatymas iš naujo pasieks Seimą. 

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Tomas Vytautas Raskevičius ir Margarita Jankauskaitė | Seimo kanceliarijos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Partnerystės įstatymas numatytų, kad santykius oficialiai įtvirtinti galėtų tiek vienalytės, tiek skirtingų lyčių poros. Tačiau Seime verda mūšis dėl tos pačios lyties asmenis suteikiamų teisių, kurias įstatymo rengėjai norėtų įtvirtinti partneryste.

Apie tai, kokie iššūkiai kilo diskutuojant apie įstatymą su kitais politikais, portalas jarmo.net pasiteiravo T. Vytauto Raskevičiaus

-Jūs teigėte, kad Partnerystės įstatymo projektas bus pateiktas Seime po to, kai būsite 100 proc. garantuotas, jog praeisite pateikimo stadiją. Pagal ką Jūs konkrečiai vertinsite, kad jau laikas teikti įstatymą, nes tikrai pavyks sulaukti palaikymo?

-Sprendimas pakartotinai Seimui teikti svarstyti Partnerystės įstatymo projektą yra grindžiamas aritmetine, t. y. balsų skaičiavimo, logika. Siekiant susitarimo su pavieniais politikais, jų frakcijomis ar frakcijų dalimis, yra skaičiuojama, kad balsuojančiųjų „Už“ projektą būtų daugiau nei balsuojančiųjų „prieš“ ar susilaikančiųjų. Svarbi aritmetinės dėlionės dalis yra ir galimybė balsavime apskirtai nedalyvauti.

-Įstatymo derinimas su įvairiais politikais vyksta jau ilgą laiką. Anksčiau kliūčių kėlė šeimos sąvokos apibrėžimas. Tačiau po G. Nausėdos kritikos sąvoką pakeitėte. O kas dabar kelia diskusijų, kai kalbate apie Partnerystės įstatymo projektą frakcijose, su pavieniais politikais? Ar tai yra tema apie vieno partnerio teisę į kito vaikus? Kodėl šios diskusijos trunka taip ilgai - praktiškai visą iki šiol besitęsiančią rudens sesiją?

-Pagrindinis tikslas, kurio yra siekiama Partnerystės įstatymu, yra partneriams suteikti civilinį arba, kitais žodžiais tariant, „artimųjų“ statusą. Tai reiškia, kad yra derinamas orus, o ne partnerių santykius „komerciniams“ susitarimams prilyginantis įstatymas. Mano tikslas yra, kad įstatymo projektas nuo pirminio įstatymo varianto pasikeistų kaip įmanoma mažiau. Partnerystės įstatymas visų pirmiausia skirtas visapusiškai sureguliuoti kartu gyvenančių, tačiau nesusituokusių asmenų tarpusavio santykius. Projekte apie partnerių teises bendrų ar vieno iš partnerio vaikų atžvilgiu nėra kalbama.

-Ar yra šansų, kad Partnerystės įstatymo projektą pateiksite dar šioje rudens sesijoje?

-Kaip ir esu minėjęs anksčiau, sprendimą dėl pakartotinio įstatymo pateikimo lems jam užsitikrinta parama Seime, - teigė Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius

Naujesnė Senesni