Po išpuolio pergalę teisme pasiekę Arnas ir Tomas priteistą žalą paaukos Lietuvos žmogaus teisių centrui

Laiptinėje homoseksualią vaikinų porą užpuolęs, taip pat vieną jų sumušęs 22-erių metų vilnietis šią savaitę išgirdo nuosprendį. Nors iš pradžių tyrimą pradėjusi policija teįžvelgė viešosios tvarkos pažeidimą, istorijai pasirodžius žiniasklaidoje, pareigūnai informavo pradėję tyrimą ir dėl neapykantos kurstymo. 

Arnas ir Tomas | Asmeninio archyvo nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Nukentėjusieji teismo nuosprendžiu yra patenkinti. 

„2019 metų vasarą mane su Arnu užpuolė namų laiptinėje girtas kaimynas, bevadindamas supist*is pyder*stais ir pan. Atvažiavo policija, užpildėm pareiškimą ir t.t. Visą tą laiką vyko teismo procesai, nuo pat pradžių nebuvo norima priimti, kad tai buvo užpuolimas dėl orientacijos, bet mes nepasidavėm. Daug kartų norėjosi numoti ranka, savo sveikatos ir nervų sąskaita, bet kas, jei ne mes? Norėjom parodyti, kad už savo veiksmus reikia atsakyti ir prisiimti atsakomybę, pastovėti už save, už savo teises, nepamirštant ir pareigų. Tai viena iš nedaugelio bylų, kai yra pripažįstamas ne tik užpuolimas, bet ir priežastis: orientacija. Kodėl? Nes nenori tokių dalykų kelti niekas į viešumą", – socialiniame tinkle „Facebook" rašė Tomas Kirša. 

Teismas užpuolikui skyrė galutinę subendrintą 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant jį bausmės atlikimo laikotarpiu dirbti arba būti užsiregistravus Užimtumo tarnyboje, taip pat neatlygintinai išdirbti 40 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis. Nuteistasis turės atlyginti ir nukentėjusiojo patirtą neturtinę žalą.

„Nusprendėm, kad visa priteista suma nuo mūsų bus pervesta Lietuvos žmogaus teisių centrui, kad viskas eitų tik šviesyn. Jeigu ne Birutės Sabatauskaitės ir Jūratės Juškaitės pačių parašyta žinutė, kai tik ši istorija išėjo į viešumą, nebūtume atradę Evelinos Dobrovolskos – jų patarimai ir pagalba padėjo nueiti šį kelią.

Labai norim padėkoti visiems, buvusiems šiame kelyje: tėvams, draugams, kurie ragino nesustoti.

Tikimės, kad tai bus kažkam maža pamoka, prisiimti atsakomybę, o kažkam galbūt ir įkvėpimas nepasiduoti", – viliasi T. Kriša. 

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos.

Jarmo.net primena, kad vaikinai buvo užpulti namo, kuriame gyveno, laiptinėje, kai ketino grįžti namo ryte. Vaikinai teigė, kad užpuoliko užgaules išgirdo dar vakarą, kai paliko namus. Po įvykio iškviesti policijos pareigūnai užpuoliko nesulaikė. T. Kirša žurnalistams pasakojo, kad pareigūnų reakcija nuvylė, vaikinai priversti pasijusti kaltais. T. Kirša teigė, kad toks pareigūnų elgesys tik sukėlė nesaugumo jausmą. Negana to, anot T. Kiršos, pareigūnai pareiškė, kad vaikinai turėtų žinoti, kokiame rajone gyvena, dėl to nereikėtų stebėtis įvykusiu smurtu. 


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni