Seime paskelbus pertrauką, 150 asmenų šiandien praneš apie smurtą artimoje aplinkoje

Sausio 18 vėlų vakarą moterų organizacijos įjungė nerimo ir liūdesio skaitliuką – kasdien Lietuvoje 150 asmenų patiria smurtą kol Seimo nariai daro #pertrauką svarstant Smurto artimoje aplinkoje įstatymo pataisas, rašoma pranešime spaudai.

112.lt nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija (LMTĮA) dalinasi kreipimusi į sprendimų priėmėjus:

Gerbiamieji,

Prieš dešimt metų reikėjo stiprios politinės valios priimti LR Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą. Specializuotos kompleksinės pagalbos centrai (toliau – SKPC) kviečia žengti dar vieną istorinį žingsnį apsaugant bei teikiant pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims.

Dėl smurto lyties pagrindu

Jungtinės tautos akcentuoja, kad smurtas lyties pagrindu yra nukreiptas prieš moterį dėl to, kad ji yra moteris, arba kurį neproporcingai dažnai patiria moterys.

Asociatyvi Kindel Media/Pexels.com nuotr.


Lietuva pagal moterų nužudymų skaičių, tenkantį 100 000 gyventojų, antra tarp 24 ES šalių narių (Eurostat, 2018). Lietuvoje dėl smurto artimoje aplinkoje nužudytų moterų skaičius didėja, 2021 m. moterys sudarė net 73 proc. nužudytųjų. Ką pasakytų Jūsų mama ar močiutė sužinojusi, kad praeitais metais SKPC suteikė pagalbą net 73 moterims virš 85 metų? Gal tarp jų buvo ir Jūsų mamos draugė?

Smurtas prieš moteris motinas tiesiogiai arba netiesiogiai veikia jų vaikus ir turi ilgalaikį neigiamą poveikį jų emocinei ir psichinei sveikatai. Tai sukelia smurto ir prievartos ratą, persiduodantį iš kartos į kartą (2021 m. nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjo 4 670 vaikų).

Dėl apsaugos orderio

Policija kasmet gauna apie 58 000 pagalbos kreipimųsi dėl smurto artimoje aplinkoje. Gyventojų apklausų duomenimis žinome, kad pagalbos kreipiasi tik 15 proc. nukentėjusiųjų. 2021 m. SKPC pagalbą suteikė 11 651 asmeniui – tai yra tiek pat, kiek yra gyventojų Druskininkuose! Tik dėl 1 iš 8 atvejų buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, taigi tik 1 iš 8 galimai smurtą artimoje aplinkoje patyrusių asmenų buvo suteikta teisė į apsaugą ir pagalbą. Teisėsaugos institucijoms trūksta įrankių apsaugoti asmenį, kuris patiria kitos rūšies (psichologinį, ekonominį, seksualinį ir kt.) nei fizinį smurtą. Apsaugos nuo smurto orderis – tai įrankis, kuris galėtų užtikrinti 7 iš 8 nukentėjusiųjų apsaugą ir pagalbą. Orderis yra nukreiptas į greitą nukentėjusiojo apsaugą.

Kiekvienas smurto artimoje aplinkoje atvejis yra realus ir kelia pavojų. Turime atsigręžti į asmenis, išdrįstančius kreiptis pagalbos dėl smurto. Mūsų pareiga jiems suteikti savalaikę apsaugą ir pagalbą.

Nelaukime, kol šeimoje vykstantis smurtas įgaus akivaizdų pavidalą, kurį lydės sužalojimai, ilgalaikiai sveikatos sutrikdymai ar net gyvybės atėmimas.

Kviečiame nesuabejoti smurto lyties pagrindu sąvokos bei 15 dienų trukmės Apsaugos nuo smurto orderio įtvirtinimo būtinybe ir palaikyti balsavimo metu.

Pagarbiai,

Jurgita Cinskienė

LMTĮA vadovė
Naujesnė Senesni