LGBTQ+ turistų pinigai Kubą vilioja, bet bendruomenės teisių užtikrinimas – vėluoja

Kubos paplūdimio kurorte Cayo Guillermo veikia prabangus viešbutis, pavadinimu „Rainbow“, kuriame jo svečius pasitinka šokėjai, vilkintys tinklines pėdkelnes ir aukštakulnius. Virš viešbučio įėjimo – vaivorykštės vėliava, rašo naujienų portalas alfa.lt ir pastebi, kad šis valstybės finansuojamas viešbutis yra tarytum priedanga Kubai ginantis nuo kaltinimų pažeidinėjant žmogaus teises.

Viešbutis | Nuotraukos šaltinis: sunwing.ca


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Rainbow“ viešbutis, vadinamas pirmuoju Kubos LGBTQ+ bendruomenės viešbučiu, buvo vėl atidarytas praėjusių metų gruodžio mėn.

Nors Kuba nėra svetinga LGBTQ+ bendruomenei, šio viešbučio svečiai gali pasimėgauti 5 žvaigždučių paslaugomis prie baseino ar pasivaikščiojimu po smėlį.

Kodėl LGBTQ+ teises pažeidžiančioje šalyje veikia toks viešbutis? Ar LGBTQ+ asmenys gali jaustis saugūs? Tokie neatsakyti klausimai kelia dvejonių kai kuriems keliautojams.

Komunistų lyderis Fidelis Castro išties nepasižymėjo didele tolerancija. Jo valdymo pradžioje homoseksualūs vyrai ir moterys buvo tariamai „perauklėjami" – siunčiami į darbo stovyklas.

BBC nurodo, kad po šių juodų dienų Kubos visuomenės ir valdžios požiūris į LGBTQ+ asmenis pagerėjo, tiesa, ne tiek, jog būtų pripažintos tos pačios lyties asmenų šeimos. 
Pasak alfa.lt, Kubos vyriausybė ir „Rainbow Hotel“ kompanija „MGM Muthu Hotels“ teigia, kad tai yra šio požiūrio pasikeitimo pavyzdys. Kaip rašo naujienų portalas, bendra „Muthu Hotels“ ir Kubos karinės turizmo įmonės „Gaviota“ įmonė „Rainbow Hotel“ buvo įtraukta į JAV vyriausybės subjektų, kuriems Kuboje taikomos sankcijos, sąrašą dar prieš jį atidarant 2019 m.

Būtent tuomet užklupo COVID-19 pandemija, taigi, verslas sustojo. Praėjus kuriam laikui, po truputį turistai grįžta.

„Smagu būti tokioje vietoje, kur jautiesi laukiamas ir skatinamas būti savimi“, – alfa.lt cituoja Keviną McGarthą iš Toronto (Kanada). Vyras viešbutį apibūdina kaip „oazę Karibų jūroje“.

Nepaisant geros atmosferos pačiame viešbutyje, šalyje išlieka opi tolerancijos stygiaus problema. Praėjusių metu liepą visoje saloje įvyko protestai, kurių dalyviai buvo suimti ir nuteisti „už uždarų durų“. Alfa.lt duomenimis, valstybė siekė dešimtmečių trukmės įkalinimo bausmių kai kuriems kaltinamiesiems. Kuba nepagailėjo net nepilnamečių. Daugelis jaunų žmonių pasijuto priversti palikti salą. 

Dalis Kubos LGBTQ+ teisių aktyvistų teigia, kad viešbutis „Rainbow“ yra valstybės bandymas paslėpti žmonių teisių pažeidimu prisidengiant tolerancija seksualinėms mažumoms.

Be kita ko, Kuboje netrukus turėtų išdygti ir dar vienas LGBTQ+ bendruomenei skirtas viešbutis, pavadinimu „Telegrafo“, kuris netrukus bus pristatytas kaip antrasis LGBTQ viešbutis.

Gali būti, kad taip Kuba mėgina pritraukti LGBTQ+ keliautojų pinigus.

Verta paminėti, kad Kuboje vyksta aršios diskusijos dėl šeimų paketo politikos pakeitimo, LGBTQ+ aktyvistai sieks įstatymo modernizavimo. Planuojama, kad vėliau šiais metais turėtų būti surengtas referendumas dėl tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimo.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni