Likimo išbandymai paskatino ginti LGBTQ+ bendruomenę: atėjo suvokimas, koks gyvenimas yra trapus, o rytojaus gali ir nebebūti

„Man reikėjo numirti, kad vėl prisikelčiau", – ištarė mokslų daktarė, odontologė Rasa Račienė, besąlygiškai palaikanti savo dukrą, kuri priklauso LGBTQ+ bendruomenei. 

Rasa Račienė | LGL/Augusto Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

LRT laidai „Stilius" moteris atskleidė, kad jos gyvenimas buvo paženklintas daugybės išbandymų. Teko kovoti dėl pripažinimo medikų bendruomenėje, vėliau ėmė trūkinėti šeimos saitai. Be to, moteriai smogė dar viena skaudi žinia – diagnozuotas pirmos stadijos krūties vėžys. 

Ši diagnozė jos nepražudė. Priešingai – padėjo atrasti tam tikrus dalykus, kurie anksčiau, regis, nebuvo nematomi. R. Račienė teigė tarytum užaugusi ir šiandien, kai pažvelgia į save prieš 15 ar 20 metų, savimi besididžiuojanti. „Augti pradedi pats, kai pradedi save vertinti", – įkvepiančiai kalbėjo ji. 

Pastarieji 4-eri metai, teigė pašnekovė, jai tapo tarytum nauju gyvenimu. „Reikėjo išmokti pačiai rūpintis viskuo. Teko išgyventi, ką reiškia išgirsti pačią baisiausią diagnozę, ištverti kelias operacijas, atsidurti ties tuo suvokimu, kad rytojaus gali nebūti. Tada tampi stiprus. Supranti, kad nesustosi", – sakė pašnekovė.

Suvokimas, kad gyvenimas trapus, ją paskatino viešai užstoti pažeidžiamus žmones – LGBTQ+ bendruomenę.

Praėjusiais metais susitikusi su prezidentu Gitanu Nausėda, moteris jo prašė atkreipti dėmesį į žmogaus teisių problemas Lietuvoje. Po šio susitikimo ji tapo žinoma visoje Lietuvoje ir įkvėpė daugybę LGBTQ+ vaikų ir tėvų netylėti. Vėliau buvo paskelbta apie naujos organizacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus" steigimą, o tarp įkūrėjų taip pat buvo matyti R. Račienės veidas.

Tai nebuvo vienintelis ir pirmas bandymas prabilti apie iššūkius, kuriuos patiria LGBTQ+ bendruomenė Lietuvoje. R. Račienė teigė, kad jos aktyvizmo kelias prasidėjo tuomet, kai socialiniame tinkle jai pažįstamas žmogus parašė itin skaudų komentarą, kuriame pacitavo Bibliją. Citatoje – mintis, kad homoseksualūs žmonės nusipelnė mirties.

„Kelias minutes laukiau, kol tas komentaras išnyks, nes žmogus mane labai gerai pažįsta, pažįsta ir mano šeimą. Tas neįvyko. Tuomet parašiau su prašymu, kad suprastų, kas yra padaryta. Atsakas nebuvo toks, kokio norėjau. Supratau, kad tai paskutinis lašas, nebegaliu tylėti. Tai išsirutuliojo į mano pirmą viešą laišką visuomenei, kuris surinko virš 20 tūkst. palaikančių parašų", – kalbėjo R. Račienė. 


Kaip sako R. Račienė, tokio laiško tikslas – išsklaidyti mitus apie LGBTQ+ bendruomenę. Anot jos, žmonės įsivaizduoja, kad neheteroseksualūs žmonės apsinuogina, išsidažo, apsirengia odines kelnes ir vaikščioja nešiodami vaivorykštės vėliavas į paradus. „Ne, tai yra tie berniukai ir mergaitės, einantys gatvėmis, važiuojantys troleibusais", – apie tai, kad LGBTQ+ asmenys supa mus visus, prakalbo pašnekovė. 

Rasa Račienė | LGL/Augusto Didžgalvio nuotr.


R. Račienė užaugino 2 sūnus ir dukrą. Moteris teigė nesitikėjusi, kad vieną dieną dukra atsivers. Tai supurtė jos gyvenimo pamatus. „Tai įvyko paauglystėje, kai ji paklausė, ką aš galvočiau, jeigu ji pasakytų, kad yra biseksuali. Okey, paauglystė, būk kuo nori. Ir šiandien tą ji labiausiai prisimena, kad tiek aš, tiek vyras sakėme lygiai tą patį – jaunystė, praeis. Tačiau, panašu, kad nepraėjo", – sakė „Mamos už LGBTQ+ vaikus" viena steigėjų.

Vieną vakarą, pasakojo pašnekovė, ji vyko dukros parsivežti iš miesto. „Buvo vėlus vakaras. Pamačiau ją su mergina, jos dvi stovėjo apsikabinusios. Man pasidarė viskas aišku. Šiandien mano vaikas save įvardija terminu „Querr". Tai dar didesnė mistika, dar daugiau klausimų keliantis dalykas. Bet yra kaip yra. Yra savo tapatybės ieškojimai. Tai dalykai, kuo šiuo metu gyvena jaunimas", – kalbėjo R. Račienė ir pabrėžė, kad nors nesistengia visko suprasti, bet priima visus žmones, kurie nusipelnė būti laimingi. 

Moteris pasakojo, kad LGBTQ+ tėvai susiduria su baime – nežino, kokios bus aplinkinių reakcijos, kaip tai priims kiti artimieji, giminės, draugai. „Labiausiai man padėjo psichologinės paramos grupė, skirta tėvams, turintiems LGBTQ+ vaikų. Kai pamatai, kad nesi vienas, kad mamos išgyvena lygiai tuos pačius etapus, tai pasidaro ramiau. Ateina supratimas, kad niekas nepasikeitė, tavo vaikas liko toks, koks buvo", – sakė ji. 

Nors LGBTQ+ tėvai, pasirinkę netylėti apie savo vaikus, girdi ne vien palaikymą, bet ir prakeiksmus, tačiau, kaip sako R. Račienė, yra būtų ir nusiraminti. Jai padeda nauja veikla – neseniai ji pradėjo domėtis žolininkyste, ruošti kvapnius aliejus. Tai jai – tarytum meditacija.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni