Prieš vasario 16-ąją – neapykantos pliūpsnis LGBTQ+ bendruomenei

Trečiadienį, vasario 16-ąją, minint Lietuvos atkūrimo dieną, „Šeimų maršo" judėjimo šalininkai gali vėl mėginti sujaukti šią valstybei reikšmingą dieną savo baubimu, o gal ir fiziniais aktyviais veiksmais. Ar jiems pavyks – neaišku. Tačiau jau dabar socialiniuose tinkluose stebimi neapykantos kurstymo atvejai. Nusitaikyta ir į LGBTQ+ bendruomenę. 

Prieš vasario 16-ąją kurstoma neapykanta, bijoma galimų neramumų | Asociatyvi Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Sausio 13-ąją susirinkę maršistai baubė taip, jog nesigirdėjo ir laisvės premijos laureatų kalbų. Tai sukėlė didelį pasipiktinimą. Tačiau, panašu, tamsiajai visuomenės daliai neigiamas jos įvaizdis – nė motais.

Viena iš aktyviai socialiniuose tinkluose bereiškiančių Antanina Strumilienė, „Šeimų sąjūdžio" palaikytoja, savo įraše, paskelbtame dar vasario 8-ąją, „Facebook" paskyroje ragina pareigūnų neužtikrinti viešosios tvarkos: (kalba netaisyta) „Nevalia pareigūnams bet kokia kaina ginti valstybės "švenčiausiųjų", "pateptųjų", nes tauta - tikrai ne "fašistai", ne “naciukai", ne “homofobai".

Be to, tarp anti-LGBTQ+ aktyvistų pagarsėti mėginanti moteris savo „Facebook" įraše toliau kursto: (kalba netaisyta) „Šaika su LGBT genderistais "ima" Lietuvą BAIME, įmesdami žmones prievartos ir melo ruletėn ir galvoja, kad tokio "kazino" niekada nepraloš"

Tiesa, ar A. Strumilienė gali savo žodžius pagrįsti, smarkiai abejotina. Mat ne heteroseksualios, o būtent LGBTQ+ šeimos Lietuvoje patiria diskriminaciją ir patyčias – tą rodo ir tarptautinių organizacijų atlikti tyrimai.

„Šeimų maršo", nutaikyto prieš Vyriausybę, Seimą, skiepus ir gėjus, judėjimo šalininkai mėgina skleisti neapykantą ir melagienas ne tik prieš skiepus ar LGBTQ+ bendruomenę, bet ir prieš valstybės institucijas, o taip pat ragina kelti neramumus - dėl to praėjusiais metais prie Seimo kilo riaušės. 

LGBTQ+ asmenys tapo neapykantos kalbos taikiniu | Margaux Pastor/flickr.com nuotr.


Valstybės saugumo departamentas antradienį pranešė, kad provokacijų tikimybė vasario 16-ąją yra padidėjusi. Minia homofobiškas, antivakseriškas ir antivalstybines mintis reiškiančių veikėjų ketina kelti daryti viską, kad sujauktų vasario 16-osios minėjimą.

Tiesa, tarp tokių veikėjų pagarsėjusio homofobo Antano Kandroto-Celofano jau nebebus - vyras šį mėnesį buvo sulaikytas ir įkaltintas po teismo nuosprendžio už finansines aferas. 

Tačiau gali būti, kad sostinėje būriuosis minios jo pasekėjų.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požela antradienį informavo, kad prie valdžios institucijų bus pastatytos užkardos, pareigūnai aktyviai stebės prieš Lietuvos valstybę nusiteikusių protestuotojų veiksmus, jeigu reikės, imsis priemonių užbėgdami galimam smurtui už akių.

Vasario 11-ąją delfi.lt transliuotojo laidoje „Jūs rimtai?" žinomas visuomenės veikėjas, apžvalgininkas ir buvęs tuometinio premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas dėstė: „Manau, kad mums pavyks atšvęsti valstybės gimtadienį. Nieko nepavyks tiems, kurie kažką įsivaizduoja, net nereikia galvoti, ką darys tie chuliganai, kurie ateis pašūkauti ar pašvilpauti. Mes žinome, kad bus tokių žmonių. <...> Įsivaizduokite, yra mama, turinti daug vaikų: vienas vaikas miestietis, kitas gyvena kaime, vienas gėjus, kitas antivakseris. Nesvarbu. Bet kai yra mamos gimtadienis, jie visi susirenka prie vieno stalo ir elgiasi padoriai, nes myli mamą. Jeigu ateina koks vienas, kuris yra girtas, piktas, pradeda kelti triukšmą, į jį žiūrima taip – Petrai, tu nusiramink, eik miegoti".

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni