Dauguma nesutinka? Tai nėra priežastis atšaukti žmogaus teisių

Demokratija reiškia lygybę. Partnerystės įstatymas didintų lygybę, todėl tai stiprintų demokratiją. Šiuo metu tai ypač svarbu.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Mark Adam Harold

Politikas, visuomenės veikėjas

Kad „dauguma nesutinka" dėl demokratinės lygybės principo įgyvendinimu, tai yra gedingas faktas, apie ką gal nereikėtų Lietuvos politikams trimituot su pasididžiavimu, kadangi šiuo metu mūsų draugai ukrainiečiai kovoja iki mirties už demokratiją.

Jei Lietuvoje „dauguma nesutinka" su demokratiniais principais, tai nėra priežastis atšaukt demokratiją, tai ženklas, kad politikai nesugebėjo paaiškint savo žmonėms, ką reiškia laisvė.

Yra įvairių Kasčiūnų ir Širinskienių (ir Putinų ir Kirilų), kurie stipriai palaiko „laisvę uždrausti daliai žmonių įteisint savo santykius". Tokios laisvės iš principo demokratijoje nėra. Kasčiūnas (kaip ir Putinas) net nepateikė jokių įrodymų dėl tokio uždraudimo reikalingumo, proporcingumo, teigiamų pasekmių. Jie tiesiog pateikia statistiką: "dauguma nesutinka".

Jiems kažkodėl nėra gėdos, kad dauguma nesutinka. Kasčiūnui (ir Putinui) tai ženklas, kad Lietuvoje (ir Rusijoje) heteroseksualai laimės herojišką karą prieš degradaciją. Nesvarbu, ar dėl to nukentės demokratija.

„Nu bet Markai, demokratijoje balsuojam ir tada dauguma sprendžia! Mažumos nesprendžia už daugumą!"

Wrong. Demokratijoje daugumai privaloma gerbti mažumų teisęs ir lygybę. Pavyzdžiui, demokratijoje negalima įkalinti visų žydų vien dėl to, kad dauguma su tuo sutinka. Tai nebūtų demokratija, tai būtų fašizmas.

Man ukrainiečių herojiškas karas už demokratiją, lygybę ir ES narystę yra žymiai žavingesnis už kažkokio ciniško hipokritiško mačo konservatoriaus karą prieš lygybę. Net nesuprantu, kodėl vis dar (po pasaulio didžiausio homofobo invazijos potencialios ES narės, kurios Prezidentas yra pasisakęs už toleranciją) homofobiški populistiniai Lietuvos politikai trimituoja, kad partnerystės įstatymas kenksmingas, vis dar su pasididžiavimu verkia (kartu su Kirilu, Celofanu ir Puidoku), jog dėl homoseksualų partnerystės kažkaip heteroseksualams bus blogai.

Būtų smagu, jei Kasčiūnas, turėdamas nemažai įtakos (kartu su ambicija valdyti ES narę), panaudotų savo svorį edukuot savo rinkėjus apie demokratiją ir jiems paaiškintų, kad nieks neturi jokių įrodymų, jog Partnerystės įstatymas yra kenksmingas. Juk Konstitucinis Teismas nutarė, kad nėra kliučių, juk katalikiškoje Airijoje irgi „dauguma nesutiko", o tada politikai sunkiai dirbdavo paaiškindami demokratijos principus ir galų gale dauguma sutiko net dėl santuokų. Po to dangus nenukrito. Kasčiūnas galėtų tai garsiai pasakyt, nes tai faktas. Jis taip pat galėtų balsuot už partnerystę ir savo sprendimą paaiškinti rinkėjams.

Jis net labai valstybiškai atrodytų, just saying. Lietuvos demokratija būtų dėl to stipresnė, nacionalinis saugumas irgi didėtų, nes (jei nepastebėjote) NATO sąjungininkams smagu, kai rytų Europos šalys atsiriboja nuo Putiniško mentaliteto ir deklaruoja meilę vakarietiškoms vertybėms.

Žodžiu, nemanau, kad šio karo metu parlamentarams dera balsuoti prieš lygybę, prieš demokratiją. Nemanau, kad dabar kasčiūnai turėtų taip atvirai deklaruoti, kad jiems europietiška demokratija netinkama. Ta prasme, dabar ne laikas.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net

Naujesnė Senesni