JAV teikia finansinę paramą LGBTQ+ ukrainiečiams: siekia apsaugoti nuo Rusijos persekiojimo

Grupė JAV Atstovų rūmų narių paragino šalies Prezidentą Joe Bideną ir valstybės sekretorių Antony Blinkeną skirti daugiau dėmesio apsaugant LGBTQ+ ukrainiečius nuo Rusijos struktūrų persekiojimo.

Joe Bidenas | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/joebiden


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kovo 17-ąją, ketvirtadienį, 70 demokratų grupės narių iš Atstovų rūmų išsiuntė laišką J. Bidenui ir A. Blinkenui. Jie pareiškė, kad JAV, kuri imasi priemonių padėdama Ukrainai apsiginti nuo barbariškų Rusijos atakų, turi skirti dėmesio ir pažeidžiamoms Ukrainos gyventojų grupėms, tarp jų – religinėms mažumoms ir LGBTQ+ bendruomenės nariams.

Anot demokratų grupės, neheteroseksualūs asmenys Rusijoje jau susiduria su didžiulio masto represijomis: smurtu, žudymais ir kankinimais. Atstovų rūmų nariai paminėjo Rusijos kontroliuojamą Čečėniją, kurioje prieš kelis metus užfiksuotas didelio masto Rusijos saugumo pajėgų vykdytas gėjų „valymas“. Laiške teigiama, kad 2017 metais Čečėnijoje prasidėjus homoseksualių asmenų žudynėms, tuometinė JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija reagavo vangiai ir nesustabdė beatodairiško smurto. Demokratai pabrėžė, kad šiuo metu Rusijai mėginant okupuoti Ukrainą, pavojus kyla LGBTQ+ ukrainiečių gyvybėms, be to, jeigu šalis būtų okupuota, joje, be abejonės, sustotų pažanga lygybės srityje.

Atstovų rūmų nariai ragina dabartinį JAV lyderį eiti į dialogą su organizacijomis, kurios specializuojasi LGBTQ+ teisių gynybos Ukrainoje srityje, ir paremti prieglaudų LGBTQ+ asmenims įkūrimą. Be to, politikai skatina sudaryti sąlygas JAV ambasadoms visoje Rytų Europoje pagelbėti translyčiams asmenims, kurių lytis neatitinka žymens dokumentuose, kirsti Ukrainos sieną.

Specialioji JAV pasiuntinė LGBTQ+ teisių klausimams Jessica Stern penktadienį informavo, kad jos biuras toliau skiria paramą advokatų grupėms Ukrainoje ir su ja besiribojančiose šalyse.

Kaip rašo „Washington Blade“, J.Stern taip pat pažymėjo, kad ji kalbėjosi su LGBTQ+ teisių organizacijomis Lenkijoje, Vengrijoje ir kitose šalyse, kurios pasiruošusios priimti LGBTQ+ ukrainiečius.

„Pirmas ir svarbiausias žingsnis, kurį žengė JAV, buvo užmegzti ryšius su žmonėmis, kurie palaiko LGBTQ+ ukrainiečius, o tuomet visais įmanomais būdais mėginama jiems padėti“, – sakė J. Stern. 

Ji pažymėjo, kad Ukrainoje šiuo metu fiksuojami žmogaus teisių pažeidimai, stebima labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių padėtis.

J. Stern komentavo, kad JAV valstybės departamentas suaktyvino savo dotacijų mechanizmus, kad galėtų toliau teikti finansinę paramą LGBTQ +organizacijoms Ukrainoje ir aplinkinėse šalyse. Taip nuspręsta dėl to, nes siekiama užtikrinti, kad LGBTQ+ organizacijos turėtų pakankamai finansinių išteklių padėti nuo karo bėgantiems LGBTQ+ ukrainiečiams. Pasak J. Stren, LGBTQ+ asmenys iš Ukrainos gali susidurti su diskriminacija pasinaudojant humanitarine pagalba, dėl to labai svarbu išlikti budriems teikiant paramą pažeidžiamiems asmenims ir pasirūpinti, kad ji tikrai juos pasieks.

Jarmo.net primena, kad kovo 1-ąją per Rusijos antskrydį antrajame pagal dydį Ukrainos mieste Charkove, esančiame netoli Rusijos sienos rytinėje šalies dalyje, žuvo 21 metų teisės studentė Elya Šemur, taikos metu savanoriavusi LGBTQ+ organizacijose, dalyvavusi „Pride“ eitynėse Charkove. Jungtinių Tautų duomenimis, nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios žuvo 1 761 civilis, tiesa, šie skaičiai gali gerokai išaugti paaiškėjus naujoms aplinkybėms.

Parengta pagal washingtonblade.com ir pinknews.co.uk informaciją

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni