Trumpas negaili liaupsių Putinui dėl Ukrainos, kurią okupavus neapykantos prieš „kitokius" gali tik padaugėti

Ukrainos LGBTQ+ organizacijai „Insight“ vadovaujanti Olena Ševčenka sielvartauja žvelgdama į savo sunaikintą miestą bei jausdama griausmingus bombų sprogimus Kijeve. Ji baiminasi, kad LGBTQ+ teisių aktyvistams galima Rusijos okupacija reiškia itin pablogėsiančią padėtį. Tačiau iš Jungtinių Valstijų – vadinamos demokratijos ir laisvės širdies – sklinda ne tik karo pasmerkimas.

V. Putino ir D. Trumpo figūrėlės | Jorgen Haland/Unsplash.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Invaziją smerkia, bet Trumpo žodžių nekritikuoja

„Nežinau, kas bus rytoj ar poryt, žinau tik tiek, kad šis pasaulis buvo sugriautos, o tarptautinės struktūros neveiksmingos“, – teigia ji ir apgailestauja, kad Rusijos tankams niekas neužkerta kelio, rašo vox.com

Tuo metu kadenciją baigusio ir rinkimus pralaimėjusio Donaldo Trumpo pagyros Vladimirui Putinui stulbina amerikiečius. Portalas desmoinesregister.com apžvelgė Rusijos prezidento ir buvusio JAV lyderio „draugystę". Ją vienija bendra neapykanta „kitokiems", taip pat ir LGBTQ+ bendruomenei. Tad jeigu politinės pažiūros sutampa, gal ir nieko keisto, jog D. Trumpas Rusijos diktatorių vadina „išmintingu“?

Neišprovokuota Rusijos prezidento V. Putino karinė ataka Ukrainoje sulaukė pasaulinio pasmerkimo. Invaziją į Ukrainą pasmerkė ir JAV demokratai bei respublikonai, nors šie politikai – iš visiškai priešingų stovyklų.

Tačiau D. Trumpas pasielgė kiek kitaip. Rusijos diktatoriaus retoriką Ukrainos atžvilgiu D. Trumpas vadino „gana išmintinga" bei dėstė: „Aš su juo puikiai sutariau. Aš jam patikau. Man jis patiko. Aš turiu galvoje tai, kad jis kietas riešutėlis, turintis daug žavesio ir pasididžiavimo jausmo. Jis myli savo šalį".

Nors respublikonai, kuriems priklauso ir D. Trumpas, smerkia Rusijos veiksmus prieš Ukrainą, tačiau sukritikuoti D. Trumpo žodžius atsisako.

Putinas ir Trumpas – užsimoję kardu prieš lygybę

Daugelis Amerikos dešiniųjų, remiamų D. Trumpo, imasi veiksmų prieš tuos, kurie neatitinka jų „tradicinių“ ar konservatyvių vertybių sampratos. O štai baltieji nacionalistai iš JAV net žavisi V. Putinu už tai, jog pastarasis riboja kai kurių žmonių grupių teises. Jie piktinasi LGBTQ+ bendruomene, kitos rasės žmonėmis, moterų lyderyste.

Rusijoje V. Putinui grįžus į prezidento postą, 2013 metais buvo uždrausta taip vadinama „homoseksualumo propaganda", o translyčiai asmenys priskirti psichikos ligoniniams, iš jų atimta teisės vairuoti.

Po vasario 24-ąją prasidėjusios Rusijos karinės invazijos, į Ukrainos sostinę atvykę „CBS News“ žurnalistai pakalbino 31-erių metų translytę moterį, kilusią iš Rusijos okupuoto Ukrainos pusiasalio Krymo. Pašnekovė teigė esanti išsigandusi dėl Rusijos valdžios pasiryžimo perimti Ukrainos kontrolę, kadangi tokiu atveju įsigalios ir diskriminuojantys Rusijoje priimti įstatymai. LGBTQ+ bendruomenės teisių padėtis Rusijoje iki karo buvo blogesnė nei Ukrainoje.

Kodėl pats D. Trumpas nuolat liaupsina V. Putiną? Iškalbingas faktas – JAV Centrinė žvalgybos agentūra nustatė, kad Rusija kišosi į JAV rinkimus padėdama D. Trumpui laimėti prieš Hillary Clinton 2016 metais.

Be to, tiek D. Trumpas, tiek V. Putinas, ko gero, sutartų ir dėl kai kurių žmogaus teisių temų. Mat ir JAV prezidento pareigas einant D. Trumpui, šalyje buvo nuolat mėginama susilpninti LGBTQ+ bendruomenės apsaugą nuo diskriminacijos.

Likus mažiau nei dviem savaitėms iki kadencijos pabaigos, D. Trumpo administracija pasiūlė Kongresui panaikinti LGBTQ+ asmenų, ieškančių JAV finansuojamų sveikatos ir gerovės programų paslaugų, apsaugą nuo diskriminacijos.

Nors D. Trumpas jau daugiau nei metus nebeina pareigų, įvairiose JAV valstijose vien 2021 metais iš viso buvo pateikti 268 įstatymų projektai prieš LGBTQ+ asmenų lygybę, iš kurių 27 priimti, o 13-ka įstatymų konkrečiai užkardė įvairias translyčių jaunuolių teises. Dažniausiai tokius projektus siūlo būtent respublikonai.

Karas Europoje

Tuo metu Rusijoje prieš LGBTQ+ bendruomenę kovojantis V. Putinas daro viską, kad Ukraina neįstotų į Europos Sąjungą (ES), kurios įstatymai numato LGBTQ+ žmonių lygybę. Būtent pradėtas karas – viena iš priemonių, kaip atgrasyti kaimynę nuo minties apie stojimą į ES.

„Dabar vyksta kova tarp rytų ir vakarų, Rusijos ir Europos. Ukraina yra mūšio laukas“, – sakė „Insight“ vadovė O. Ševčenka. 

Nepaisant Rusijos invazijos ir spaudimo, Ukrainos prezidentas Vladimiras Zelenskis pasirašė Ukrainos paraišką dėl stojimo į ES.

Ukrainos noras tapti vakarietiška valstybe galėjo būti numalšintas 2014 metais, kai tuometinis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovičius paskelbė pasitraukiantis iš derybų su ES ir prisijungsiantis šalį prie Rusijos muitų sąjungos. Tuomet į Kijevo gatves išėjo protestuotojai, kurie Nepriklausomybės aikštę pavertė „Euromaidanu" – mitingų, kuriuos mėgino pažaboti riaušių policija, epicentru. 

Protestuotojai šventė pergalę po to, kai V. Janukovičius buvo nuverstas, o vietą valdžioje užėmė proeuropietiška Vyriausybė. 

Kai 2014 metais Rusija įsiveržė į Krymą Ukrainos pietuose ir Rusijos remiami separatistai pradėjo karą prieš Kijevo vyriausybę Ukrainos rytuose, „Insight“ ir kitos LGBTQ+ organizacijos atvėrė prieglaudų nuo konflikto bėgantiems žmonėms duris. 

2021 metai LGBTQ+ teisių rėmėjams nebuvo lengvi – teko nuveikti išties daug. Tačiau pažanga padaryta. Vyriausybė uždraudė darbdaviams diskriminuoti darbuotojus dėl seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės. Palengvėjo ir translyčių žmonių padėtis – įstatymai dabar numato lengvesnį dokumentą pakeitimą. 

Deja, neapykantos nusikaltimai prieš LGBTQ+ asmenis vis dar dažni. Jeigu Rusija okupuos Ukrainą, gali būti, kad jų dar labiau padaugės. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni