„Apsivalymu“ Ukrainoje besidžiaugęs M. Gabrilavičius – teisėsaugos akiratyje: pradėtas ikiteisminis tyrimas

Psichoterapeutu prisistatantis buvęs šeimų maršo aktyvistas Marius Gabrilavičius atsidūrė teisėsaugos akiratyje. Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl jo pasisakymų apie „apsivalymą“ Ukrainoje. Save kaip kovotoją prieš LGBTQ+, leftistus ir Sorošą pateikiantis veikėjas palaiko Rusiją, Vladimirą Putiną ir pateisina jo pradėtą karą prieš ukrainiečius.

Momentinė ekrano kopija


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, M. Gabrilavičius savo „Facebook“ paskyroje pareiškė, kad palaiko Rusijos ir Ukrainos „susidraugavimą“, bei teigė, kad „ne karas vyksta“, o „vyksta valdžios struktūrų išvalymas nuo leftistinių padugnių tarnaujančių ne žmonėms, o žalingoms žmonijai korporacijoms (kalba netaisyta, – jarmo.net)“. M. Gabrilavičius savo įrašuose džiaugėsi, jog „V. Putinas praves specialiąją apsivalymo nuo sosorinių Ukrainos valdžioje operaciją (kalba netaisyta – jarmo.net)“.

Ne vienas panašaus pobūdžio įrašas sulaukė gausios kritikos socialiniuose tinkluose. Kovo mėnesį jarmo.net redaktorius Jonas Valaitis kreipėsi į policiją dėl neapykantos prieš ukrainiečių tautą kurstymo. Teisėsauga iš pradžių ikiteisminį tyrimą vykdyti atsisakė, bet tokį nutarimą apskundus, Vilniaus apylinkės prokuratūros 1-ojo skyriaus vyriausiasis prokuroras Eugenijus Papučka nusprendė vis tik tyrimą atlikti. 

„Vertinant pareiškime pateiktus duomenis nėra jokio pagrindo manyti, kad jie būtų akivaizdžiai neteisingi. Tik pradėjus ikiteisminį tyrimą, galima nustatyti ar veiką galima kvalifikuoti kaip nusikalstamą. Tam reikalinga nustatyti ar paskleista informacija buvo vieša, asmens, talpinusio informacija, motyvus, tikslus, taip pat, esant reikalui atlikti specialų objektų tyrimą, siekiant nustatyti ar pasisakymus galima vertinti kaip neapykantos kalbą, nukreiptą prieš tam tikrai asmenų grupes“, – nutarime teigė prokuroras E. Papučka.

Kol kas įtarimai niekam nėra pareikšti.

Jarmo.net komentaro kreipėsi į M. Gabrilavičių. Paklaustas, ar nemano, jog kursto neapykantą prieš ukrainiečius arba LGBTQ+ bendruomenę, vyriškis pareiškė: „Daugiau jokių komentarų“.

Tačiau prieš tai jis savo poziciją apie šią situaciją išreiškė. Pašnekovas teigė, kad apie pradėtą ikiteisminį tyrimą jam anksčiau nebuvo žinoma.

„Aš nepalaikau jokių karų ir ypatingai jų kurstytojų. Pasakysiu tik tiek, kad po šio karo, prasidėjusio Ukrainos žemėje, viso pasaulio valstybės susivienys ir prasidės nauja pasaulio tvarka, naudinga visiems“, – portalui jarmo.net teigė M. Gabrilavičius.

Pasisako ir prieš LGBTQ+ asmenų teises

Šeimų maršo judėjimą kartu su kitomis organizacijomis ir veikėjais iniciavęs Šeimų sąjūdžio lyderis M. Gabrilavičius dar 2020 metais galėjo organizuoti ir protestą, kuriame nevengta pasisakyti prieš Lietuvoje tąkart įvestą karantiną, LGBTQ+ asmenų teises, Bilą Geitsą ir žiniasklaidą. Kaip skelbia 15min.lt, 2020 metų gegužės mėnesį surengtame mitinge su protestuotojais šiltai bendravo Seimo narys Petras Gražulis, jo padėjėjas Naglis Puteikis, o socialiniuose tinkluose buvo nurodoma, kad mitingą organizuoja grupė „Unfollow 15 min.lt“. Būtent pastarąją kartu su bendražygiais ir administravo kontraversiškai vertinamo portalo minfo.lt savininkas M. Gabrilavičius. 

Minėtame portale LGBTQ+ asmenys yra vadinami propaganda, o LGBTQ+ teisių aktyvistai – „nuokrypų propagandos sergėtojais“.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni