Juškaitė kviečia Seimo narius pademonstruoti, kad Lietuvai nepakeliui su Kremliumi: priimkite Partnerystės įstatymą ir uždarykite šį klausimą, nes neatsakytų klausimų jau neliko

Lietuvos žmogaus teisių centras penktadienį pradeda kampaniją dėl Partnerystės įstatymo į Seimo darbotvarkę sugrąžinimo, penktadienį portalą jarmo.net informavo Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Monika Guliakaitė.

Partnerystės įstatymo palaikymo akcija | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Lietuvos žmogaus teisių centro atstovai parašė atvirą laišką Seimo nariams ir paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose kalba LGBTQ+ bendruomenės nariai.


„Atėjo laikas lyderystei, uždarykime šitą klausimą, nes neatsakytų klausimų apie partnerystę jau nebėra“, – penktadienį LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sakė Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė.

Prasidėjus Seimo pavasario sesijai Lietuvos regionų frakcijos atstovė, buvusi „valstietė“ Agnė Širinskienė pateikė pasiūlymą iš sesijos programos išbraukti Partnerytės klausimo svarstymą ir aiškino, kad neva tai priešina visuomenę, kuri susitelkė Rusijos sukelto karo Ukrainoje metu. Parlamentarė teigė raginanti savo pasiūlymu, kuriuo būtų atidėtas LGBTQ+ lygiateisiškumo klausimas, išlaikyti visuomenėje vienybę. Be to, A. Širinskienė ne kartą yra sakiusi, kad neva Partnerystės įstatymas kelia grėsmę tradicinėms vyrų ir moterų sudarytoms šeimoms. A. Širinskienės pasiūlymas Seime buvo atmestas.

Jūratė Juškaitė | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


„Melas ir gąsdinimas – gerai veikianti taktika, skirta manipuliuoti ir ir įtikinti, kad balta yra juoda. Šiuo nepaprastu laikotarpiu Seimo nariams tenka ypatinga atsakomybė pademonstruoti lyderystę ir Lietuvos vertybinę kryptį: kurti visuomenę, kurioje kiekvienas iš mūsų būtų lygiateisis ir vienodai vertingas, o ne flirtuoti su Putino propagandos mašinos sistemingai Rytų Europoje skleidžiamomis baimėmis.

Renkamės tarp Vakarų vertybių ir Kremliaus sukonstruoto „Ruskij Mir“, – sakė Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė J. Juškaitė, praneša naujienų portalas lrt.lt

Penktadienį LRT televizijoje J. Juškaitė kalbėjo, kad neapykantos prieš LGBTQ+ bendruomenę banga buvo itin jaučiama praėjusiais metais. 2020 m. gegužės mėnesį vyko vadinamasis šeimų gynimo maršas, kurio šalininkai prieštaravo tos pačios lyties porų santykių įteisinimui.

Anot J. Juškaitės, toks naratyvas, jog neva LGBTQ+ teisės kelia grėsmę, sklinda iš Lietuvai itin nedraugiškos šalies – Rusijos.


„Jau gerą dešimtmetį o gal ir daugiau mes matome Rytų Europą, o tiksliau – Baltijos šalis, kaip tikslą skleisti naratyvams apie LGBTQ+ bendruomenę. Tikslas yra pasakyti, kad Rusija yra moraliai protingesnė, geresnė, saugo tikrąsias vertybes, o vakarai su savo gėjais, lesbietėmis, „Geiropomis“ – toks terminas irgi yra – supuvę, bando patys save nužudyti“, – apie tai, kokią informaciją mėgina skleisti Kremliaus propaganda, kalbėjo J. Juškaitė. 

Anot jos, Lietuvos žmogaus teisių centras praėjusių metų gruodį paragino žmones užduoti klausimus, kurie kyla kalbant apie LGBTQ+ temą. Taip nuspręsta dėl to, nes jau tada buvo planuota į juos atsakyti, kadangi nuolat pasigirsta įvairių sąmokslo teorijų, jog LGBTQ+ siekia sunaikinti Lietuvą, bet ne kovoti už lygiateisiškumą. Pasak, J. Juškaitės, tokią propagandinę miglą reikia išsklaidyti. 

Metų metus skleidžiama Kremliaus propaganda paveikė lietuvius. Dėl to Lietuvos žmogaus teisių centras pradėjo kampaniją, kuria sieks atsakyti visuomenei į kylančius klausimus. Apie juos vaizdo įrašuose kalba patys LGBTQ+ nariai. 

Anot jos, dažniausiai skambantys teiginiai iš homofobiškai nusiteikusių asmenų yra tokie: „jūsų tikslas – verbuoti vaikus“, „norite pasimylėti su kiekvienu vyru arba kiekviena moterimi“, „homoseksualumas yra liga“. 

Anot J. Juškaitės, vaizdo įraše kalbėję asmenys buvo perspėti, kad kai kurie klausimai gali būti tokie, kurių jie nebūtinai tikėtųsi išgirsti iš Lietuvos žmogaus teisių centro atstovų lūpų.

„Tikrai kelis kartus pakartojome, pabandėme suprasti, ar žmonės psichologiškai pasiruošę, ar galime leistis į šį eksperimentą“, – sakė LGBTQ+ teisių aktyvistė. 

Anot J. Juškaitės, pagrindinis šios kampanijos tikslas – parodyti, kokie yra absurdiški argumentai, nukreipti prieš LGBTQ+ asmenų šeimas, bei paraginti politikus priimti Partnerystės įstatymą. 

„Mes turime priimti Partnerystės įstatymą, aiškiai parodyti, kad mums nepakeliu su Kremliumi, su prokremliškomis idėjomis apie LGBTQ+ žmones ir uždaryti šį klausimą“, – teigė  J. Juškaitė

„Mums bandoma pasakyti, kad reikia diskutuoti, atsakyti į neva visuomenei kylančius klausimus apie LGBT+ bendruomenę ir Partnerystės įstatymą. Tačiau tiesa tokia, kad į visus klausimus, net ir pačius absurdiškiausius – jau atsakyta.

Partnerystės įstatymas yra ne diskusijų, o vertybinio pasirinkimo klausimas: ką renkamės – vakarietiškas vertybes ar putinizmą ir jo metų metus Lietuvoje skleidžiamus melus apie tariamą grėsmę „tradicinėms vertybėms“.

Kviečiame pasirašyti laišką mūsų Seimo nariams, paraginti juos būti vakarietiškais lyderiais ir pagaliau priimti Partnerystės įstatymą“, – rašoma Lietuvos žmogaus teisių centro pranešime.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni