Kauno miesto mero kėdės sieksiantis A. Veryga LGBTQ+ bendruomenės eitynes vadina provokavimu

Kauno mero postą pasišovęs užimti Seimo narys, buvęs Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad LGBTQ+ bendruomenė rengdama eitynes provokuoja visuomenę. Taip jis kalbėjo komentuodamas praėjusiais metais tarp Kauno miesto savivaldybės ir LGBTQ+ aktyvistų įsiplieskusį ginčą dėl nesuderinto leidimo žygiuoti Laisvės alėja. Tiesa, parlamentaras įsitikinęs – demokratija būti turi ir savivaldybės negali riboti jokių susirinkimų.

Aurelijus Veryga | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

A. Veryga paskelbė kitąmet sieksiantis Kauno miesto mero posto. Seimo narys portalui lrytas.lt komentavo, kad nori „įpūsti miestui daugiau atvirumo ir bendruomeniškumo dvasios“. Tiesa, „valstiečių“ gretoms priklausantis politikas negarsėja tolerantišku požiūriu į LGBTQ+ bendruomenę – pasisako prieš Partnerystės įstatymą.

„Lietuvos ryto“ paklaustas, ar jam tapus meru, Kaune „Pride“ eitynių organizatoriai nebeturės varstyti teismų durų, jog išsireikalautų eitynių suderinimo, A. Veryga teigė, kad eitynių formą reglamentuoja įstatymai, o ne savivaldybės, tad jų drausti negalima.

„<...> kalbant apie viešo protesto, eitynių formas, šiuos dalykus reglamentuoja ne miestas, o įstatymai, Konstitucija, kuri garantuoja žodžio laisvę. Tai reiškia, kad miestas net neturi teisės to riboti. Vilniuje, pavyzdžiui, savivaldybė dažnai imasi spręsti, kam leisti protestuoti, o kam neleisti. Dažnu atveju randama kažkokių paaiškinimų. Tiek į vieną, tiek į kitą pusę neturėtų būti ribojimų“, – teigė buvęs Sveikatos apsaugos ministras.

2021-ųjų „Kauno Pride" | P. Ramono nuotr.


Tačiau A. Veryga neslėpė, kad LGBTQ+ bendruomenė jam širdžiai nėra miela. Esą neheteroseksualių žmonių eitynės, kuriose siekiama atkreipti dėmesį į lygiateisiškumo stoką, tėra provokavimas.

„Aišku, ką aš bandyčiau padaryti, tai pasikalbėti su ta bendruomene, nes, mano manymu, provokavimas nėra būdas kalbėtis su visuomene. Kai atvirai provokuojama, sakoma, kad Kaunas dabar praras nekaltybę ar pan., žinant, kaip daugelis žmonių reaguoja į tokius dalykus, tai yra tiesiog provokacija“, – teigė A. Veryga.

Politikas paminėjo, kad LGBTQ+ bendruomenė eitynėmis esą kažkaip kelia problemų teisėsaugai, tiesa, apie tai, jog Lietuvos pareigūnai susiduria su žinių stoka tirdami neapykantos nusikaltimus prieš LGBTQ+ asmenis, A. Veryga taip ir neužsiminė.

„Sakoma, kad mes to ir siekiame provokuodami, jog būtų kalbama apie problemas. Tada visur gal to sieksime taip, provokuosime, juk yra ir daugiau temų, kuriomis galima provokuoti visuomenę. Bet, įsivaizduokime, kiek įtampų tai sukelia policijai, kuri turi užtikrinti viešąją saugą“, – apie eitynes Kaune dėstė politikas.

Seimo narys LGBTQ+ bendruomenei turėjo patarimą – esą reikia rasti kitą dialogo formą nei eitynės Kaune.

„Gal būtų galima rasti kokią nors kitą formą? Visada reikia kalbėtis. Būdamas ministru esu susitikęs ir su LGBT bendruomene, ir su tais, kurie norėjo tam tikrų lyties keitimo dalykų. Aš turiu savo nuomonę, ją irgi galiu pasakyti. Tačiau tai nereiškia, kad nereikia kalbėti“, – komentavo A. Veryga.

Parlamentaras teigė sieksiantis ieškoti kompromiso.

„Manau, kad, jeigu iki šiol nebuvo pasikalbėta su LGBT bendruomene, būtų galima rasti sprendimą, kuris tenkintų abi puses. Jeigu yra konfliktas, abi pusės turėtų būti truputį nepatenkintos. Ir viena, kuri galbūt nori kažką pademonstruoti, ir kita, kuri mano, kad to daryti nereikėtų. Čia reikia ieškoti kompromiso“, – tikino jis.

Jarmo.net primena, kad pirmosios LGBTQ+ eitynės Kaune surengtos praėjusių metų rugsėjo 4-ąją. Prieš tai eitynių organizatoriai net kelis kartus mėgino su miesto savivaldybės tarnautojais derinti leidimą dėl žygiavimo Laisvės alėja, tačiau to padaryti nepavyko. Veiksmas persikėlė į teismus. Tik po teismo sprendimo Kauno miesto savivaldybės tarnautojai ėmėsi veiksmų, jog eitynės įvyktų.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni