Neapykantą prieš homoseksualias moteris kursčiusiam vyrui Telšių apylinkės teismas uždraudė svaigintis

Viename naujienų portale niekinantį komentarą prieš homoseksualią moterų porą parašęs vyriškis buvo pripažintas kaltu dėl neapykantos kurstymo, jam uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiagas, penktadienį informavo Lietuvos žmogaus teisių centras.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Neseniai gavome įsiteisėjusį teismo sprendimą. Juo po Lrytas.lt publikuotu straipsniu apie tos pačios lyties šeimą komentarą „Išsigimeles, nesveikos“ parašęs asmuo buvo pripažintas kaltu padarius LR BK 170 str. 2 d. numatytą nusikaltimą, t. y. viešai tyčiojosi ir niekino asmenis dėl seksualinės orientacijos. Teismas šiam asmeniui uždraudė keturis mėnesius vartoti psichiką veikiančias medžiagas, alkoholį.

Byloje išvadą teikė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, kuri nustatė, kad tokiu pasakymu tyčiojamasi, niekinami konkretūs straipsnyje minimi asmenys dėl jų seksualinės orientacijos“, – rašoma Žmogaus teisių centro pranešime. 

Žmogaus teisių centro teisininkė Monika Guliakaitė teigė, kad komentaras buvo parašytas apie straipsnį „Juliana ir Laima dėl galimybės kartu auginti vaiką emigravo: „Diskutuoja, ar leisti, kai mes jau esame“.


Telšių apylinkės teismas baudžiamąjį įsakymą, kurį pasirašė teisėja Gintarė Bunikienė, paskelbė kovo 17-ąją. Jame rašoma, kad anksčiau neteistas plataus profilio statybininkas A. Č. kaltę pripažino visiškai. Vyriškis teigė, kad iš namuose turėto nešiojamojo kompiuterio ,,Asus“ dienraštyje ,,Lietuvos rytas“ po straipsniu parašė du negražius žodžius. Kaltinamasis pasakojo, kad parašęs šiuos žodžius neturėjo tikslo įžeisti ir tyčiotis iš žmonių. Vyras aiškino, kad straipsnio turinys jam sukėlė emocijas. A. Č. teisme kalbėjo, kad dėl tokio parašyto komentaro labai gailisi.

„Tikime, kad jis (teismo nuosprendis – jarmo.net) taps pamoka šiam konkrečiam komentatoriui kitą kartą gerai pagalvoti prieš skleidžiant neapykantą internete. Tačiau vis dar dar yra daugybė atvejų, kai tenka suabejoti Lietuvos teisingumo sistema“, – akcentuoja Lietuvos žmogaus teisių centro atstovai. 

Centro advokacijos vadovė, teisininkė M. Guliakaitė teigia, kad neapykantos motyvą dažnai reikia įrodinėti skundais, o neretai procesiniais sprendimais teisėsauga atsisako pradėti ikiteisminius tyrimus.

„Neseniai Monika konsultavo dviejų vyrų porą. Vyrai buvo fiziškai užpulti, rėkiant „jus reikia naikinti, pyderai“, tačiau prokurorė šio nusikaltimo nekvalifikavo kaip neapykantos nusikaltimo. Tai prokurorei, o vėliau ir teismui pasirodė tik viešosios tvarkos pažeidimas. Padėsime parengti skundą aukštesnės instancijos teismui prašant perkvalifikuoti nusikaltimą

Tad turime dar daug nukeliauti, kad Lietuvoje saugiai galėtų jaustis įvairaus amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, negalios, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų asmenys“, – rašoma centro pranešime.

Apie pastebėtą neapykantos kurstymą internete ar susidūrus su neapykantos nusikaltimais, apie juos galima pranešti neapykantos nusikaltimų pranešimų platformoje manoteises.lt/pranesk


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni