„Nesupratote, ką aš pasakiau“. Baudą kartu su R. Grinevičiumi gavęs A. Orlauskas piktinosi žiniasklaida

Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius, kovo mėnesį Vilniaus miesto apylinkės teisme pralaimėjęs bylą, kainavusią jam iki 3 tūkst. eurų, susiduria su tolesnėmis nesėkmėmis. Anti-LGBTQ+ judėjimo vedlys vėl turės pakratyti kišenes, tiesa, šįkart – kur kas mažiau: jam skirta 280 eurų bauda. Jarmo.net išsiaiškino, kad bauda buvo skirta ir pagarsėjusiam komikui, šeimų maršo aktyvistui Artūrui Orlauskui.

Raimondas Grinevičius ir Artūras Orlauskas | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusių metų gegužės 15-ąją Vilniuje Vingio parke įvyko šeimų gynimo maršo akcija, kurioje pasisakyta prieš tos pačios lyties porų partnerystę, skambėjo nepagarbūs ir įžeidūs žodžiai, nukreipti prieš LGBTQ+ bendruomenę. Akcijos metu susirinkusiai miniai organizatoriai parodė ir videoperformansą. Paaiškėjo, kad tai padaryta be autoriaus sutikimo.

Kaip praneša 15min.lt, Vilniaus apskrities policija nustatė, kad 2000 metais sukurtas menininko Dainiaus Liškevičiaus videoperformansas „Kliaksas/Restartas“ buvo rodomas neteisėtai tiek per renginyje kabėjusius ekranus, tiek paskelbus tai internete.

Už tai vienam iš maršo organizatorių R. Grinevičiui policija skyrė 280 eurų baudą, skelbia 15min.lt

Nors šeimų maršo šalininkai menininką apkaltino trispalvės išniekinimu, mat video įraše matyti, kaip jis nusivalo šokoladą į Lietuvos vėliavą, tačiau ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.


Po kilusio skandalo D. Liškevičius praėjusiais metais teigė, kad šis meno kūrinys XXI amžiaus pradžioje rodė, jog Lietuva taps pasaulietine, o ne tautine valstybe. Menininkas kalbėjo apie kaitą, patriotizmo ribas ir jų suvokimą. „Čia kalbama ir apie homofobiją, ir apie rasizmą. Ar Lietuvos monolitas priims juodaodžius į savo bendruomenę, ar pasikeis mąstymas?“ – taip praėjusių metų birželio mėnesį komentavo D. Liškevičius portalui lrt.lt

Menininkas paaiškino ir tai, kodėl buvo pasirinkta būtent tokia kūrinio išraiškos priemonė. „Klausiau, ar suprasime, kad kitos kilmės žmogus – irgi Lietuvos pilietis. Pasirinkau tamsiaodį žmogų – aiškiausiai Kitą, jis degina šokoladą kaip narkotikus – dar vienas stereotipas“, – tąkart sakė jis.

Praėjusių metų gegužę MO muziejus išplatino pranešimą, kuriam paaiškino menininko siunčiamą žinutę: „Veido nusivalymas į Lietuvos simbolį yra simbolinis veiksmas - menininkas tokiu būdu įvaizdina negarbingą elgesį su savo šalimi, kurį sau leidžia kai kurie politikai, visuomenės veikėjai, valdininkai ar verslininkai - vogti, nemokėti mokesčių, nesiskaityti su rinkėjais ir panašiai.

Menininkas tarsi klausia, ar žmogus, viešai demonstruojantis pagarbą tautiniams simboliams, o visuomenės atžvilgiu besielgiantis nesąžiningai, vis dar yra patriotas?

Tai kūrinys - išbandymas mums. Autorius provokuoja ir siūlo permąstyti ne tik nesąžiningą elgesį, bet ir stereotipais tapusias sąvokas.


Nuo 1996 m. rengiamose akcijose ir videoperformansuose vienas dažniausių personažų – vyriškis juodu kostiumu ir akiniais nuo saulės, primenantis slaptą agentą, gal valdininką ar tiesiog populiarią garsenybę. Pats menininkas jį ir vaidina. Videoperformanse „Kliaksas / Restartas“ Dainius Liškevičius provokuoja ir kelia ne vieną klausimą: kas yra tikras lietuvis? Ar rasė apibrėžia tautą? Kiek tautai yra svarbūs tautiniai simboliai? Ką reiškia juos gerbti?

<...> Svarbiausia, kad pasirinkdamas sąmoningą provokaciją, menininkas atkreipia dėmesį į suvešėjusias radikalaus patriotizmo formas ir apmąsto jo ribas. Taip siūloma restartuoti, perkrauti ir permąstyti jau stereotipais tapusias sąvokas, suvokimus, elgesio modelius“.

Skundėsi teismui

Su Lietuvos šeimų sąjūdžio atstovu R. Grinevičiumis susisiekti nepavyko. Tačiau šeimų maršo vienas pagrindinių veidų Artūras Orlauskas portalui jarmo.net patvirtino, kad baudą gavo tiek jis, tiek bendražygis. Komikas pasakojo, kad sulaukė skundo iš autorinių teisių bendrijos LATGA.

A. Orlauskas teigė, kad policijos pareigūnų skirtą baudą po teisėsaugininkų nustatyto administracinio nusižengimo skundė teismui. „Procesai vyksta. Kada išnagrinės, sunku pasakyti", – kalbėjo šeimų maršo aktyvistas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas | Jarmo.net nuotr.


Svaidėsi kaltinimais

Žinomas vyras piktinosi žurnalistais, teigė, kad žurnalistikos standartais yra sutrypti, o kalbėdamas apie D. Liškevičiaus veiksmus sakė vis tiek manantis, kad menininkas įvykdė nusikaltimą.

O. Orlauskas teigė, kad tam, jog būtų parodytas menininko performansas, šeimų maršo organizatoriams leidimo nereikėjo. D. Liškevičių jis vadino narkomanu, tiesa, kokiais duomenimis taip kalbėdamas rėmėsi, komikas negalėjo pasakyti. A. Orlauskas teigė, kad dėl menininko elgesio buvo pradėta byla. Žurnalistui replikavus, kad ji nutraukta, šeimų maršo aktyvistas konstatavo: „nesvarbu“.

A. Orlauskas kaltino prokuratūrą ir policijos pareigūnus, jog jie neva netyrė nusikaltimo, o MO muziejų, kuriame yra D. Liškevičiaus kūrinys, jis apkaltino tariamu nusikaltimu, kadangi iš pastarojo muziejus kūrinį įsigijo.

Paklaustas, ar menininko veiksmų nevertina kaip kūrybiškumo, neįžvelgia tame jokios meninės formos, A. Orlauskas dėstė, kad „nusikaltimas yra nusikaltimas“.

Atsakydamas į žurnalisto repliką, kad nusikaltimus konstatuoja tik teismai, A. Orlauskas aiškino, kad žmogus, spjaudantis ant valstybės vėliavos, nevertas pilietybės.

Ėmęs dėstyti savo mintis apie tai, kas yra, o kas nėra menas, pašnekovo jarmo.net žurnalistas paklausė, ar jo anekdotai patenka į meno apibrėžimą. Šis atsakė, kad tai – visame pasaulyje žinomas žanras ir liaudies kūryba.

– Ką jūs dar norėjote apie anekdotus sužinoti? Tai tiesiog istoriją skaitykite, – kalbėjo A. Orlauskas.

– Būtinai pasiskaitysiu. Kalbant, beje, apie istoriją...

– Abejoju, ar jūs skaitysite, nes jūs tikrai praklausėte, ką aš sakiau.

– Aš perklausiau jūsų labai įdėmiai. Norėjau jūsų dar paklausti, tai gegužės 15 dieną jūs...

– Vien tas pasakymas, kad jūs įdėmiai klausėte, rodo, kad jūs neįdėmiai klausėte, nes nesupratote, ką aš pasakiau, – konstatavo komikas.

Su menininku D. Liškevičiumi portalui jarmo.net kol kas susisiekti nepavyko.

Jarmo.net primena, kad A. Orlauskas praėjusiais metais gegužės mėnesį Vilniuje Vingio parke vedė šeimų maršo renginį, kurio dalyviai pasisakė prieš tos pačios lyties asmenų partnerystę ir LGBTQ+ bendruomenę. Renginio prieigose kilo kivirčai tarp LGBTQ+ aktyvistų, norėjusių patekti į akciją, ir policijos pareigūnų, kurie teigė, kad vaivorykštės vėliavų į vietą atsinešti negalima dėl saugumo sumetimų. Nuo scenos tą vakarą kalbėjęs A. Orlauskas save pristatė kaip tradicinių šeimų gynėją, tiesa, internetinėje erdvėje plinta jo anekdotas apie tai, kaip mergaitė, norėdama būti išleista iš namų, privalo tėvą seksualiai patenkinti. Daliai žmonių tai sukėlė klausimų, kokios yra tikrosios A. Orlausko vertybės.

Papildyta 2020-04-20 11:50 val. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja patvirtino, kad nors dėl skirtos baudos buvo kreiptasi į teismą, tačiau balandžio 12-ąją Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Marijus Kuprusevičius paliko nutarimą nepakeistą, skundo netenkino.

„2022-01-05 administracinių nusižengimų bylų nagrinėjimo skyriaus pareigūnas priėmė nutarimą skirti 280 eurų baudą pagal LR ANK 122 str 1 d. "Neteisėtas literatūros, mokslo ar meno kūrinio (įskaitant kompiuterių programas ir duomenų bazes) ar gretutinių teisių objekto arba jų dalies viešas atlikimas, atgaminimas, viešas paskelbimas, kitoks panaudojimas bet kokiais būdais ir priemonėmis nekomerciniais tikslais, taip pat kūrinio ar gretutinių teisių objekto neteisėtų kopijų platinimas, gabenimas ar laikymas komerciniais tikslais“, – portalui jarmo.net teigė ji.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni