VSD: Lietuvoje išlieka dešinųjų ekstremistų teroro išpuolio rizika

Lietuvoje gyvena kelios dešimtys asmenų, aktyviai skleidžiančių dešiniojo ekstremizmo akceleracionizmo ideologijos propagandą skaitmeninės komunikacijos platformose, skelbia Valstybės saugumo departamentas (VSD). Pristatydami grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą, VSD atstovai pranešė, kad kai kurie iš tokių asmenų savo ideologines nuostatas pradeda platinti ir viešosiose vietose, ir protesto akcijose, klijuodami lipdukus ir dalydami skrajutes. Patys aktyviausi akceleracionizmo rėmėjai kryptingai siekia radikalizuoti paauglius, o jau radikalizuotuosius skatina neapsiriboti diskusijomis internete ir pradėti realią veiklą.

Dešinieji ekstremistai platino neapykantos kalbą | Iliustracija: VSD


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

VSD penktadienį paskelbtoje viešoje ataskaitoje pateikiama nuotrauka, kurioje matyti, kaip dešinieji ekstremistai Lietuvoje skleidžia neapykantą kurstančią propagandą. 

Iliustracijoje – prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptas plakatas, kuriame homofobiškai nusiteikę asmenys kviečiami atvykti į rugsėjo 4-ąją įvykusias „Kauno Pride“ eitynes ir pademonstruoti, kad „Kaunas – NE GAIDYNAS“

„Lietuva vis labiau pūva nuo globalistų infekcijos. Iškilo dar vienas simptomas – „Kaunas Pride“. Negalime leisti, kad šie parazitai kolonizuotų tikrąją kultūros sostinę – Kauną. Todėl reikia susivienyti ir visiems parodyti, jog Lietuva ir Kaunas nepasiduos!”, – skelbiama plakate, kuris buvo išplatintas ir socialiniuose tinkluose. 

Kaip rašė delfi.lt, dar prieš eitynes LGBTQ+ bendruomenės nariai sulaukė grasinimų. Šio kvietimo autoriai – plačiau apie save neskelbianti grupė „Atkirtis“, neonacių retorika persunktus tekstus publikuojanti tinklo „Telegram“ kanale. Gali būti, jog „Atkirtis“ – fašistinio judėjimo „Skydas“ likučiai, gal tik keli asmenys, veikiantys virtualioje erdvėje.

Praėjusiais metais „Kauno Pride“ nepraėjo be neramumų. Kelios dešimtys asmenų mėgino blokuoti eitynes, tačiau policijos pareigūnai užkirto kelią riaušėms ir smurtą pasiryžusius naudoti asmenis sulaikė, eitynės įvyko.

VSD teigimu, dešinieji ekstremistai bandė pasinaudoti ir migrantų krize. Kaip rašoma grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime, kelios iniciatyvos organizuoti patruliavimą pasienyje nutrūko pradinėse stadijose. Jas surengti planavę asmenys ketino ieškoti sieną kirtusių asmenų ir prieš juos naudoti smurtą. Taip pat kai kurių Europos valstybių dešiniųjų ekstremistų naudojamuose informaciniuose ištekliuose paskelbti raginimai vykti į Lietuvos ir Baltarusijos pasienį. Dešinieji ekstremistai Lietuvoje skleidžia neapykantą kurstančią propagandą facebook.com nuotrauka 60 Lietuvos dešiniųjų ekstremistų diskusijų grupėse yra platinamos savadarbių ginklų ir sprogmenų gamybos instrukcijos, kovos menų bei karo taktikos literatūra ir didelio masto teroro aktus įvykdžiusių dešiniųjų ekstremistų manifestai. Tokios tendencijos rodo, kad dešiniųjų ekstremistų veikla išlieka rizikos veiksniu valstybės saugumui, ir neatmestina, kad artimoje perspektyvoje bus bandymų surengti teroro aktą prieš tautines ir religines mažumas, pabėgėlius, žmogaus teisių srityje veiklą vykdančius valstybės tarnautojus ar visuomenininkus.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni