Premjerė įvertino homofobiškus politikus: „Nėra geresnės darbotvarkės tokiems žmonėms kaip kovoti prieš kažkokį išsigalvotą baubą“

Premjerė Ingrida Šimonytė įsitikinusi, kad nors dalis visuomenės gali išties nesuprasti, kodėl LGBTQ+ bendruomenė kovoja už lygiateisiškumą, tačiau, pasak jos, yra ir tų, kurie elgiasi kone piktavališkai, ypač – dalis politikų. 

Ingrida Šimonytė | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Kai galvojau, ką norėčiau ar turėčiau pasakyti renginyje, mane apėmė toks dvejopas jausmas. Viena vertus, nė kiek neabejojau, kad šitas renginys bus šviesus ir gražus, bus daug žmonių, kurie šypsosis, atsives vaikus, šunis ir apskritai džiaugsis tuo, kad yra laisvi, turi teisę galvoti taip, kaip jiems norisi, ir gyventi taip, kaip jiems norisi tol, kol netrukdo gyventi kitiems. <...> Kita vertus, apėmė ir kitas jausmas, bandžiau jį sau apsibrėžti, galvojau, ar tai gėda, kad mes iki šiol nesugebėjome išspręsti tam tikrų teisinių klausimų. Man apibrėžti tą jausmą kaip gėda buvo gana sunku, nors jausmas išties nemalonus“, – į susirinkusius šventės dalyvius kreipėsi I. Šimonytė.


Ji pabrėžė, kad yra apmaudu, jog vis dar nepavyksta priimti Partnerystės įstatymo, turinčio reglamentuoti tos pačios lyties asmenų porų santykių įteisinimą. 

„Tarsi atrodo, kad visą laiką priklausiau tiems politikams, kurie nebijo pasakyti savo nuomonės net tada, kai kažkas kitas sako – nekalbėk, tai yra nepopuliaru, bus žala. Visą laiką laikiausi tos nuomonės, kad kiekvienas žmogus turi teisę pats nuspręsti, kas jam yra šeima, nes visų politikų bandymai apibrėžti, kas yra meilė, kas yra grožis, netgi kas yra teisingumas, tiesą sakant, pasmerktas nesėkmei. Bet tas jausmas yra nemalonus, nes supranti, kad šalyje, kurioje tiek parlamento vadovė, tiek Vyriausybės vadovė palaiko sprendimus dėl Partnerystės įteisinimo, tų sprendimų nepavyksta priimti. Vadinasi, kažko dar esu nepadariusi, kažko esame nepadarę mes visi“, – akcentavo premjerė. 

Ji sakė tikinti, kad gyvenimas žengia į priekį ir šis klausimas bus išspręstas bei sulauks didesnio visuomenės palaikymo. 


„Taip, nėra lengva. Yra žmonių, kurie nuoširdžiai įsitikinę, kad tiesiog nieko nereikia, gyvenkit sau ir svarbiausia, kad tiesiog nelįskit į akis. Kažkada „nelįskit į akis“ sakė moterims, kažkada „nelįskit į akis“ sakė neįgaliesiems ir daugybei kitų visuomenės grupių. Vis dėlto šiandien turbūt tokiais klausimais net nediskutuojame. Bet tikrai vis dar turime žmonių, kurie patys sulaukia fizinių bausmių vaikystėje, kurie vis dar mano, kad normalu taikyti fizines bausmes savo vaikams nepaisant to, kad neabejotinai jaučia tą nuoskaudą“, – kalbėjo premjerė. 

I. Šimonytė tikino, kad yra ir žmonių, kurie veikia piktavališkai prieš LGBTQ+ bendruomenės teises.

„Tiesiog piktavaliai, nes tai yra vienintelis darbotvarkės klausimas, kurį tokie žmonės – paprastai politikai – gali pasiūlyti. Nėra geresnės darbotvarkės tokiems žmonėms kaip kovoti prieš kažkokį išsigalvotą baubą ir tokiu būdu bandyti suvedžioti, suklaidinti kuo didesnį būrį žmonių“, – aiškino ji.

Premjerė prisiminė pokalbį su „vienos didelės Europos Sąjungos valstybės premjeru“. Anot jos, šioje valstybėje ne taip jau seniai buvo priimtas sprendimas dėl tos pačios lyties asmenų šeimų įteisinimo. 

„Ir aš jo paklausiau, kaip jums pavyko, nes ta valstybė yra laikoma ir gana giliai tikinčia, tai yra tokia tradicinė ir net labai katalikiška (šalis). Ir aš sakiau – kaip jums pavyko, kaip kito visuomenės nuostatos. Jis man pasakė: „Žinai, prieš tai, kai mes šitą sprendimą priėmėme, visuomenėje gal 40 proc. žmonių buvo skeptikai arba nepalaikantys tokio sprendimo. Kai tas sprendimas buvo priimtas ir praėjo keletas metų, tokių žmonių beliko vienaženklis procentas“, – dėstė I. Šimonytė. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni