Prieš LGBTQ+ eitynes Varšuvoje „KyivPride“ įspėja apie galimas prorusiškų jėgų provokacijas

Viena didžiausių Ukrainos LGBTQ+ teisių organizacijų „KyivPride“ įspėja apie galimas prorusiškų jėgų provokacijas šeštadienį Lenkijoje, Varšuvoje, vyksiančiose „Pride“ eitynėse.

„Pride“ eitynės Varšuvoje 2019-ųjų birželį | Gettyimages.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Prorusiškų ženklų ir reikalavimų netoleruos

Dėl Rusijos sukelto karo bei toliau Europoje eskaluojamo konflikto Ukrainos sostinėje Kyjive nesaugu rengti 10-ąsias „Pride“ eitynes, tad šiemet LGBTQ+ ukrainiečiai susivienys žygyje kartu su Varšuvos bendruomene.

„Birželio 25-ąją Varšuvoje kartu žygiuosime už taiką bei prieš Rusijos agresiją, už Ukrainos laisvę ir pergalę. Šis žygis skirtas solidarumui su Ukraina ir draugiškų šalių vienybei pasipriešinant agresoriui“, – dėstoma organizacijos pranešime.

Eitynėse tikimasi net 80 tūkst. dalyvių, praneša nytimes.com

gettyimages.com nuotr.

Tačiau baiminamasi, kad jose pasirodys ir prorusiškai nusiteikę veikėjai.

„KyivPride“ nariai teigia, kad bet kokius ketinimus demonstruoti Rusijos vėliavas ar jos palaikymo ženklus organizacija traktuos kaip provokacinius veiksmus. „KyivPride“ taip pat ragina susilaikyti nuo bet kokių Rusijos politinių ar karinių reikalavimų iškėlimo. 

„Prorusiškų grupių buvimą laikysime cinišku ir nepriimtinu žingsniu. Tai reikštų nepagarbą tūkstančiams karo aukų, žuvusių Ukrainos žmonių“, – tikina organizacijos atstovai.

Vasario 24-ąją Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, iš šalies pasitraukė daugiau nei 7,5 mln. ukrainiečių, gelbėjusių savo gyvybes. O Rusijos agresija tęsiasi jau ketvirtą mėnesį.

LGBTQ+ ukrainiečiai teigia, kad Putinui perėmus Ukrainos kontrolę, prieš juos tokiu atveju pasireikš itin žiaurios represijos. Situacija lyginama su Talibano kovotojų Afganistane įvykusiu valdžios perėmimu. Po jo pagal iš anksto sudarytą sąrašą yra persekiojami ir žudomi LGBTQ+ asmenys. Pasirodė pranešimų, kad panašų LGBTQ+ aktyvistų bei žurnalistų sąrašą yra sudariusi ir Rusijos vyriausybė. Tai patvirtina ir vasario 20-ąją nutekėjęs laiškas, išsiųstas Jungtinių Tautų (JT) vyriausiajai žmogaus teisių komisarei Michellei Bachelet


Ukraina darė milžinišką pažangą

Kaip portalui xtramagazine.com teigė „KyivPride“ vadovė Lenny Emson, LGBTQ+ teisių aktyvistai Ukrainoje nuolat dirbo sunkų darbą ir pastaraisiais metais šalis padarė nemenką pažangą.

Kelis Nepriklausomybės dešimtmečius Ukrainos LGBTQ+ aktyvistai rūpestingai kūrė bendruomenei saugias erdves. Žmogaus teisių rėmėjai sutelkė dėmesį į užsisklendusių ir nuo bendruomenės atsiribojusių LGBTQ+ ukrainiečių paiešką, kad pademonstruotų, jog jie nėra vieni. Pamažu buvo suburta kritinė masė žmonių, galinčių kovoti prieš viešai skatinamą ir vykdomą neapykantą neheteroseksualių asmenų atžvilgiu.

Dar 2012 metais tuo metu Ukrainoje prezidento pareigas ėjęs prorusiškasis Viktoras Janukovyčius parlamentui pasiūlė „gėjų propagandą“ draudžiantį įstatymą, kurį pasitelkus ketinta pažaboti LGBTQ+ teisių aktyvizmą. Įstatymas buvo praktiškai identiškas Rusijoje 2013 metais priimtam teisės aktui, numatančiam griežtas sankcijas už viešą kalbėjimą apie LGBTQ+ teises ir gyvenimą.

Kyjive LGBTQ+ asmenys protestavo prieš V. Janukovyčiaus pasiūlymą. Be to, šalyje imtos rengti „Pride“ eitynės.

2014-aisiais dar daugiau ukrainiečių, pasipiktinę korupcija ir Ukrainos derybų dėl stojimo į Europos Sąjungą sabotavimu, sukilo protestuodami prieš V. Janukovyčių. 

Maidano įvykiai privertė V. Janukovyčių sprukti į Rusiją, Ukrainoje suformuota nauja Vyriausybė. Tuo metu Putinas smogė Ukrainai aneksuodamas Krymą ir kurstydamas karą rytiniuose Ukrainos regionuose.

Nepaisant to, LGBTQ+ bendruomenė Ukrainoje pasiekė rimtų pergalių. Po Maidano revoliucijos Ukraina ryžtingai ėmė žengti Europos valstybių vertybių link. Ukrainiečiai keitė savo socialines nuostatas, smarkiai pasikeitė ir Vyriausybės politika. Homofobiškasis „gėjų propagandos“ draudimo įstatymas“ mirė kartu su V. Janukovyčiaus pabėgimu.

Proeuropietiška Ukrainos Vyriausybė nuosekliai pasiūlydavo LGBTQ+ bendruomenės teisėms palankius įstatymus, o Aukščiausioji Rada juos patvirtindavo. Štai 2015 metais buvo priimtas antidiskriminacinis Darbo kodeksas, 2016 metais liberalizuoti reikalavimai, pagal kuriuos teisiškai pripažinta translyčių asmenų tapatybė. Ukrainoje panaikintas ir draudimas homoseksualiems bei biseksualiems asmenims tapti kraujo donorais.
 
Galimos okupacijos šešėlis visa tai gali sugriauti. Tačiau ukrainiečiai nepasiduoda ir ryžtingai kovoja. Be kita ko, šalyje buvo suformuotas LGBTQ+ karių, ant savo uniformos dėvinčių vienaragių ženklus, batalionas. Dabar jie kaunasi tiek už savo šalies, tiek už visos Europos laisvę gindamiesi nuo Rusijos imperialistinių siekių. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni