Romas Zabarauskas Niujorke svečiavosi „Nasdaq“ LGBTQ+ lyderių konferencijoje: turbūt korporacijos pirmiau nei valstybė pripažins vienos lyties tėvus

Nors palaikymas LGBTQ+ bendruomenei pasaulyje auga, verslas turi dar daug ką nuveikti šalyse stiprindamas toleranciją įvairovei. Žinomas Lietuvos LGBTQ+ bendruomenės balsas ir kino režisierius Romas Zabarauskas, antradienį Niujorke dalyvavęs investicijų bendrovės „Nasdaq“ LGBTQ+ lyderių konferencijoje, įsitikinęs – verslai turi galimybę sumažinti LGBTQ+ žmonių diskriminacijos sukeliamą žalą, kuriai kelio kol kas niekaip negeba užkirsti politikai.

Romas Zabarauskas | Nuotraukos šaltinis: „Facebook“


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Remiantis JAV Užsienio reikalų tarybos (angl.  Council for Foreign Relations) duomenimis, beveik 70 pasaulio šalių LGBTQ+ tapatybę traktuoja kaip nusikalstamą veiką, iš jų net 12 yra numačiusios mirties bausmę už santykius su tos pačios lyties asmenimis.

Anksčiau SSRS okupuotoje Lietuvoje homoseksualūs vyrais taip pat būdavo teisiami ir baudžiami įkalinimu, tačiau per kelis Nepriklausomybės dešimtmečius situacija pasikeitė – homoseksualumas ne tik dekriminalizuotas, tačiau ir aktyviai siekiama lygių teisių LGBTQ+ lietuviams. Deja, susiduriama su kliūtimis – trūksta politinės valios, nemenką įtaką vis dar turi ir anti-LGBTQ+ organizacijos, prisidengusios nevyriausybininkų, tariamai ginančių tradicines vertybes, statusu. Sumaištį kelia ir Lietuvos katalikų bažnyčia, nuolat besikišanti į politinę šalies sistemą nepaisant to, kad mūsų šalyje valstybinės religijos nėra.

Tačiau bent per pastarąjį dešimtmetį, kalba žmogaus teisių aktyvistai, padaryta pažanga akivaizdi – visuomenės požiūris pasikeitė ir sumažėjo priešiškai nusiteikusių žmonių.

Taip pat skaitykite:

Svarbų vaidmenį gali atlikti verslininkai, sako R. Zabarauskas ir pabrėžia, kad mūsų šalyje veikiančios įmonės, investuojančios į LGBTQ+ darbuotojų įtrauktį, neturi pamiršti ir savo atstovybių kitose valstybėse.

„Išklausiau skirtingų pokalbių apie LGBTQ+ talentus, verslus ir teigiamas darboviečių praktikas, – savo „Facebook“ įraše, paskelbtame ankstyvą trečiadienio rytą, teigė R. Zabarauskas. – Didžiavausi ir pats nuo scenos paminėtas vienos kalbėtojų Lauros Agharkar – „Nasdaq“ globalios įvairovės, įtraukties ir kultūros vadovės. Prieš savaitę kalbėjau apie savo kūrybą bei LGBTQ+ įtrauktį „Nasdaq“ Vilniuje, o Laura Agharkar kaip tik lankėsi mūsų šalyje, tad susipažinome ir gavau kvietimą užsukti! Paminėjimas buvo jautrus, atkreipiantis dėmesį į supratimą, kiek dar reikia dirbti dėl įvairovės ne tik JAV, bet ir tokiose šalyse kaip Lietuva, kur įmonė taip pat vykdo veiklą“, – tikino R. Zabarauskas.

Jis akcentavo, kad prie LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumo verslai gali prisidėti, pavyzdžiui, suteikdami tos pačios lyties porose vaikus auginantiems darbuotojams atostogas, nors pagal šiuo metu dėl diskriminacinių Lietuvos įstatymų nuostatų tos pačios lyties poros šios galimybės ir neturi. 

„<...> paraginau apie savo globalias praktikas mąstyti dar labiau atsižvelgiant į vietinį kontekstą ir imantis struktūrinių, nuoseklių pokyčių. Kaip pavyzdį pateikiau klausimą, kurį vis dažniau keliu verslo pasauliui: korporacijos turėtų atpirkti diskriminacijos žalą vienos lyties porų tėvams, kurių bent jau vieno mūsų valstybė nepripažįsta (ir dėl to) jis negali turėti jokių tėvystės atostogų“, – atkreipė dėmesį R. Zabarauskas.

Kino režisierius teigė, jog konferencijoje kitas pašnekovas pabrėžė – reikia siekti, jog įmonės LGBTQ+ bendruomenės palaikymui didesnę dalį lėšų, skirtų LGBTQ+ bendruomenei palaikyti, skirtų darbuotojų patogumui, o ne vien komunikacijai.

R. Zabarauskas apgailestavo, kad Lietuvoje kai kurios bendrovės net lėšų komunikacijai, palaikančiai LGBTQ+ bendruomenę, neskiria, tad ką jau kalbėti apie progresyvesnį jų požiūrį.

„<...> tiesa ta, kad turbūt būtent korporacijos visų pirma Lietuvoje pripažins vienos lyties tėvus, o ne valstybė“, – įsitikinęs jis.

Pasaulio ekonomikos forumas šių metų kovą paskelbtoje ataskaitoje nurodė, kad pagal auditorijos atstovavimo indeksą, net 49 proc. vartotojų mieliau renkasi tuos prekių ženklus, kurie palaiko įvairias visuomenės grupes, skiriamas rasės, etninės kilmės, socialinės padėties, seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės ar kitais pagrindais.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni