Turkijos policija vaikė taikias LGBTQ+ eitynes

Sekmadienį Turkijoje, Stambulo centre, turėjusių vykti „Pride“ eitynių dalyviai patyrė policijos akibrokštą – pareigūnai mėgino juos išvaikyti. Sulaikyta apie 150 žmonių, tarp jų – fotoreporteris, bet nepaisant to, šimtai protestuotojų mitingavo toliau.

Stambulo mėginta išvaikyti LGBTQ+ akcijos dalyvius | Nuotraukų šaltinis: kaosgl.org


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip praneša naujienų agentūra BNS, nors Turkijos valdžia uždraudė eitynes Taksimo aikštės rajone Stambulo širdyje, bet protestuotojai netoliese susirinko anksčiau nei planuota. Vos prasidėjus akcijai, gausios policijos pajėgos ėmėsi darbo – sulaikė ir į autobusus susodino dešimtis eitynių dalyvių.

AFP žurnalistai informavo, kad tokių autobusų buvo mažiausiai 2, į viena jų įsodintas ir antrankiais surakintas AFP fotografas Bulentas Kilicas, kuris jau buvo sulaikytas ir per praėjusių metų eitynes.

Viename iš žurnalistų užfiksuotų video įamžinta, kaip pareigūnas į šiukšliadėžę įmeta vaivorykštės spalvų vėliavą. 

 
Portalas kaosgl.org pranešė, kad iš viso buvo sulaikyta 150 žmonių. 

Skelbiama, kad Stambulo gatvėse buvo statomos barikados, iš vienos kavinių siekiant išvengti didesnio eitynių dalyvių skaičiau išvaryti klientai.

Nors mėginta ištuštinti erdves, kuriose planuotos eitynės, pareigūnų planas neišdegė – mitinguotojai neišsigando ir susirinko.

Grupės žmonių, nešinos vaivorykštės spalvų vėliavomis, Stambulo gatvėse skandavo šūkius, kol policija stengėsi vaikytis „Pride“ dalyvius.

„Diskriminacija yra nusikaltimas, vaivorykštė – ne“, – skandavo dalis demonstrantų, skelbia reuters.com

Stambulo advokatų asociacija išplatino pranešimą, kuriame akcentavo kad taikių demonstracijų drausti jokiu būdu negalima.



Kaip skelbia euronews.com, anksčiau birželį Turkijos policija Stambule jau suėmė 11 LBGTQ+ teisių aktyvistų, susirinkusių švęsti „Pride“ mėnesio pradžios. Vienas sulaikytųjų tvirtino, kad buvo kankinamas – jis paskelbė nuotraukas, kuriose matyti sumušti riešai ir kojos.

Praėjusiais metais policija taip pat ėmėsi represijų prieš LGBTQ+ bendruomenę ir „Pride“ eitynėse naudojo ašarines dujas miniai išvaikyti, sulaikė dešimtis žmonių, bet šimtai susirinko pasipriešinti tokiems įžūliems veiksmams. Žiaurus incidentas sukėlė protestus visoje Turkijoje, įskaitant ir sostinę Ankarą.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ne kartą skatino neapykantą prieš LGBTQ+ teisių aktyvistus lygindamas juos su vandalais.

Parengta pagal LRT, euronews.com ir reuters.com informaciją

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni