Varšuvoje 120 tūkst. dalyvių sutraukusiose LGBTQ+ eitynėse ypatingas dėmesys skirtas ukrainiečių kovai už laisvę

Nors ir ne gimtosios šalies sostinės gatvėse, tačiau šeštadienį įvyko didžiausias Ukrainos LGBTQ+ teisių protestas „KyivPride“

Varšuvoje įvyko LGBTQ+ eitynės | Nuotaukos šaltinis: facebook.com/kyivpride


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje eitynės, paprastai rengiamos Kyjive, šiais metais persikėlė į Varšuvą ir susijungė su čia organizuotu „Pride“ žygiu, sutraukusiu iki 120 tūkst. dalyvių.

Lenkijoje vykusios „Pride“ eitynės – didžiausios visoje Vidurio Europoje, o Ukrainos LGBTQ+ teisių aktyvistai jose dalyvavo atkreipdami tarptautinės bendruomenės dėmesį į kovą už savo šalies ir visos Europos laisvę.

„The Washington Post“ rašo, kad į Lenkijos sostinę šeštadienį atvyko apie 300 ukrainiečių. Jų kolonoje iš viso žygiavo 2-3 tūkst. žmonių.

Verta pabrėžti ir tai, kad Lenkijoje šiuo metu gyvena ketvirtis milijono nuo karo pabėgusių Ukrainos gyventojų. Tarp vaivorykštės vėliavų jūros plevėsavo ir mėlynai geltonos Ukrainos vėliavos, o kai kurie eisenos dalyviai skandavo „Slava Ukraini“ (lt. šlovė Ukrainai).


„Deja, negalime žygiuoti Kyjive“, – sakė žurnalistas ir organizacijos „KyivPride“ valdybos narys Maksimas Eristavi, kalbėdamas apie Ukrainoje nuolat gresiantį sprogimų ir atakų pavojų.

„Tačiau mums svarbu vis tiek žygiuoti“, – pridūrė jis.

„Norime kartu stoti prieš karą, eiti už Ukrainos laisvę, išsivadavimą, lygybę, toleranciją ir priėmimą“, – kalbėjo Varšuvos lygybės šventės organizatorė Julia Maciocha.

Organizacijos „KyivPride“ direktorė Lenny Emson tikino, kad šiais metais dalyvaudama eitynėse siekia tarptautinę bendruomenę politiškai paremti Ukrainą ir pagrindines žmogaus teises.

Jau keturis mėnesius trunkančiame Rusijos sukeltame kare žūsta Ukrainos civiliai ir kariai, tarp kurių – ir LGBTQ+ bendruomenės nariai.


Ukraina dar iki prasidedant plataus masto Rusijos invaziją į visą šalį dėjo pastangas labiau užtikrinti LGBTQ+ asmenų teises, tiesa, ji lygybe pasigirti negalėjo. Tačiau, kaip kalbėjo L. Emson, jei šalį nugalėtų Rusija, tuomet iškiltų pavojus, kad LGBTQ+ žmonės būtų „visiškai ištrinti“, t.y. nužudyti, priversti bėgti arba slėpti savo tapatybę.

L. Emson vadovaujama organizacija įsteigė prieglaudą LGBTQ+ žmonėms, pabėgusiems iš Rusijos pajėgų okupuotos Ukrainos teritorijos. LGBTQ+ teisių aktyvistė apgailestavo, kad Rusijos okupuotame Chersone dingo vienas jos bendražygių.

„KyivPride“ ragina vakarų valstybes suvokti, kad geografinė siena tarp demokratinės Ukrainos ir autokratinės Rusijos bei Baltarusijos „yra ne tik skiriamoji linija tarp valstybių, bet ir riba tarp laisvės teritorijos ir priespaudos zona“.

Be kita ko, priespauda prieš LGBTQ+ bendruomenę vis labiau pasižymėjo ir konservatyvi Lenkijos vyriausybė, kuri pastaraisiais metais LGBTQ+ teisių judėjimą vaizdavo kaip išpuolį prieš tautos katalikiškas tradicijas. Taip lenkų valdžia atkartoja Rusijos ir Vengrijos lyderių retoriką.

Nepaisant to, vis platesnė Lenkijos visuomenė priima neheteroseksualius žmones.

Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis prisijungė prie šeštadienį įvykusių eitynių, jose taip pat daltvavo ir Europos Komisijos narė Hanna Dalli, atsakinga už lygybės puoselėjimą bendrijoje.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni