Ukrainos vėliava „Pride“ eisenoje mojavęs vaikinas: ši eisena - apie laisvę

„Visi žmonės nusipelnė būti laisvi ir lygūs. Tai, kas vyksta Ukrainoje, rodo, jog laisvė labai trapi, todėl būtina nuolat ją ginti. Kai kurie sako, kad LGBTQ+ eitynės, šios bendruomenės kova niekaip nesusijusi su tuo, už ką kovoja ukrainiečiai. Tačiau abi šios kovos už mūsų lygiateisiškumą, už laisvę patiems spręsti savo likimą. Ukrainoje LGBTQ+ žmonės lygiai taip pat kovoja už savo laisvę. Ta šalis pasirinko būti ne homofobiškos Rusijos įtakoje, o žengti demokratijos link“, – ištarė Janušas, vienas ir „Baltic Pride“ dalyvių Vilniuje.  

Janušas drąsiai mojavo Ukrainos vėliava. Vaikinui ji tapo kovos už laisvę simboliu. Pasak jo, laisvės siekia ir LGBTQ+ žmonės | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šeštadienį įvykusiose LGBTQ+ eitynėse kai kurie dalyviai mojavo ne tik vaivorykštės, bet ir Ukrainos vėliavomis. Kaip prieš protestą kalbėjo Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko, „Pride“ renginyje Rusijos sukeltas karas Ukrainoje nebus pamirštas. Ir nebuvo. Štai Janušas žingsniavo apsigobęs geltona ir mėlyna spalvomis paženklinta vėliava, o paklaustas, kodėl, vaikinas atsakė: „Noriu išreikšti solidarumą su visais ukrainiečiais, taip pat ir Ukrainos LGBTQ+, kurie šiuo metu kovoja už tai, kad jų nepasiglemžtų tironiška, homofobiška ir žmogaus teises niekinanti Rusija“.

– Ar pirmą kartą dalyvaujate eitynėse ? – portalas jarmo.net pasiteiravo Janušo.

– Dalyvavau ir praėjusiais metais vykusiame Kauno „Pride“, tąkart ėjau vienas pirmųjų eilėje. Laikiau su kitais plakatą, skelbusį: „Mes esame visur“. Stebėjau, kaip priešiškai nusiteikę žmonės mus keikia, mėto kiaušinius. Jie mėgino užblokuoti eitynes. Tačiau policija susitvarkė. Pražygiavome. 

Šiais metais Vilniuje eitynės įvyko kur kas ramiau, aišku, mačiau kelis žmones, kurie mus keikė, tačiau jų keiksmai paskendo palaikančių žmonių šūksniuose ir šypsenose.

Labai daug žmonių mus filmavo, fotografavo, regis, visi norėjo įamžinti šias gražias akimirkas, kai žmonės švenčia laisvę.  

Janušas | LGL/A.Didžgalvio nuotr.

– Vieni žygiuoja apsigobę Lietuvos trispalvę, kiti – vaivorykštę, o štai jūs nusprendėte eiti su Ukrainos vėliava. Kodėl?

– Noriu išreikšti solidarumą su visais ukrainiečiais, taip pat ir Ukrainos LGBTQ+, kurie šiuo metu kovoja už tai, kad jų nepasiglemžtų tironiška, homofobiška ir žmogaus teises niekinanti Rusija. Noriu parodyti, kad mes, LGBTQ+ žmonės iš Lietuvos, taip pat palaikome Ukrainą ir jos gyventojų siekį būti laisva tauta. Nepaslaptis, kad Rusija yra itin baisi valstybė, negerbianti savo piliečių teisių. LGBTQ+ aktyvistai joje persekiojami, užgniaužta bet kokia laisva žiniasklaida. Protestuojantys rusai priversti susiremti su pareigūnais. Rusijoje negali taikiai vykti ir jokios LGBTQ+ eitynės.

Tuo metu Ukrainoje jos vyko. Ukraina kur kas labiau gerbia savo žmones. Taigi, dabar ši šalis kovoja, kad jos neištiktų toks likimas, kokią ištiko Rusiją, kuri tapo savo piliečių represijų aparatu, įvedusiu diktatorišką tvarką. 

Kalba eina ne tik apie LGBTQ+ teises. Kalba eina apie elementarią pagarbą įvairioms žmonių grupėms.

– Ką pasakytumėte tiems, kurie kalba, kad vykstant karui Ukrainoje tikrai ne laikas joje kalbėti apie LGBTQ+ asmenų teises?

– Taip sakantys žmonės tiesiog nesupranta, kas yra LGBTQ+ bendruomenė ir kodėl jai reikia teisių. LGBTQ+ žmonės Ukrainoje šiuo metu savanoriauja teikdami kitiems pagalbą, kai kurie griebė ginklus į rankas ir išėjo ginti šalies. Nejaugi jie nenusipelnė tokių pačių teisių, kokias turi, pavyzdžiui, heteroseksualūs asmenys? Nejaugi jų kova menkesnė? 

LGBTQ+ asmenys Ukrainoje, kaip ir kiti ukrainiečiai, moka didelę kainą už laisvę. Tačiau dažniausiai, kai kalbame apie laisvės gynėjus, įsivaizduojame visus, tik ne LGBTQ+ asmenis. Tai neteisinga. Reikia kalbėti apie jų lygias teises. Net būtina kalbėti apie tai, kad valstybė, už kurios laisvę kovoja ir LGBTQ+ žmonės, turi jiems suteikti lygybę. 

– Kas, jūsų manymu, yra laisvė? 

– Pastaruoju metu būtent Ukrainos vėliava man ėmė asocijuotis su tuo, kokia brangi yra mūsų visų laisvė – yra žmonių, kurie dėl jos aukojasi, paaukoja savo gyvybę, kovodami praranda jaunystę. Tačiau žmonės siekia būti laisvi nepaisant visko. Tikriausiai, tokia mūsų prigimtis. Ukraina pasirinko vakarų demokratiją, o ne Rusijos diktatūrą, nešančią homofobiją. Tad labai palaikau tiek ukrainiečius, tiek Ukrainoje gyvenančius LGBTQ+ asmenis, šiuo metu patiriančius tikrai nelengvą laiką, kai susiduriama su grėsme, kad ateis Rusija ir atims viską, ko taip ilgai siekė Ukraina. 

Ukraina yra šalis, kuri iki karo pradžios darė žingsnius, kad artėtų prie pagarbos žmogaus teisėms. Joje aktyviai veikė kelios dešimtys LGBTQ+ organizacijų. Tai laisva šalis, kurioje žmonės dar iki karo kovojo už lygybę. Karas, žinoma, smarkiai sudavė smūgį, tačiau esu įsitikinęs, jog Ukraina laimės ir žengs Vakarų demokratijos link tol, kol ir joje bus užtikrinta visų žmonių lygybė, laisvė, pagarba vienas kitam. 

Laisvė – tai galimybė pačiam spręsti savo likimą, rinktis savo kelią ir nebūti dėl to niekaip varžomam. To siekia ir LGBTQ+ žmonės Lietuvoje. 

– O kaip manote, ar pastaraisiais metais prasidėjęs Šeimų maršo judėjimas nesikėsina į laisvę? 

– Šeimų maršui galima padėkoti, kad suvienijo mūsų LGBTQ+ bendruomenę. Žinoma, jų priešiška retorika padarė emocinės, politinės žalos, tačiau būtent po tokio judėjimo veiklos dalis visuomenės praregėjo, kas yra kas, ir pastebėjau, kad žmonių palaikymas LGBTQ+ tapo kur kas aktyvesnis nei kada nors buvo iki šiol.

Pažvelkite, kokia Šeimų maršo aktyvistų retorika, nukreipta prieš LGBTQ+ žmones, yra ir tuomet, kai jie kalba apie Ukrainą. Išvadas galima darytis patiems, – įsitikinęs Janušas. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Naujesnė Senesni