Debilais ir KGB agentais kritikus pravardžiuojantis Tėvų forumo atstovas: „Nesu konfliktiškas žmogus“

Geriausia gynyba – puolimas. Tikriausiai tokios taisyklės laikosi Lietuvos tėvų forumo (LTF) atstovas Darius Trečiakauskas, jam prieštaraujančius žmones vadinantis debilais ir KGB agentais. Iš vieno vaikino sulaukęs priekaištų už tai, kad esą šlovina prorusiškumu kaltinamą Vengrijos „Fidesz“ partiją, šiais metais nesėkmingai užsimojusią surengti anti-LGBTQ+ referendumą, D. Trečiakauskas pasijuto galintis be jokių skrupulų svaidytis mažai ką bendro su realybe turinčiais kaltinimais ir įžeidžiais epitetais.

Darius Trečiakauskas | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Jaunuolį apkaltino priklausymu KGB

Atsakingas, reiklus, empatiškas – tokias savybes savyje įžvelgė D. Trečiakauskas prieš 2020 metais įvykusius Seimo rinkimus. Bent tokius bruožus sau jis priskyrė pateikdamas informaciją Vyriausiajai rinkimų komisijai. Nors po Nacionalinio susivienijimo vėliava į Seimą mėginusio patekti LTF atstovo žygis į valdžią ir nebuvo sėkmingas, tačiau D. Trečiakauskas ir toliau aktyviai veikia socialiniuose tinkluose, nevengia diskutuoti su kitais vartotojais jam rūpimomis, dažnai politinį atspalvį turinčiomis temomis.

Tačiau šios diskusijos dalį žmonių gerokai stebina. Vilnietis Paulius Stasiūnas tikino pasibaisėjęs D. Trečiakausko, kartais kviečiamo padiskutuoti ir į Seimą bei televizijos laidas, pasisakymais.

Kaip portalui jarmo.net teigė P. Stasiūnas, jis į diskusiją su D. Trečiakausku „Facebook“ tinkle įsivėlė po pastarojo pasisakymo, gyrusio valdančiąją Vengrijos „Fidesz“ partiją už tai, kad kartu su parlamento rinkimais ji inicijavo ir anti-LGBT referendumą.

Jarmo.net primena, kad balandžio pradžioje Vengrijoje paskelbtas referendumas prieš LGBTQ+ bendruomenę laikomas neįvykusiu – pritrūko rinkėjų aktyvumo. Šiame referendume pateikti klausimai apie tai, kaip rinkėjai vertina tai, jog žiniasklaidoje ar mokyklose be tėvų sutikimo nepilnamečiams būtų pateikta informacija apie LGBTQ+ turinį, lyties keitimo procedūras ir pan. Referendumo skeptikai teigia, kad šie klausimai buvo suformuluoti taip, jog rinkėjams būtų sudarytas įspūdis, kad neva vien kalbėjimasis su vaikais apie homoseksualumą ar lyties keitimą skatina polinį į homoseksualumą ar translytiškumą. 

Pasak P. Stasiūno, LTF atstovas, sau priskiriantis atsakingo žmogaus savybes, visiškai neatsakingai renka žodžius. Anot jo, D. Trečiakauskas – politikas, kuris Rusijai pradėjus karą Ukrainoje leidžia sau reikšti palaikymą kitos ES valstybės narės – Vengrijos – valdančiajai partijai, kurią, pasak pašnekovo, galima drąsiai vadinti atvirai prorusiška ir kaišiojančia pagalius į ratus ES mėginimams įvesti sankcijas Rusijai.

Vaikinas socialiniuose tinkluose nusprendė apie tai pasisakyti plačiau ir pareiškė, kad D. Trečiakausko teiginiai apie Vengriją pasitarnauja homofobiškai nusiteikusiai Kremliaus propagandai, nevengiančiai patrimituoti apie neva supuvusias Europos vertybes.

Tačiau čia pat D. Trečiakauskas oponentui rėžė, kad šis esantis ne kas kitas, o KGB agentas „ir debilas viename“.

„Žmogus, kuris kaltina kitą žmogų – gimusį jau po SSRS subyrėjimo – priklausymu KGB, tik parodo, viena vertus, ir savo kvailumą, o kita vertus, ir racionalių argumentų savo pozicijai pagrįsti stoką“, – portalui jarmo.net teigė P. Stasiūnas.

Homofobiją išnaudoja siekdamas politinės naudos?

Anot jo, išgirdęs, kad Vengrijoje vykusio referendumo, nukreipto prieš LGBTQ+ bendruomenę, klausimai buvo suformuluoti tendencingai, D. Trečiakauskas atsakė ne tik užgauliojimais, bet nevengė pasidalinti ir homoerotinėmis fantazijomis. 

„Tikslas buvo įžeisti, sukelti abejonių dėl mano heteroseksualumo tarsi jei būčiau neheteroseksualus, tai mano išsakyta kritika automatiškai taptų beprasmė“, – stebėjosi P. Stasiūnas.

Pašnekovas spėliojo, kad LTF narys pasitelkia homofobiją rinkdamasis politinius taškus.

„Arba jis pats iš tikrųjų taip paniškai bijo LGBTQ+ bendruomenės, jog yra pasiryžęs imtis absoliučiai bet ko, kad tik pasipriešintų tai baisiajai Lietuvos „homoseksualizacijai”, arba tiesiog stengiasi tokiomis pigiomis priemonėmis įsitvirtinti savo taip nekenčiamoje valdžioje, kuriai pats nešykšti kritikos. Bet kokiu atveju, esminis veiksnys yra baimė – galbūt jo paties jaučiama homoseksualų baimė, galbūt homoseksualų baimė, kuria gyvena dalis Lietuvos visuomenės ir kurią jis stengiasi išnaudoti savo politiniams siekiams įgyvendinti“, – svarstė jis.

Tęsiantis diskusijai po vienu „Facebook“ įrašu vaikinas iš D. Trečiakausko išgirdo esantis „parsidavėlis“, „pašlemėkinė šiušklė“, „nupiepęs KGB-istas“.

„Su D. Trečiakausku daugiau nediskutavau ir to daryti neketinu. Pasakoju apie savo patirtį dėl to, kad su tokiais kaip jis, deja, kur kas per dažnai tenka susidurti viešoje erdvėje. Kažkodėl tokie kaip jis jaučiasi nevaržomi skleisti neapykantą“, – apgailestavo P. Stasiūnas.

Iš jarmo.net turimų ekrano kopijų matyti, kad ir pats vaikinas negailėjo aštrių žodžių D. Trečiakauskui – pavartojo ir necenzūrinį išsireiškimą, išpopuliarėjusį po Ukrainos pasieniečių atsakymo Rusijos kariniam laivui, priplaukusiam prie Gyvačių salos siekiant ją okupuoti.

„Darius Trečiakauskas gerai žino savo auditoriją ir elektoratą bei suteikia tai, ko jie nori: šiek tiek tariamų „šeimos vertybių” ir daug neapykantos valdantiesiems su pasisakymais prieš Stambulo konvenciją, LGBTQ+ ir narkotinių medžiagų dekriminalizavimą. Taip, pasiunčiau jį paskui rusų laivą. <….> Už aštrius žodžius jau atsiprašiau, bet dėl turinio tikrai nesigailiu, nes nepasakiau nieko neteisingo“, – tikino pašnekovas.

D. Trečiakauskas nevengia pasisakyti prieš LGBTQ+ lygiateisiškumo siekį – 2021 metų rudenį jis dalyvavo LRT laidoje „Lietuva kalba“, kurioje dėstė, jog Partnerystės įstatymas kelia grėsmę, kadangi, jo žodžiais tariant, po kurio laiko LGBTQ+ asmenys ims siekti santuokų lygybės (kuo tai būtų žalinga, jis nepatikslino), be to, kalbėjo apie tariamą įsivaikinimo galimybę, nors tai nei Partnerystės, nei Civilinės sąjungos įstatymuose iki šiol nenumatyta

– D. Trečiakauskas yra Lietuvos tėvų forumo narys. Kaip manote, kokias vertybes toks žmogus gali pats skiepyti savo vaikams? – jarmo.net pasiteiravo P. Stasiūno.

– Manau, kad Dariaus Trečiakausko „vertybės” yra baimė, neapykanta ir pasimetimas. Savo taip aukštinamų „šeimos vertybių” jis niekaip neatitinka.

– Darius Trečiakauskas yra kviečiamas į įvairias diskusijas – televizijos laidas, konferencijas. Kaip manote, ar nėra daroma klaida, kai jam suteikiamas eteris kai kuriose televizijose, taip pat ir Seime?

– Žinoma, kad tai klaida. Bet klaida būtų ir nesuteikti, nes tai jam sudarytų pagrindą teigti, jog yra varžoma žodžio laisvė. 

Negaliu pasiūlyti sprendimo, bet manau, kad sąmoningiems žmonėms susidūrus su tokiu turiniu vertėtų arba apskritai nesivelti į „diskusiją”, arba išlikti labai mandagiems, korektiškiems ir atsisakyti bet kokios arogancijos ar pašnekovų vertinimo iš aukšto, nes ta arogancija taip pat yra vienas iš veiksnių, lemiančių tai, kad „paprasti žmonės”, kurie jaučiasi nuvertinti politikų ir išsilavinusios visuomenės, gręžiasi į tokius populistinius veikėjus kaip Darius Trečiakauskas.

Jie savo politinį kapitalą kraunasi iš žmonių baimės. Tam, kad baimė išsisklaidytų, kiekvienas iš mūsų privalo visų pirma gerbti kitus ir jų nuomonę, kokia ji bebūtų, ir nepasiduoti patyčių pagundai, nes tai tik gilina atskirtį, – įsitikinęs P. Stasiūnas.

Sako, kad nėra konfliktiškas

Praėjusią savaitę su jarmo.net bendravęs LTF narys D. Trečiakauskas komentavo savo elgesyje neįžvelgiantis nieko blogo.

„Ne, nežinau, aš nesu konfliktiškas žmogus, tai abejoju, kad galėjo kilti konfliktas, nebent žmogus specialiai provokavo ir tai, kas nėra konfliktas, pavadino konfliktu“, – savo poziciją dėstė vyriškis.

Tiesa, D. Trečiakauskas neneigė socialiniuose tinkluose kai kurių žmonių atžvilgiu vartojantis tokį pasisakymą kaip „debilas“.

„Kuo tai yra negerai? Aš kaip laisvas Lietuvos valstybės pilietis negaliu reikšti savo nuomonės? <...> Aš išreiškiu savo nuomonę, poziciją, požiūrį į reiškinius, į veiksmus, į žmonių elgesį, tų žmonių reakcijas ar dar kažką tai. Ar jūs galvojate, kad reikšti savo nuomonę galima tik vienai pusei, o kita turi sėdėti ir tylėti?“ – stebėjosi LTF atstovas.

Pašnekovas teigė, kad kitus žmones pavadinti KGB agentais – joks šmeižtas. „Esant tokiems įtarimams tai visiškai natūralu ir teisėta, ir netgi teisinga“, – tikino D. Trečiakauskas.

Paklaustas apie tai, kodėl svarstė kito diskusijos dalyvio galimą seksualinę orientaciją, vyriškis aiškino to negalėjęs daryti. 

„Tai žmogaus asmeninis pasirinkimas“, – apie seksualinę orientaciją paaiškino jis.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni