Nauja Rusijos propagandos etiketė Ukrainos gynėjams – ne tik „naciai“, bet ir gėjai

Rusijos propaganda rado naujų užpultos Ukrainos gynėjų trūkumų – esą jie ne tik nacistinių pažiūrų, bet dar ir homoseksualūs, be to, prievartauja saviškius. Atvirai apie save kalbantys seksualinių mažumų atstovai pastarosios kariuomenėje – ne naujiena. Tačiau išvedžiojimai apie karių išnaudojimą paremti vieninteliu internete pasirodžiusiu ir oficialiai nepatvirtintu vaizdo įrašu. Propagandos eksperto žodžiais, tai yra klasikinis karo veiksmus lydinčios retorikos pavyzdys.

Ukrainos karys Dmitriy Frantsev/unsplash.com nuotr.


Eglė Zicari, 15min.lt

e.zicari@15min.lt

Išprievartavo pagal įsakymą?

Apie homoseksualius santykius tarp Ukrainos gynėjų prabilta birželio vidury. Ši tema tapo viena pagrindinių žinomo Kremliaus propagandininko ir homofobo Dmitrijaus Kiseliovo laidoje „Vesti nedeli“, transliuotoje birželio 12-ąją.

Joje buvo parodytas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota esą nelaisvėn paimto Charkivo teritorinės gynybos kovotojo apklausa.

Įraše girdėti, kaip jaunas vyras prisistato esąs Nikolajus Ivanovičius Chudiakovas, pasisako gimęs 1988-aisiais Novosibirske, bet trejų metukų persikraustęs į Ukrainą. Nurodo vasario 26-ąją – praėjus dviem dienoms po užpuolimo – prisijungęs prie teritorinės gynybos.

„Kovinis pedikas“, – tuomet jis ramiai papildo prisistatymą.

Vienam iš trijų apklausinėjančiųjų perklausus, kas tai yra, N.Chudiakovas paaiškina, kad trimis savaitėmis anksčiau jį „pagal įsakymą“ būrio vadas „degino po uodega“.

Pasitikslinus, ar tai reiškia, kad buvo išprievartautas, belaisvis atsako teigiamai. Iškart patikslina nesąs homoseksualus, „tik paklusęs įsakymui“.

Svarstydamas, ar daug jo kovos bendražygių patyrė tą patį, N.Chudiakovas spėja, kad daug, bet kiti esą apie tai nekalba, nes gėdijasi.

Galiausiai jis nurodo, kad būrio vado, vardu Aleksandras Jurjevičius (pavardės nepamenąs), šaukinys yra Prizrak (rus. Vaiduoklis). Taip pat paaiškina esąs iš Charkivo teritorinės gynybos 113-osios atskirosios brigados 120-ojo bataliono 2-ojo būrio.

Asociatyvi unsplash.com nuotr.



Vado žino tik vardą

D.Kiseliovas šį būrį ir laidoje, ir tą patį vakarą portale vesti.ru publikuotame tekste vadina „Žydrąja austre“ – taip kadaise populiariuose JAV filmuose apie policijos akademiją buvo vadinamas gėjų baras.

„Kai jungtinės Rusijos ir Donbaso pajėgos metodiškai mala nacių dalinius, Ukrainai reikia bent kitokios pergalės, – rašė jis. – Išradingumas europietišku būdu visuomenei siūlo naują temą – LGBT kariai, kylantys į mūšį su „tamsiąja“ Rusija“

Anot žurnalisto, yra du to tikslai: parodyti, koks liberalus ir laisvas yra europietiškas Ukrainos pasaulis (esą jei kariuomenėje natūraliai yra homoseksualų, koks gali būti nacizmas), taip pat – atitraukti visuomenę nuo tikrosios padėties frontuose, pristatant „naują ir linksmą“ temą

Apie seksualinę prievartą tarp Ukrainos gynėjų prabilo Kremliaus propagandininkas Dmitrijus Kiseliovas / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Toliau jis cituoja socialinio tinklo grupės „LGBT kariai ir mūsų sąjungininkai“ įkūrėją Viktorą Pilipenką, kurio žiniomis, kariuomenėje tarnauja 52 gėjai, 12 lesbietės ir 4 transseksualai.

Taip pat – su naujienų agentūra „Reuters“ kalbėjusius savanorius iš teritorinės gynybos Aleksandrą Žuganą ir Antonina Romanova prisistatantį vaikiną. Prie jų uniformos ant kairiojo peties po Ukrainos vėliava prisiūti ševronai (kampo pavidalo antsiuvai ant karinės uniformos – red. past.) su vienaragiu – gėjų ženklas. Kaip tik todėl laidos metu prie N.Chudiakovo atvaizdo buvo nurodyta „Chaki spalvos Ukrainos vienaragis“.

D.Kiseliovas sarkastiškai pakomentavo, kad „porelė“ pergalėmis karo lauke negali pasigirti, bet laimėjo ką kita – „batalione dar neįsižeidė“. Mat pasakojo nesulaukę kitų agresijos ir priekabiavimo, net ir tie, kurie iš pradžių žiūrėjo kreivai, ilgainiui priprato.

Pasak žurnalisto, tai esanti matoma šios temos dalis, bet realybė – „grubesnė ir negražesnė“, kaip ją nupasakojo laidoje rodytas belaisvis.

„Charkivo teritorinės gynybos būrys „Žydroji austrė“ yra iki šiol, jo vadas šaukiniu Vaiduoklis – irgi. Be jokių vienaragių ant ševronų, be gėjų paradų ir spalvotų irokėzų, – apibendrino autorius. – Rutiniškai ir paprastai. Va ir išeina, kad LGBT blizgesys – viena, o konkrečių likimų apkasų tiesa – visai kas kita.“

Auditorija – Rusijos žiūrovai

Kodėl, įpusėjus trečiam karo mėnesiui, išlindo LGBT+, net seksualinės prievartos tema? Juk iki šiol didžiausios Ukrainos „nuodėmės“ buvo tariamai nacistinės pažiūros, noras siekti euroatlantinės integracijos.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo Nerijaus Maliukevičiaus žodžiais, tai yra įprasta propagandos, kuria siekiama sukurti neigiamą emociją oponentų atžvilgiu, technologija.

Nerijus Maliukevičius | Nuotraukos šaltinis: tspmi.vu.lt

„Karo metu taikomos dar agresyvesnės priemonės – bandoma nužmoginti, paskatinti pasišlykšėjimą, – portalui 15min sakė jis. – Atsiranda „priešas“, kurį lengva žudyti, nes jis yra nacis, fašistas, nusikaltėlis, minimi dar kitokie epitetai.

Propagandos analizėje tai vadinama etikečių klijavimo strategija. Jos būna ir švelnesnės, ir kategoriškesnės.“

Visa tai, anot propagandos eksperto, įkomponuojama į platesnį vaizdą – jau iki karo buvo kalbama apie supuvusius, degradavusius, išsigimusius Vakarus. Jie buvo priešpastatomi Rusijos prezidento Vladimiro Putino konservatyvios ideologijos bastionui.

„Tad galiausiai kariaujama ne su ukrainiečiais, o su tais išsigimusiais Vakarais, paprastai tariant, su „Gejropa“, – aiškino N.Maliukevičius.

Šios dvi detalės, pasak jo, puikiai iliustruoja visą V.Putino karo propagandą.

Taip atrodo Rusijos nešama „taika“. Kyjivas, Ukraina | Maksym Pozniak-Haraburda/unsplash.com nuotr.

Eskperto teigimu, reportažas apie esą išprievartautą Ukrainos gynėją neabejotinai skirtas rusams – vidaus vartojimui, priešo vaizdiniui sukurti.

Apie prievartą niekas kitas nekalbėjo

Savo seksualinės tapatybės neslepiančių LGBT+ žmonių Ukrainos kariuomenėje išties yra, apie save jie jau yra pasakoję žurnalistams. Užtat belaisvio apklausos įrašas kelia įvairių abejonių.

D.Kiseliovas laidoje pažymėjo, kad jis rodomas, nes „jau yra internete, nėra jokių paslapčių“.

Maždaug pusantros minutės įrašas išties keliomis dienomis anksčiau buvo paskelbtas (čia ir čia) „Telegram“ kanale „Старше Эдды“ (rus. „Vyresnis už Eddą“, šis pavadinimas primena senųjų islandų dainų rinkinį apie dievus ir herojus rinkinį „Vyresnioji Edda“). Dabar tą patį įrašą galima surasti ir „YouTube“, įvairiuose tinklalapiuose, juo buvo dalijamasi socialiniuose tinkluose.

Vien šioje „Facebook“ paskyroje paskelbta „Vesti nedeli“ ištrauka peržiūrėta kone milijoną kartų.

N.Chudiakovas apie įvykius savo būryje, įskaitant savo išprievartavimą, kalba ramiu balsu, nedemonstruodamas emocijų, tarytum sakydamas iš anksto išmoktą tekstą ir lyg bandydamas prisiminti, gal dar ką pamiršo. Kai kuriuos dalykus (įskaitant tai, kad yra „kovinis pedikas“) pasako neklausiamas.

Beje, dar ir susipainioja. Apibūdinęs save šiuo užgauliu žodžiu, vėliau patikina nesąs homoseksualas.

Gana šokiruojanti informacija apie seksualinę užpultos šalies gynėjų prievartą prieš kovos bendražygius sulaukė didesnio tik prokremliškos žiniasklaidos dėmesio. Nei Vakarų, nei Ukrainos žurnalistai tuo nesusidomėjo: įvedus į interneto paieškos laukelį belaisvio pavardę, jo minimo karinio dalinio numerį A7286 ar pavadinimą „Žydroji austrė“, randami daugiausia rusiški tinklalapiai ir socialinių tinklų paskyros.

Taigi nėra ir oficialios informacijos šia tema: Ukrainos kariuomenės atstovų komentarų, pranešimų apie šio prievartos atvejo ar paplitusio kovotojų seksualinio išnaudojimo tyrimus.

113-ojoje brigadoje apie tai daugiau niekas nekalba, vienintelis nelaisvėn patekęs jos atstovas. Minėtame „Telegram“ kanale buvo dar bent pora įrašų (čia ir čia) su nelaisvėn paimtų kovotojų nuotraukomis, tačiau nenurodyta, kad kuris nors būtų kalbėjęs apie prievartavimus.

N.Chudiakovas savo būrio nevadino „Žydrąja austre“, jam šį pavadinimą, atrodo, prilipdė interneto vartotojai, paskui pakartojo D.Kiseliovas.

Pavadinimas „Žydroji austrė“ bent kiek vyresniems žmonėms turėtų kelti šypseną – taip praėjusio amžiaus 9-10 deš. sukurtose septyniose komedijose „Policijos akademija“ buvo vadinamas gėjų baras. Į jį vis patekdavo filmų personažai, kuriuos kūrėjai norėdavo pašiepti.

Ši frazė turi ir ne komiškų sąsajų su gėjais – 7-8 deš. Niujorko gėjų bendruomenėje (greičiausiai ir kitur) taip buvo vadinama vyriškos varpos galvutė susijaudinimo būsenoje. Jei ji užsitęsia, ši organo dalis įgauna melsvą atspalvį.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Publikacija jarmo.net portale skelbiama 15min.lt sutikimu

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni