Ar LGBTQ+ renginiuose tikrai taip verta bijoti beždžionių raupų?

Iš pradžių pasaulį sukaustė baimė dėl COVID-19. Dabar nerimą kelia beždžionių raupai. Naujajame Orleane (JAV) dėl viruso grėsmės atšauktas LGBTQ+ festivalis „Southern Decadence“, paprastai pritraukiantis apie 250 tūkst. žmonių. Tačiau kai kurie sveikatos ekspertai įsitikinę – net ir didžiuliuose koncertuose žmonės gali apsisaugoti, nes virusas plinta tik itin glaudaus kontakto būdu. Tad ar dėl viruso grėsmės verta atšaukti renginius?

Asociatyvi unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Rugsėjo 1-5 dienomis turėjęs vykti festivalis pirmąkart buvo surengtas 1973 metais. Yra buvę atvejų, kai jam koją pakišo uraganų grėsmė. Taip pat jam smogė COVID-19 pandemija.

O šiais metais garsūs atlikėjai, tokie kaip Deborah Cox, Jennifer Holliday ar grupė „The Weather Girls“ turėjo pritraukti didelę minią, patį koncertą planuota surengti lauke, tačiau populiaraus renginio organizatoriai nusprendė, kad dėl raupų, palietusių LGBTQ+ bendruomenę, rizikuoti neverta.

Festivalio organizatoriai teigė glaudžiai bendradarbiaujantys su Luizianos sveikatos departamentu. 

Naujojo Orleano sveikatos departamentas prie naktinių klubų ir kitų vietų įrengė vakcinacijos centrus. 

Vien ketvirtadienį Luizianos valstijoje užregistruoti 127 nauji beždžionių raupų atvejai.

Nors viruso atvejų skaičius JAV didėjo, dauguma LGBTQ+ renginių šią vasarą tęsėsi kaip įprasta. Birželį, kuris laikomas LGBTQ+ pasididžiavimo mėnesiu, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad beždžionių raupų grėsmė nėra priežastis atšaukti masinius susibūrimus. Vietoj to, kaip teigė PSO ekspertai, „Pride“ renginiai yra puiki galimybė pasiekti bendruomenę ją šviečiant apie apsaugą nuo viruso.

Tiesa, kai kuriems virusas tapo priežastimi atšaukti linksmybes. Beždžionių raupų grėsmės akivaizdoje liepos mėnesį Niujorke atšauktas trasos vakarėlis „Algeria Sunrise Summer Edition“.

Beždžionių raupais susirgti gali bet kas, tačiau dažniausiai protrūkiai JAV bent šiuo metu susiję su vyrais, turinčiais lytinių santykių su kitais vyrais.

Virusas, perduodamas glaudaus sąlyčio būdu, pasak JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro, nėra lytiškai plintanti liga, tačiau protrūkiai fiksuojami ir dėl lytinių kontaktų, nes žmonės liečia vienas kitą. Virusas gali išplisti ir per užterštus drabužius ar patalynę.

Bostono universiteto JAV Naujų infekcinių ligų politikos ir tyrimų centro laikinasis direktorius Davidas Hameris teigė, kad svarstant, ar dalyvauti didelio masto renginiuose, svarbu nepamiršti, kad virusas ir toliau plinta, tačiau yra ir daugiau veiksnių nei vien tik masinis žmonių susibūrimas vienoje vietoje.

„Remiantis tuo, ką matau, 95–98 proc. atvejų susiję su artimu lytiniu kontaktu, kai oda liečiasi prie odos, o ne viešąja aplinka“, – sakė D. Hameris.

„Manau, kad rizika užsikrėsti koncerte yra daug mažesnė“, - pridūrė jis ir akcentavo, kad nepaisant to, šiokia tokia rizika viešuose renginiuose vis tiek išlieka.

D. Hameris atkreipė dėmesį į Stanfordo universiteto mokslininkų atliktą tyrimą, kuriame daugiausia dėmesio skiriama atvejui, kai raupais užsikrėtė vyras iš Jungtinės Karalystės. Pacientas teigė pastebėjęs pirmuosius beždžionių raupų simptomus praėjus dviem savaitėms po to, kai dalyvavo „dideliame, sausakimšame renginyje, organizuotame lauke, jame jis kelias valandas artimai bendravo su kitais žmonėmis, įskaitant artimus šokius“.

Pagrindinis rizikos veiksnys, nustatė medikai, šiam pacientui tapo „artimas, neseksualaus pobūdžio kontaktas su daugybe nežinomų asmenų sausakimšame lauko renginyjeׅ“.

Atsižvelgiant į tai, tikina D. Hameris, žmonėms, kurie yra pilnai apsirengę ir dėl to ilgai nekontaktuoja su kitais, „jokios realios didelės rizikos“ renginiuose nėra.

Ketvirtadienį JAV Prezidento Joe Bideno administracija pranešė pradėjusi vykdyti programą, pagal kurią vakcinos nuo raupų būtų prieinamos dideliuose LGBTQ+ renginiuose.

Vienas iš tokių – Atlantos „Black Pride“ savaitgalis. Tai lauke vykstantis renginys, paprastai pritraukia daugiau nei 100 tūkst. žmonių. „Mes tikime mokslu, o ne tik gandais, baime bei skambiomis antraštėmis, – tikino Melissa Scott, viena iš šio festivalio organizatorių.

Naujesnė Senesni