Belgrade įvyko „EuroPride“: draudimą Vyriausybė atšaukė paskutinę akimirką, buvo suimti 87 žmonės

Šeštadienį Serbijos sostinėje Belgrade vykstant „EuroPride“ eitynėms policijos pareigūnai sulaikė dešimtis žmonių.

Belgrade įvyko LGBTQ+ eitynės | Nuotraukos šaltinis: twitter.com/SeverMaja


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Serbijos Vyriausybė po kelias savaites trukusių ginčų su LGBTQ+ aktyvistais atšaukė sprendimą uždrausti eitynes. Institucinės kliūtys, nacionalistų grasinimai, niūrus oras ir pliaupiantis lietus nesutrukdė įvykti spalvingam renginiui, kuriuo dalyviai, nešini vaivorykštės spalvų skėčiais bei dėvėdami ryškius lietpalčius, užliejo Belgrado centrą.


„Tai svarbiausias „EuroPride“ renginys per 30 metų. „Pride“ uždraudimas ir to draudimo panaikinimas, stiprus Vyriausybės, ministerijų ir politinių partijų pasipriešinimas pastarosiomis dienomis aiškiai parodo jo svarbą“, – leidiniui „Politico“ sakė „EuroPride“ prezidentė Kristine Garina.

Per pečius užsirišę vaivorykštės vėliavas eitynių dalyviai apsikabino vienas kitą vis daugiau žmonių renkantis prie Konstitucinio Teismo. Sprendimas renginį pradėti prie teismo – tai simbolis dešimtmečius trunkančių LGBTQ+ aktyvistų kovos Serbijoje siekiant užtikrinti teisę į susirinkimus.

„Kovojame už šios šalies ateitį“, – sakė eitynėse žygiavęs serbas Luka.

Eitynėse dalyvavo mažiausiai dvi dešimtys Europos politikų, įskaitant už lygybę atsakingą ES Komisijos narę Heleną Dalli bei ir europarlamentarą Vladimirą Bilciką, kuris teigė, kad iššūkiai, su kuriais susidūrė „EuroPride“ organizatoriai Belgrade, paliks reikšmingą pėdsaką šalies metiniam įvertinimui.

 

Tik šeštadienio rytą Serbijos Vyriausybė davė sutikimą eitynėms, nors prieš tai kelias savaites vyko ginčas, kai šalies prezidentas Aleksandras Vuvičius paskelbė atšaukiantis renginį. Po valstybės vadovo pareiškimo Serbija sulaukė ir tarptautinio spaudimo, žmogaus teisių organizacijų kritikos – daugiau nei 20 ambasadų iš įvairių valstybių, įskaitant JAV, Prancūziją ir Didžiąją Britaniją, paskelbė bendrą pareiškimą, kuriami valdžios institucijos buvo raginamos panaikinti draudimą.



Rugpjūčio pabaigoje prezidentas A. Vučičius paskelbė ketinantis uždrausti LGBTQ+ teisių aktyvistus iš visos Europos sutrauksiantį renginį. Šalies vadovas teigė, kad taip nusprendė dėl besitęsiančios įtampos tarp Serbijos ir Kosovo. Sprendimas atimti iš žmonių teisę į susirinkimus sukėlė pasipiktinimą tarp ES šalių narių lyderių ir Serbijos visuomenėje. Mėgindamas atrenti kritiką A. Vučičius aiškino, kad jis turi lesbietę šeimos narę ir niekada jos neišsižadės „nepaisant tų, kurie nori ją sumušti“.

Kraštutiniai dešinieji ir ortodoksų religinės grupės surengė protestus prieš eitynes ir šeštadienį skandavo „Nužudyk gėjus“, viename pagrindinių Belgrado bulvarų svaidė sprogmenis į policiją.

Vidaus reikalų ministras Aleksandras Vulinas anksčiau savo pareiškime perspėjo, kad netoleruos „jokio smurto Belgrado gatvėse ir nelegalių eitynių“.

Eitynių dalyvius saugojo riaušių policija. Chuliganai bei mitinguotojai vietomis susirėmė su pareigūnais, dėl to pastarieji panaudojo lazdas. Vyriausybė pranešė, kad saugumą užtikrino 5,2 tūkst. teisėsaugininkų. Iš pradžių skelbta, kad buvo suimta daugiau nei 60 žmonių, dar 10 policijos pareigūnų sužeisti, o vėliau Vidaus reikalų ministerija patikslino – suimti 87 žmones.

Pareigūnai nepateikė daugiau informacijos apie sulaikytuosius, tačiau naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė matę, kad į nuovadas buvo išvežti keli kontrprotestuotojai.

Praėjusį sekmadienį Serbijos ortodoksų bažnyčios vadovas patriarchas Porfirije sakė, kad EuroPride „niekinamos tradicinės šeimos vertybės“ ir skatinamos „nenatūralios sąjungos kaip santuokos pakaitalas“.


„Visada žinojome, kad bus sunku, bet tai, ką matėme, viršijo tai, ko tikėjomės. Tai buvo pirmas kartas, kai susidūrėme su tokiu intensyviu pasipriešinimu ir sąmokslo teorijomis“, – sakė K. Garina.

Tos pačios lyties porų santykiai šalyje nėra pripažįstami teisiškai, Serbijoje homofobija tebėra giliai įsišaknijusi nepaisant per daugelį metų padarytos pažangos mažinant diskriminacijos apraiškas.

Parengta pagal politico.eu, LRT, lrytas.lt, 

Naujesnė Senesni