„Išdidžiai priimk tai, kas esi“. Pasaulyje minima Tarptautinė atsiskleidimo diena

Spalio 11-ają visame pasaulyje minima Tarptautinė atsiskleidimo (angl. coming out) diena.

Violeta Tamelytė | Asmeninio archyvo nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

LGBTQ+ bendruomenės narė, jonavietė Violeta Tamelytė sako, kad yra simboliška, jog šią dieną minime iškart po Tarptautinės psichikos sveikatos dienos – spalio 10-osios. 

Atsiskleidimas yra vienas emociškai sudėtingiausių žingsnių, kuriuos gali žengti „queer“ žmogus. Kartu tai – ir be galo svarbus momentas, padedantis nusimesti nuo savęs paslapties pančius. 

„Ar šią atsiskleidimo dieną reikia sureikšminti? Tikrai ne. Ar ši diena yra svarbi? Tikrai taip, – rašė V. Tamelytė savo feisbuko paskyroje. – Svarbi, nes daugybė žmonių iš LGBTQ+ bendruomenės vis dar bijo būti savimi.  Gyvena svetimus gyvenimus, nutyli tiesą apie save vardan savo saugumo, nejaučia galintys ieškoti pagalbos ne tik artimųjų tarpe, bet ir psichikos sveikatos specialistų kabinetuose, nes šie dirba vadovaudamiesi iškrypusiais stereotipais“.

Pasak V. Tamelytės, atsiskleidimo diena svarbi ne tik dėl to, kad būtina kalbėti apie iššūkius, kuriuos LGBTQ+ bendruomenė patiria, bet ir tuo, kad galima pasidžiaugti savo sėkmės istorijomis. 

„Daugybė LGBTQ+ žmonių, šeimų, nori to dalis visuomenės ar ne, susikūrė gražius gyvenimus ir priima visus esamus iššūkius su didžiule drąsa!

Proud – išdidžiai priimk tai, kas esi, nes kitos galimybės tam gali nebūti“, – rašė jonavietė.


Mintimis apie Tarptautinę atsiskleidimo dieną pasidalijo ir žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis. 

„Vis dar manau, kad atsiskleidimas yra vienas efektyviausių būdų kurti atviresnę visuomenę. Deja, dėl intensyvios homofobijos ir transfobijos atsiskleidimas dar nėra lengvai prieinamas žingsnis visiems.
 
Pirmą kartą šią dieną minėjau 2011 m. mokyklų mainuose JAV. Mokyklos administracija leido ir net skatino mokinius visą dieną nekalbėti. Pamokose dalyvaujantys komunikavo raštu arba tiesiog susilaikė nuo kalbėjimo. Taip ne LGBTQ mokiniai galėjo bent iš dalies pajusti, ką reiškia nuolat slėpti savo tapatybę.
 
Man buvo neįtikėtina, kad mokyklos administracija tai minėjo oficialiai, nes Lietuvoje to matyti tuomet neteko, ypač švietimo kontekste. Tada dar pats buvau giliai spintoje, tačiau širdyje toks mano bendraklasių solidarumas mane labai teigiamai paveikė ir suteikė drąsos“, – feisbuke rašė jis.


Tuo metu Lietuvos psichologų asociacija spalio 20-ąją kviečia į diskusiją „Atsiskleidimas ir homofobija“.

„Kviečiame neformalioje aplinkoje išgirsti gyvas atsiskleidimo ir susidūrimo su homofobija patirtis. Kur prasideda homofobija? Ar visada suprantame, kad reaguojame homofobiškai? Kaip išbūti su vidine homofobija ir priimti save? Ar atsiskleidimas kitiems visada yra „teisingas pasirinkimas“? Kokia atsiskleidimo kaina? Kaip gyventi toliau, jau atsiskleidus? Tikime, kad diskusijoje su neheteroseksualiais žmonėmis apie šiuos ir kitus klausimus svarbias žinutes išgirs tiek psichikos sveikatos specialistai, tiek ir bendruomenės nariai“, – teigiama renginio aprašyme. 

Diskusija vyks bare „Peronas“ (Geležinkelio g. 6, Vilnius) nuo 19 val.
Naujesnė Senesni