Mark Adam Harold. Ar būtų teisinga, jeigu „Soho“ turėtų išsikelti dėl triukšmu nepatenkinto kaimyno?

Antradienį Mančesterio miesto taryba bandė teisme apriboti legendinės muzikos vietos veiklą. Prieš 2 metus šalia koncertų salės, veikiančios 30 metų, įsikūrė žmogus ir pradėjo reikalauti tylos.

Vilnius | Dovydo Žilinsko/unsplash.com nuotr.


Mark Adam Harold

Politikas, visuomenės veikėjas

Čia absoliučiai klasikinė situacija. Tos rajono NT vertė dabar labai aukšta būtent dėl to, kad ten seniai kažkas nusprendė įsteigti muzikos vietą, kuri pritraukė žmonių į rajoną, tada atėjo vystytojai, užsimoję nugriauti viską ir pastatyti butus, kuriuos perka žmonės, norintys miegoti

Lygiai ta pati nesąmonė vyksta Vilniuje, kur savivaldybės klaidos dėka buvo leidžiama įrengt butus virš „Soho“ naktinio klubo ir dabar butų savininkai skundžiasi dėl triukšmo. Ir miesto vyr. architektas sako, kad viskas tvarkoje, visi naktiniai klubai turi tiesiog paieškot naujų patalpų prie oro uosto, jei jie nenori rizikuoti, kad kažkoks kaimynas ateis ir reikalaus tylos.

Ar teisinga, kad ilgai veikiantis kultūrinės veiklos taškas staiga tampa „triukšmo šaltiniu“ dėl vieno kaimyno nuomonės? Ar teisinga, kai tas kaimynas galėjo žinot dar prieš pirkdamas butą, kad ten jau egzistuoja muzikos vieta? Ar tas, kuris perka butą prie bažnyčios, turi teisę reikalauti, kad varpai būtų demontuoti?

Muzikos vietos ne tik stumia NT vertę į viršų, bet ir suteikia jauniems muzikantams erdvę pasirodyti, eksperimentuoti, tobulinti. Kartais tas muzikantas vėliau tampa labai naudingas šalies ekonomikai. Paminėtoje Mančesterio vietoje pasirodo „Arctic Monkeys“ ir Ed Sheeran, maybe you heard of them. O dabar miesto taryba nori uždaryti tą vietą, kad sekantis Ed Sheeran turėtų paieškot koncertų salės prie oro uosto.

Aš esu už interesų balansavimą. Tiesiog neturėtų būti taip, kad vienas kaimynas gali ateit ir reikalaut uždaryt visuomenei ir ekonomikai labai naudingas vietas. Jei toliau einam tuo keliu, miestas bus mažiau patrauklus ir gaus mažiau pajamų, t.y. bus mažiau asfalto ir mažiau kindergartenų. Paprastai.

Mančesteris galėtų prarast savo širdį, taip pat Vilnius vieną dieną nebebus „full of space“, o „full of flats“ ir jaunimas nuspręs gyventi kitur. Tada tikrai bus tyla, nes nebebus ekonominės veiklos nei nakties, nei dienos metu.

Aš už muziką dėl to, kad tai daro miestus sėkmingais. Potencialas Vilniuje labai didelis. Būdų koegzistuoti su miegančiais žmonėmis yra. Darysiu viską, kas įmanoma įmanoma, kad po rinkimų turėtume tarybą ne kaip Mančesterio, kuri gina NT vystytojų teisę į pelną nepaisant daromos ekonominės, socialinės ir kultūrinės žalos, o tarybą, kuri supras, kad atakuoti muzikos vietas – tai šaudymas į miesto kojas.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni