Rusijos aukštesnieji parlamento rūmai priėmė griežtesnį „gėjų propagandos“ draudimą

Teroristinės Rusijos aukštesnieji parlamento rūmai, dar kitaip vadinami Federacijos taryba, lapkričio 30-ąją vienbalsiai priėmė prieštaringai vertinamas „gėjų propagandos“ įstatymo pataisas, numatančias  griežtesnius ribojimus LGBTQ+ turiniui.

Rusijos aukštesnieji parlamento rūmai


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Kuo garsiau jie šauks Vakaruose, tuo labiau būsime tikri, kad einame teisingu keliu. Ši tema turėtų tapti nuodėme Rusijoje, kaip taip dabar yra mūsų religijose“, – prieš balsuodamas už pataisų priėmimą  sakė parlamento narys Taimurazas Dzambekovičius.

Pakeitimus lapkričio 24-ąją jau patvirtino ir Valstybės Dūma.

Nuo 2013-ųjų galiojančio įstatymo pataisomis numatoma išplėsti cenzūrą, nukreiptą prieš LGBTQ+ bendruomenę. Žiniasklaidai būtų visiškai uždrausta skleisti bet kokią pozityvią informaciją apie LGBTQ+ teises. Anksčiau toks draudimas buvo taikomas tik nepilnamečiams skirtam turiniui. Galutinai priėmus pataisas šis draudimas apimtų ir turinį, skirtą suaugusiems asmenims.

Teroristinės Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įstatymą ketina pasirašyti artimiausiomis dienomis.

Už „gėjų propagandos“ įstatymo pažeidimus fiziniams asmenims numatyta 400 tūkst. rublių bauda, o juridiniams asmenims – 5 mln. rublių.

Skyrė baudą

Anksčiau Rusijos valdžios institucijos skyrė baudą platformai „TikTok“ už vadinamojo „gėjų propagandos“ draudimo pažeidimą. Platformą valdanti bendrovė „ByteDance“ buvo įpareigota sumokėti 3 mln. rublių baudą už „netradicinių vertybių, LGBT, feminizmo propagavimą ir iškreiptų seksualinių vertybių vaizdavimą“.

Žmogaus teisių organizacijos akcentuoja, kad teisės aktuose nėra aiškiai apibrėžta, kas laikoma „gėjų propaganda“, o tai gali lemti itin išplėstai taikomą draudimą.

Leidiniui „The Guardian“ Rusijos LGBT tinklo vadovas Igoris Kočetkovas sakė, kad LGBTQ+ teisių padėtis šioje valstybėje vis labiau prastėja. „Šiuo metu sunku numatyti, kaip (šis draudimas) paveiks bendruomenę, tačiau LGBTQ+ žmonių padėtis dar prieš įstatymo pataisas jau buvo itin sunki“, – kalbėjo jis.

Rusijos ambasadoriui Kanadoje teko pasiaiškinti

Rusijos valdžios atstovams diskutuojant apie teisės aktų pakeitimus, Rusijos ambasados Kanadoje ​​„Twitter“ paskyroje paskelbti keli prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreipti įrašai. Kai kuriuose jų matyti LGBTQ+ vėliavos, perbrauktos raudonais brūkšniais. „Šeima – tai vyras, moteris ir vaikai“, – buvo rašoma viename įrašų.

Pranešama, kad dėl neapykantą kurstančių įrašų Kanados Vyriausybė iškvietė pasiaiškinti Rusijos ambasadorių Olegą Stepanovą.

Kanados užsienio reikalų ministrės Melanie Joly atstovas spaudai komentavo, kad „neapykantą kurstanti propaganda“ yra akivaizdus „išpuolis prieš Kanados vertybes – atvirumą ir toleranciją“.

Parengta pagal edition.cnn.com ir thepinknews.com informaciją
Naujesnė Senesni