Pietų Korėjoje pirmąkart teismo sprendimu pripažintos tos pačios lyties poros

Pietų Korėjoje – svarbi LGBTQ+ bendruomenės pergalė. Seulo Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad homoseksualioms poroms turi būti suteikiamos tokios pat sveikatos draudimo teisės kaip ir heteroseksualioms poroms, praneša „The Guardian“.

Asociatyvi Delia Giandeini/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pietų Korėjoje teismas nurodė, kad tos pačios lyties poros turi teisę į tą patį sutuoktinių draudimą kaip ir heteroseksualios poros – tai pirmas kartas, kai šalis pripažino homoseksualaus partnerio teisinį statusą tos pačios lyties poroje.

Antradienį priimtu Seulo Aukščiausiojo Teismo sprendimu buvo panaikintas ankstesnis žemesnės instancijos teismo sprendimas, priimtas 2022 m. sausį, kuriuo buvo atmesta homoseksualios poros peticija. Skundas buvo parengtas po to, kai valdžia vienam iš šios poros partnerių nurodė mokėti atskiras sveikatos draudimo įmokas.

Pagal Pietų Korėjos įstatymus, asmenys atleidžiami nuo sveikatos draudimo įmokų, jei jų sutuoktiniai atitinka tam tikras darbo sąlygas. Žemesnės instancijos teismas ieškinį atmetė, nes tos pačios lyties poros nepripažino sutuoktiniais.

Seulo Aukščiausiojo Teismo teisėjas trumpame pareiškime nurodė, kad žemesnės instancijos teismo sprendimas buvo panaikintas, o prievolė mokėti draudimo įmokas vienam iš sutuoktinių buvo panaikinta. Teisėjas pridūrė, kad Draudimo tarnyba turės apmokėti išlaidas abiem bylos šalims, pranešė „Korea Herald“.

„Tai svarbus sprendimas, priartinantis Pietų Korėją prie santuokų lygybės“, – teigiama „Amnesty International“ atstovo Rytų Azijoje Boramo Jango pareiškime.

„Dar reikia nueiti ilgą kelią, kad būtų pažabota LGBTQ+ bendruomenės diskriminacija, tačiau šis sprendimas suteikia vilties, kad išankstinį nusistatymą galima įveikti“, – tikino B. Jangas.

Daugiau nei 30 šalių, įskaitant Taivaną, įteisino tos pačios lyties asmenų santuokas, tačiau Pietų Korėjoje ir Japonijoje jos vis dar yra nelegalios, nors šiose šalyje stiprėja spaudimas priimti santuokų lygybės įstatymą prieš gegužę vyksiantį G7 viršūnių susitikimą.

Taip pat skaitykite: 
Naujesnė Senesni