64 proc. japonų sutinka, kad šalyje būti pripažįstamos tos pačios lyties asmenų santuokos

Japonijos ministrui pirmininkui Fumio Kishida skrieja kritika dėl pareiškimo, jog tos pačios lyties asmenų santuokų draudimas nėra antikonstitucinis.

Asociatyvi Mercedes Mehling/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Prieš kelias savaites Japonijos premjeras atsiprašė LGBTQ+ bendruomenės dėl homofobiškų komentarų, kuriuos išsakė jo padėjėjas. Pastarasis buvo atleistas.

Taip pat skaitykite:

J. Kishidos partija sulaukia raginimų gerinti LGBTQ+ teisių padėtį šalyje – vis daugiau japonų remia tos pačios lyties asmenų santuokas. Visuomenės požiūris į tos pačios lyties asmenų santuokas pasikeitė, ypač tarp jaunesnių rinkėjų. Neseniai atlikta apklausa parodė, kad du trečdaliai rinkėjų palaiko tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą, skelbia BBC.

Kaip praneša portalas japantimes.co.jp, 64 proc. „Kyodo News“ apklausos respondentų teigė, kad Japonijoje turėtų būti pripažįstamos tos pačios lyties asmenų santuokos, o 84 proc. apklaustųjų pasmerkė Japonijos premjero atleistojo patarėjo žodžius.

Premjeras trečiadienį pakartojo savo poziciją, kad tos pačios lyties asmenų santuokų draudimas „nėra antikonstitucinis“, tačiau pareiškė, kad jo pozicija neturėtų būti vertinama kaip diskriminacijos forma.

Vietos LGBTQ+ organizacijos apkaltino J. Kishidą atsitraukus nuo savo pažadų užtikrinti LGBTQ+ bendruomenės teises.

Praėjusį mėnesį Japonijos premjeras susitiko su LGBTQ+ aktyvistais po to, kai atleido savo padėjėją Masayoshi Arai, sakiusį, kad „net nenori pažiūrėti“ į seksualines mažumas.

J. Kishida paskyrė specialų padėjėją LGBTQ+ klausimais ir taip pat sakė, kad jo partija svarstys naują įstatymo projektą.

Japonija yra vienintelė G7 valstybė, kurioje negalioja įstatymai, ginantys LGBTQ+ žmonių teises, įskaitant ir tos pačios lyties porų pripažinimą. Tačiau ruošiantis gegužę vyksiančiam G7 viršūnių susitikimui, ministro pirmininko Fumio Kishidos vyriausybei skrieja raginimai dėl reikalingų permainų.

Įstatymų leidėjai grumiasi dėl įstatymo projekto, kuriuo siekiama dėl LGBTQ+ teisių „skatinti supratimą“, tačiau kai kurie konservatoriai prieštarauja antidiskriminacinei sąlygai, o santuokos lygybė – vis dar nesvarstoma.

Tuo tarpu kai kurios Japonijos verslo įmonės, siekdamos išlikti konkurencijos pasaulinėje talentų paieškų rinkoje, imasi tokių žingsnių kaip išmokų taikymas savo darbuotojams, gyvenantiems tos pačios lyties porose tos pačios lyties partneriams.

Skirtingai nei kai kuriose šalyse, Japonijoje homoseksualumas niekada nebuvo kriminalizuotas, todėl kol kas nėra jokio pavojaus, kad LGBTQ+ asmenims bus pateikti baudžiamieji kaltinimai. Tačiau dėl įstatymų, draudžiančių diskriminaciją arba pripažįstančių tos pačios lyties asmenų santuokas, stokos LGBTQ+ žmonės atsiduria nepavydėtinoje padėtyje tiek užimtumo, tiek paveldėjimo, medicininės priežiūros ir imigracijos atžvilgiu.

Tokijo miesto valdžia praėjusiais metais prisijungė prie dešimčių kitų savivaldybių leisdama tos pačios lyties poroms registruotis tam, kad šios gautų pažymėjimą, kurį įgijusios poros gali jį pateikti pildydamos paraiškas dėl valstybinio būsto, siekdamos įgyti artimojo giminaičio statusą ligoninėse.

Tiesa, šio pažymėjimo pagrindu sudaromos sąjungos neturi teisinio statuso. Vis dėlto praėjusių sausio 31 d. Tokijuje tokiam dokumentui gauti užsiregistravo daugiau nei 500 porų.

Parengta pagal BBC ir washingtonpost.com
Naujesnė Senesni