D. Trumpas įvykdė seksualinį išpuolį prieš amerikiečių žurnalistę E. Jean Carroll, konstatavo prisiekusieji

Donaldui Trumpui mesti kaltinimai seksualiniu smurtu pasitvirtino. Antradienį Manheteno federalinė prisiekusiųjų komisija konstatavo, kad buvęs JAV prezidentas 1996 metų pavasarį užpuolė ir įvykdė seksualinį nusikaltimą prieš amerikiečių žurnalistę E. Jean Carroll, kuri praėjusiais metais dėl šio išpuolio su civiliniu ieškiniu kreipėsi į teismą. Jai priteista 5 mln. JAV dolerių žalos atlyginimo.

Donaldas Trumpas | Gerd Altmann/pixabay.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

E. Jean Carroll apkaltino D. Trumpą ją išprievartavus Bergdorfo Goodmano universalinėje parduotuvėje, o vėliau ją apmeižus paneigiant jos teiginius ir liepiant sugalvoti kitą istoriją knygos pardavimams padidinti. Iki šiol D. Trumpas visus jam pareikštus kaltinimus neigė.

Dėl D. Trumpo atžvilgiu paskelbto civilinio sprendimo jam negresia jokia laisvės atėmimo bausmė, skelbia CNN.

Nors prisiekusiųjų komisija konstatavo, kad D. Trumpas seksualiai užpuolė E. Jean Carroll, nenustatyta, kad žurnalistė įrodė, jog buvęs JAV prezidentas ją išprievartavo.

E. Jean Carroll ieškinį prieš D. Trumpą pateikė praėjusių metų lapkritį.

Politikas teismo procese nedalyvavo. Kaip ir bet kuris atsakovas civilinėje byloje, jis neprivalėjo atvykti į teismą nagrinėjant bylą ir turėjo teisę neduoti parodymų.

E. Jean Carroll antradienį paskelbtą sprendimą pavadino pergale.

„Pateikiau šį ieškinį prieš Donaldą Trumpą, kad susigrąžinčiau savo vardą ir gyvenimą. Šiandien pasaulis pagaliau žino tiesą. Ši pergalė skirta ne tik man, bet ir kiekvienai moteriai, kuri kentėjo dėl to, kad ja netikėjo“, – teigė ji.

„Niekas nėra aukščiau įstatymų, net buvęs JAV prezidentas“, – teigė E. Jean Carroll advokatė Roberta Kaplan.

Tuo tarpu pats D. Trumpas jam priklausančiame socialiniame tinkle „Truth Social“ prisiekusiųjų sprendimą pavadino „visiška gėda“ ir skambiai pareiškė, kad tai „didžiausios visų laikų raganų medžioklės tęsinys“. Jis pakartojo nė nežinojęs, kas yra E. Jean Carroll.

D. Trumpo advokatas Joe Tacopina antradienį žiniasklaidai komentavo, kad po pokalbio su buvusiu JAV prezidentu nusprendė apskųsti sprendimą.

J. Tacopina sakė, kad D. Trumpas yra „pasiruošęs tęsti (kovą) ir žygiuoti pirmyn“.

„Jis, kaip ir daugelis žmonių, yra tvirtai įsitikinęs, kad Niujorke, remiantis prisiekusiųjų sąrašu, jis negali pasinaudoti teisingu teismo procesu“, – sakė J. Tacopina.

Sprendimas paskelbtas tuomet, kai renkamas 2024 m. respublikonų partijos prezidento rinkimų pirminis kandidatas, o pirmuoju kandidatu tapo D. Trumpas.

Jo potencialūs varžovai, įskaitant Floridos gubernatorių Roną DeSantisą, iki šiol kritikavo D. Trumpą dėl galimybės būti išrinktam, tačiau vengė komentuoti buvusio JAV prezidento teisines problemas, įskaitant ir politikui mestus kaltinimus dėl seksualinių nusikaltimų.

Apie tai, kas įvyko 1996 m., E. Jean Carroll teisme išsamiai liudijo praėjusią savaitę.

„Esu čia, nes Donaldas Trumpas mane išprievartavo, o kai apie tai parašiau, jis pasakė, kad tai neįvyko, – sakė žurnalistė. – Jis melavo ir sugriovė mano reputaciją, o aš esu čia, nes mėginu susigrąžinti savo gyvenimą. <...> Jis ne kartą mane vadino melage ir tai tikrai sumenkino mano reputaciją. Aš esu žurnalistė – vienas dalykas, kurį turiu turėti, yra skaitytojų pasitikėjimas“

E. Jean Carroll teisme taip pat deklaravo, kad priklauso Demokratų partijai, tačiau tikino, kad jos politinės pažiūros neturi nieko bendra su pateiktu ieškiniu.
Naujesnė Senesni