Estijoje pateiktas santuokų lygybės įstatymas: jeigu jis bus priimtas, vienalytės poros galės ir įsivaikinti

Jeigu Estijos įstatymų leidėjai įteisins tos pačios lyties asmenų santuokas, tai suteiks daugiau galimybių vienalytėms poroms auginti vaikus, praneša portalas news.err.ee.

Asociatyvi Lisa Fotios/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Estijos Socialinių reikalų ministerija praėjusį ketvirtadienį pateikė derinimui įstatymo projektą, leidžiantį susituokti dviem pilnamečiams asmenims nepaisant jų lyties. Pagal įstatymą, taip pat  sudaryta galimybė pasirašyti registruotos partnerystės sutartis.

Nors Estija dar 2014 m. priėmė Registruotos partnerystės įstatymą, jo įgyvendinimo nuostatos nebuvo priimtos.

Socialinės apsaugos ministrė Signe Riisalo tikino, kad tokia situacija netrukus turėtų būti išspręsta. 

Vyriausybė taip pat siekia įvesti santuokų lygybę – tai leistų susituokti dviem suaugusiems asmenims nepaisant jų lyties.

„Santuokų lygybė, leidžianti tos pačios lyties poroms susituokti ir pasinaudoti visiška teisine apsauga, yra žingsnis į priekį lygybės kelyje“, – įsitikinusi S. Riisalo.
 
Socialinių reikalų ministerijos patarėja Maarja Karson tikino, kad jeigu įstatymas bus priimtas, vienam partneriui auginant vaiką iš ankstesnės santuokos, kitas partneris šį vaiką galės įsivaikinti. 

Be to, neišvengiamai būtų plečiami dirbtinio apvaisinimo teisės aktai.

„Ir čia naujasis įstatymas įveda svarbų naują niuansą. Jei dvi ištekėjusios moterys sutiktų su dirbtiniu apvaisinimu, abi moterys nuo vaiko gimimo taptų tėvais. Nei vienai iš jų nebereikėtų pereiti įvaikinimo procedūrų“, – paaiškino M. Karson. 

Skelbiama, kad taip pat būtų įmanomas bendras įsivaikinimas.

„Šiandien galiojantis įstatymas leidžia sutuoktiniams kartu įsivaikinti trečiojo asmens vaiką, tai yra jiems svetimą vaiką. O tokia galimybė atsiras ir tos pačios lyties poroms, jei jos bus susituokusios“, – kalbėjo M. Karson.

Santuokų lygybę įvedančiame projekte numatyta pakeisti Šeimos įstatymą, traktuojantį santuoką: vietoje termino „vyras ir moteris“ būtų vartojamas apibrėžimas „du fiziniai asmenys“. 

Santuoka ir registruota partnerystė numato teises ir pareigas, kurių neįgyja savo santykių neregistruojančios poros. Tai daugiausia susiję su išmokų, nuosavybės, būsto ir giminystės klausimais. 

Socialinių reikalų ministerija pateikė derinimui projektą kitoms ministerijoms ir organizacijoms. Ministerija atsiliepimų laukia iki gegužės 9-osios. 
Naujesnė Senesni