Po P. Gražulio išsišokimo prieš LGBTQ+ aktyvistus prokurorai netirs nei šmeižto, nei viešosios tvarkos pažeidimo, bet tyrimas dėl neapykantos kurstymo – tęsiamas

Antradienį Vilniaus apygardos prokuratūra nutarė atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto ir viešosios tvarkos pažeidimo, kai Petras Gražulis Seimo koridoriuje užsipuolė LGBTQ+ aktyvistus. Tiesa, tyrimas dėl neapykantos kurstymo iki šiol tęsiamas.

Petras Gražulis | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusių metų birželį Seime pateikus Civilinės sąjungos įstatymą P. Gražulis priėjo prie posėdį stebėjusių LGBTQ+ aktyvistų ir ėmė juos koneveikti. Į teisėsaugą besikreipę trys LGBTQ+ teisių aktyvistai nurodė, kad Seimo narys viešai filmuojant televizijos kameroms ir stebint žurnalistams LGBTQ+ asmenis vadino išsigimėliais, ligoniais, ragino juos gydyti. Pareiškėjai nurodė, kad atlikdamas šiuos veiksmus P. Gražulis piktybiškai tyčiojosi iš žmonių, elgėsi įžūliai, demonstravo nepagarbą aplinkiniams. Be to, vienas iš LGBTQ+ aktyvistų pareigūnams nurodė buvęs apšmeižtas. Dėl to buvo prašoma atlikti tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo bei šmeižto.

Buvo pradėtas tyrimas dėl neapykantos kurstymo, tačiau ne dėl šmeižto ir viešosios tvarkos pažeidimo. 

„Susipažinus su užfiksuoto P. Gražulio pokalbio su pareiškėjais <...> turiniu matyti, kad P. Gražulis vartoja bendro pobūdžio negatyvius, žeminančius pasisakymus apie homoseksualios orientacijos asmenis, tačiau kalbama apibendrintai, apibūdinamuosius žodžius („ped*rastai“, „narkomanai“, „išsigimėliai“, „ligoniai“ ir kt.) priskiriant visai asmenų grupei, o ne vienam konkrečiam asmeniui. Sutiktina, kad P. Gražulio pasisakymai, jų išraiškos forma akivaizdžiai prieštarauja įprastoms elgesio taisyklėms, bendražmogiškos moralės reikalavimams, tačiau šiuo konkrečiu atveju yra vartojami apibendrintai, išreiškiant savo subjektyvų negatyvų požiūrį į homoseksualios orientacijos asmenis, todėl tokie P. Gražulio teiginiai šiuo atveju neatitinka šmeižimo BK 154 straipsnio prasme turinio“, – nurodoma prokuratūros nutarime.

Atsisakant pradėti ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo, prokurorai nurodė, kad nors P. Gražulis negatyviai atsiliepė apie homoseksualios orientacijos asmenis, daugiau jokių veiksmų pastarasis neatliko, nebuvo nutrauktas ar reikšmingai sutrikdytas žmonių darbas ar kita veikla, nepadaryta materialinė žala.

Balandžio mėnesį prokuratūros atstovė naujienų agentūrai „Elta“ patikino, kad ikiteisminiame tyrime dėl neapykantos kurstymo nukentėjusiaisiais pripažinti 3 asmenys, įtarimai niekam nepareikšti.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė tąkart nurodė, kad papildomai apklausiami nukentėjusieji, liudytojai, analizuojama ir vertinama surinkta tyrimo medžiaga.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.
Naujesnė Senesni