Daugiau nei pusė estų palaiko tos pačios lyties porų teisę į santuokas

Remiantis naujausia apklausa, tos pačios lyties asmenų santuokoms iš viso pritaria 53 proc. Estijos gyventojų – tai yra 5 proc. daugiau nei 2021 metais, praėjusią savaitę paskelbė LGBTQ+ teisių centras „Nash svit“.

Asociatyvi Andrew Patrick/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Visuomenės nuomonės tyrimus Estijos žmogaus teisių centro užsakymu kas dvejus metus atlieka sociologijos tarnyba „Turu-uuringute AS“.

Naujausios apklausos duomenimis, taip pat iš viso 65 proc. apklaustųjų pritaria tos pačios lyties porų teisei įregistruoti savo santykius kaip civilinę partnerystę, kuri Estijoje priimta nuo 2015 m. Šis rodiklis  nuo 2021 metų padidėjo 1 proc.

Kaip skelbia „Nash svit“, 2012 metais tik 34 proc. estų palaikė tos pačios lyties porų teisę į santuoką, kai nepritariančiųjų buvo skaičiuojama iki 60 proc. 

„Įdomu tai, kad pastaraisiais metais radikalų Estijos visuomenės požiūrio į LGBT tautiečius pagerėjimą daugiausia lėmė ta dalis gyventojų, kurių gimtoji kalba nėra estų“, – teigiama „Nash svit“ pranešime, kuriame pažymima, kad kitakalbių tarpe palaikymas nuo 2019 metų augo nuo 22 proc. iki 40 proc. 

Estijos žmogaus teisių centro vykdomasis direktorius Egertas Runne'as naujienų agentūrai BNS teigė, kad 20-29 metų amžiaus žmonių grupėje parama santuokų lygybei siekia 75 proc. „Tai aiški žinia politinėms partijoms: jei jos nori įtraukti jaunesnius gyventojus į savo rėmėjų tarpą, jos turi ginti visų Estijos žmonių teises“, – sakė E. Runne'as

Per pastaruosius dvejus metus gerokai išaugo ir Estijos gyventojų palaikymas tos pačios lyties poroms įvaikinimo klausimu – daugiau nei pusė gyventojų mano, kad tos pačios lyties partneriai galėtų įsivaikinti savo partnerio vaiką.

„Jau daugiau nei dešimtmetį Žmogaus teisių centras per asmenines istorijas ir teismų bylas atkreipė dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria tos pačios lyties poros, norinčios gyventi saugų šeiminį gyvenimą. Apklausos rezultatai rodo, kad vis daugiau žmonių supranta, kad šeima yra šeima, nepaisant to, ar vaikus augina tėtis ir mama, mama ir mama, ar du tėčiai“, – teigė Žmogaus teisių centro atstovė Kelly Grossthal.

Skelbiama, kad naujai suformuota Estijos vyriausybė planuoja pašalinti visas procedūrines civilinės partnerystės registravimo kliūtis ir priimti įstatymą, kuris leistų tos pačios lyties poroms sudaryti santuokas.


Parengta pagal estonianworld.com ir gays-ua.com informaciją

Naujesnė Senesni