Rusijoje uždraustos lyties keitimo operacijos, nepripažins ir užsienyje lytį pakeitusių piliečių dokumentų

Už Rusijos ribų išduoti dokumentai, įrodantys, kad asmuo pasikeitė lytį, nebus pripažįstami kaip pagrindas pakeisti lyties žymenis asmens tapatybės dokumentuose, teigia Rusijos Teisingumo ministerijos pareigūnai.

Asociatyvi „ConvertKit“/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Toks sprendimas priimtas po to, kai Valstybės Dūma antradienį vienbalsiai priėmė naująjį įstatymą, kuriuo Rusijoje uždraustos lyties keitimo operacijos.

„Pakeitus lytį užsienyje, mes neturėsime pagrindo keisti (lyties žymenų dokumentuose, – jarmo.net). <...> Pasas keičiamas gimimo liudijimo pagrindu, tai yra, pase liks ir senoji lytis“, – sakė Rusijos Valstybinės civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Larisa Krykanova, kurią cituoja TASS.

Rusijos Teisingumo ministerijos Socialinės teisėkūros departamento direktoriaus pavaduotojas Olegas Bykovas pabrėžė, kad asmenys ir toliau turės teisę dėl to kreiptis į teismą.

Jarmo.net primena, kad birželio 14-ąją Rusijos Valstybės Dūma per pirmąjį svarstymą vienbalsiai priėmė įstatymo projektą, ribojantį translyčių asmenų teises.

Valstybės Dūmos pirmininko Viačeslavo Volodino ir parlamentinių frakcijų lyderių pristatyta iniciatyva numatoma uždrausti lyties keitimo operacijas ir lyties žymenų keitimą dokumentuose remiantis medicininėmis pažymomis.

Pagal įstatymo „Dėl Rusijos Federacijos piliečių sveikatos apsaugos pagrindų“ pataisas, Rusijoje bus draudžiama bet kokia medicininė intervencija, kuria siekiama pakeisti asmens lytį.

Rusijos deputatai šio įstatymo priėmimą pagrindžia „tradicinių vertybių apsauga“ ir siekiu uždrausti tos pačios lyties asmenų santuokas.

„Tai yra gėda. Tai tik gėda, o ne įstatymas, – į balsavimo rezultatus sureagavo visuomenės veikėja Ksenia Sobčiak. – Ir, žinoma, tai yra žmogaus laisvės pažeidimas, priespauda ir priekabiavimas. <...> Transfobijos ir homofobijos puoselėjimas visuomenėje nieko gera Rusijai neatneš“.

Parengta pagal xgayru.info informaciją
Naujesnė Senesni