Lietuvos liberalus jaunimas. Ne ten padėtas kablelis Seime

Šiandien Seimo plenariniame posėdyje buvo teikiama Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo 4 straipsnio 2 dalies 16 punkto pataisa. Ši įstatymo dalis byloja, kad informacija, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“ daro neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi. Kitaip tariant, remiantis įstatymu suteikiama erdvė sakyti, kad informacija apie LGBTQ+ bendruomenę yra žalinga.

Asociatyvi Norbu Gyachung/unsplash.com nuotr.


Lietuvos liberalus jaunimas

info@laisve.lt

Nuo 2009 metų galiojanti įstatymo dalis smarkiai blogina seksualinių mažumų padėtį, pažeidžia jų teises ir leidžia su šia bendruomene susijusią medžiagą cenzūruoti. Vienas žymiausių to atvejų yra Neringos Macatės pasakų knygos „Gintarinė širdis“, kurioje buvo vaizduojama homoseksualių porų meilė, uždraudimas. Dėl šio sprendimo Lietuva šiais metais pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT).

Knyga „Gintarinė širdis“ | Jarmo.net nuotr.

Nors dėl Konstitucinio Teismo išaiškinimo apie tai, kad konstitucinė šeimos sąvoka yra lyčiai neutrali, atsirado aiškinančių, kad šia įstatymo nuostata saugomos visos šeimos – suprask, ir tos pačios lyties – vis vien šis įstatymo punktas yra naudojamas tik vienam tikslui: stigmatizuoti LGBTQ+ bendruomenę ir kuo labiau stabdyti informacijos apie šią bendruomenę plėtrą. Išlaikydami šį įstatymo punktą savo teisyne mes skelbiame, kad jau patys iš savęs LGBTQ+ bendruomenės žmonės yra žalingi, pavojingi. O ribodami informaciją mes atimame galimybę savipažinimui ir pažinimui kito. Tai trikdo ir stabdo bet kokią galimybę savitarpio supratimui ir tolerancijai. Tokiais įstatymais kurdami monstrus iš paprastų bendruomenės narių tik skatiname neapykantą, nepasitikėjimą ir susiskaldymą.

Susimąstyti taip pat reikėtų ir dėl to, kad tarp Europos Sąjungos valstybių, be Lietuvos, panašų įstatymą turi tik antidemokratiškomis tendencijomis pasižyminti Vengrija. Tarp mūsų kaimyninių valstybių LGBTQ+ bendruomenės tokiu įstatymu yra diskriminuojami agresorėje Rusijoje. Buvimas tokioje valstybių kompanijoje menkina Lietuvos kaip laisvės vertybes propaguojančios valstybės statusą tarp mūsų partnerių ir sąjungininkų.

Absoliučiai gėdinga tai, kad Seimas šiandien atmetė šias įstatymo pataisas ir nė negrąžino šio klausimo įstatymo teisėjams tobulinti. Stebint šį Seimą apima neviltis, kad Lietuvoje žmogaus teisėms svarbūs sprendimai neturi šansų būti priimti Seime. LGBTQ+ bendruomenė yra tokia pat visuomenės dalis kaip ir nepriklausantys jai. Tokia šios bendruomenės diskriminacija yra nesuvokiama liberalios demokratijos šaliai. Kartu šiandienos sprendimas yra priminimas, koks svarbus yra kiekvieno jauno žmogaus balsas rinkimuose, nes kol Seimo salėje garsiausi balsai yra Puidoko, Širinskienės ar Valkiūno, žmogaus teisės Lietuvoje kentės. „Palaikykime cenzūrą, uždrausti“ – Seimas dėl informacijos apie LGBTQ+ bendruomenę šiandien kablelį padėjo čia, tikėkimės, kad šis kablelis vieną dieną pajudės.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni