Nei Civilinės sąjungos, nei Stambulo konvencijos – Seimui pašalinus laisviečiams svarbius projektus, prakalbo Teisingumo ministrė: „Tai veidmainystė“

Seimui ketvirtadienį nusprendus neįtraukti į pavasario sesijos darbų programą nei Civilinės sąjungos įstatymo, nei Stambulo konvencijos ratifikavimo, Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska pareiškė, kad politinėmis temomis retai pasisako viešose diskusijose, tačiau sužinojusi parlamentarų verdiktą, ji negalinti tylėti.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska | O. Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ministrė: kalbėti apie žmogaus teises neužtenka

Ministrė E. Dobrowolska įraše socialiniame tinkle „Facebook“ akcentavo, jog sprendimai dėl naktinių taikiklių legalizavimo medžioklėje, Stambulo konvencijos ratifikavimo ir Civilinės sąjungos įstatymo išbraukimo iš pavasario darbų programos turėtų kelti nerimą. 

E. Dobrowolska pabrėžė, kad tokie Seimo sprendimai kelia susirūpinimą ne tik dėl jų turinio, bet ir dėl politikų atsakomybės prieš rinkėjus. 

„Visi šie dienos sprendimai – ir valdančiųjų (Liberalų sąjūdžio bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų) balsais. Taip pat Socialdemokratų. 

Sutarkime dėl vieno – kalbėti apie žmogaus teises, liberalias vertybes ir gamtos apsaugą neužtenka, jei dalis frakcijos balsuoja kitaip. Tai veidmainystė. Ir tuo pačiu – tikrosios vertybės, kurias gauna rinkėjai pasirinkdami savo atstovus rinkimuose. Simboliška, kokie dideli užaugome, bet kaip vis dar krūpčiojame, nepaisant to, kad jau 20 metų esame ES ir NATO nariais“, – rašė ministrė savo įraše.


Koaliciją pavadino „šiaudine“

Jarmo.net primena, kad ketvirtadienį Seimas iš pavasario sesijos darbų programos išbraukė Civilinės sąjungos įstatymo projektą, kuriuo būtų įteisinta tos pačios lyties asmenų partnerystė.

Už Seimo narių Mišrios grupės atstovės Agnės Širinskienės pateiktą siūlymą išbraukti šį klausimą iš programos balsavo 59 Seimo nariai, 44 pasisakė prieš, 10 – susilaikė.

Už Civilinės sąjungos įstatymo išbraukimą iš programos balsavo ne tik opozicinės „valstiečių“, „darbiečių“ ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos, bet ir 2 valdančiųjų Liberalų sąjūdžio atstovai bei 13 konservatorių, praneša BNS.

Seimo posėdis | O. Posaškovos/lrs.lt nuotr.

Seimo vicepirmininkas, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas po balsavimo pareiškė, kad valdančioji koalicija panaši į „šiaudinę“.

„Šiaudinėm kojytėm grįstas mūsų Seimas, jei negali principinių sprendimų priimti, šiaudinė yra ir ši koalicija, jei neatlaiko rimtesnio išbandymo“, – kalbėjo V. Mitalas.

Jis pasiūlė balsuoti po savaitės iš naujo dėl programos ketvirtadienį jos nepatvirtinant.

„Gal Seimas padarys savaitės pertrauką, atvės, ir mes galėsim koalicijoje su visais krikščionimis demokratais ir agroliberalais nuosekliau pasišnekėti, kokius vertybinius ir kitus klausimus dedame į šią pavasario sesijos darbų programą“, – sakė V. Mitalas.

Vytautas Mitalas | O. Posaškovos/lrs.lt nuotr.

Tačiau ketvirtadienį pavasario sesijos darbų programa buvo patvirtinta – už tai balsavo 89, 13 pasisakė prieš, susilaikė taip pat 13 Seimo nariai. Prieš tai, kad programa būtų patvirtinta, balsavo Laisvės frakcija, taip pat socialdemokratai.

Seimas į programą neįtraukė ir laisviečio Tomo Vytauto Raskevičiaus pasiūlymo dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo. Nors Konstitucinis Teismas ketvirtadienį paskelbė, kad šis dokumentas neprieštarauja Konstitucijai, T. V. Raskevičiaus pasiūlymui balsų nepakako – už pasisakė 46 Seimo nariai, prieš buvo 40, dar 21 susilaikė. 

„Seime geriau Puidokas skleis kliedesius, negu įsiklausys į Konstitucinio Teismo argumentus“, – po balsavimo socialiniame tinkle „Facebook“ rašė T. V. Raskevičius.

Sako, kad pasitikėjimas pasiekė žemumas

Seimo sprendimas supykdė ir nevyriausybinikus. 

Jūratė Juškaitė | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė „Facebook“ išreiškė savo nuomonę: „Eilinį kartą Seimas ir valdančioji koalicija verčia giliai atsidusti tuos rinkėjus, kurie tiki, kad Lietuva turi keistis, tapti labiau vakarietiška valstybe ir gerbti žmogaus teises.

Šiandien Konstitucinis Teismas paskelbė išvadą, kad Stambulo konvencija neprieštarauja LR Konstitucijai.

Ką Seimas į tai?
 
Ką tik nubalsavo už tai, kad Stambulo konvencijos ratifikavimas nebūtų įtraukas į pavasario sesijos darbų planą. O dar su tuo pačiu vėjeliu pritaria Agnės Širinskienės pasiūlymui išbraukti ir Civilinės sąjungos įstatymą.
 
Už tokius sprendimus atitinkamai balsavo 18 ir 15 valdančiosios koalicijos narių. Iš esmės klausimai nebus svarstomi pačių valdančiųjų balsais.
 
Pasitikėjimas politikais pasiekė naujas žemumas“.


Zabarauskas: Širinskienė valdo Lietuvą

Dėl Seimo sprendimų pasisakė ir režisierius Romas Zabarauskas, kuris akcentavo, kad nors politikų elgesys liūdina, tačiau dėl to triukšmo tarp valdančiųjų greičiausiai nekils. Jis išreiškė gilų nusivylimą Laisvės partija.

Romas Zabarauskas | Eglės Norvilytės nuotr.

„Seimas šiandien pritarė Širinskienės siūlymui iš pavasario sesijos išmesti Civilinės sąjungos svarstymą. Deja, bet tai nesulauks didesnio atgarsio tarp Partnerystę palaikančių politikų ar jų aklų fanų, kurie jau paskendo demagoginiuose apmąstymuose apie savo prisitaikymo ir kompromisų politikos menamą vertę.

Faktas yra toks – žmogaus teisių klausimais ne Premjerė ir ne koalicija, o Širinskienė valdo Lietuvą. Nors, net Širinskienė siūlo kažkokius keistus „artimo ryšio“ sprendimus vienos lyties poroms – o esama valdžia įeis į istoriją, kaip nepriėmusi absoliučiai nieko.
 
Gėda, ypač Laisvės partijai kuri šiuo klausimu pelniusi matomumą, tiesiog nusispjovė į bet kokį principingumą“, – rašė jis „Facebook“.

Naujesnė Senesni