Universiteto LGBT+ grupė kviečia į protestą prie Rusijos ambasados

Praėjo 3 mėnesiai nuo tada, kai Rusijos Aukščiausiasis Teismas paskelbė „Tarptautinį LGBT judėjimą” „ekstremistine organizacija”. Už LGBT+ teisių palaikymą žmonėms gresia baudos, sulaikymai ir įkalinimas, rašoma pranešime spaudai.

Asociatyvi Sogand Gh/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Todėl kovo 17-ąją, Rusijos prezidento rinkimų Lietuvoje dieną, universiteto LGBT grupė organizuoja viešą protestą prie Rusijos ambasados. Protestu jie siekia solidarizuotis su engiamais Rusijos LGBT+ žmonėmis ir išreikšti pasipriešinimą Putino režimui. 

„Dabar, būdamas Lietuvos LGBT+ bendruomenės dalimi, aš negaliu nejausti Rusijos LGBT+ asmenų skausmo. Svarbu kalbėti apie tai, kad Putino režimas sukelia kančią mūsų bendruomenės nariams. Svarbu parodyti tai kitiems Rusijos piliečiams, opozicijai bei Lietuvos visuomenei per mūsų LGBT+ bendruomenės tarptautinį solidarumą. Sąlygos LGBT+ asmenims Rusijoje yra šiuo metu yra nežmoniškos, nesuteikiančios galimybės paprastai gyventi. Persekiojami ne tik patys LGBT+ asmenys, bet ir tie, kurie su jais dirba ir suteikia jiems paslaugas. Teisininkai arba psichologai atsisako dirbti su LGBT+ asmenimis arba protestuoja ir keldami sau pavojų daro tai slaptai. Apsunkinta prieiga prie sveikatos paslaugų, ypač translyčiams asmenims”, – teigia Ivan, imigrantas iš Rusijos, gyvenantis Lietuvoje, ir „Universiteto LGBT grupės” narys. 

Po ginčytino Rusijos Aukščiausiojo Teismo sprendimo, kuriuo „Tarptautinis LGBT judėjimas” pripažintas „ekstremistine organizacija”, LGBT+ teisių gynimo aplinka Rusijoje tampa vis pavojingesnė. Asmenims, išreiškiantiems paramą ar priklausantiems LGBT+ bendruomenei gresia griežtos pasekmės, įskaitant baudas, sulaikymą ir įkalinimą. 

Tokiomis aplinkybėmis kovo 17 d., sutampant su Rusijos prezidento rinkimais, Lietuvoje vyks jaudinanti solidarumo ir pasipriešinimo demonstracija. Universiteto LGBT grupės organizuojama vieša protesto akcija prie Rusijos ambasados siekiama tapti palaikymo švyturiu marginalizuotai LGBT+ bendruomenei Rusijoje. 

Šia demonstracija siekiama ne tik sustiprinti nutildytų ir engiamų žmonių balsus, bet ir ryžtingai pasipriešinti V. Putino režimo vykdomai priespaudos politikai. 

Ši protesto akcija turi gilią reikšmę. Tai drąsus visuomenės teisės į saviraiškos ir tapatybės laisvę patvirtinimas, kuris yra griežta priešprieša Rusijoje prieš LGBT+ asmenis taikomoms represinėms priemonėms. 

Kviesdami visuomenę prisijungti prie šios demonstracijos, organizatoriai pabrėžia, kad būtina imtis bendrų veiksmų ir solidarizuotis su neteisybe. Kartu galime siųsti galingą paramos žinią tiems, kurie susiduria su persekiojimu, ir dar kartą patvirtinti savo įsipareigojimą ginti pagrindines žmonių teises ir orumą.

Organizatoriai visus galinčius kviečia prisijungti prie protesto kovo 17 d., 12:00 val., adresu Ukrainos Didvyrių g. 2, Vilnius (Žvėryne, už Rusijos ambasados, prie įėjimo į Konsulo skyrių).
Naujesnė Senesni