Dominikos Aukščiausiasis Teismas panaikino tos pačios lyties asmenų santykių draudimą

Dominikos, esančios Karibų jūroje, Aukščiausiasis Teismas (AT) panaikino draudimą palaikyti tos pačios lyties asmenų santykius, grindžiamus bendru sutarimu, praneša BBC.

Asociatyvi Mikhail Pavstyuk/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

AT nusprendė, kad kai kurios įstatymo dalys, kuriomis tos pačios lyties asmenų santykiai yra draudžiami, prieštarauja šalies Konstitucijai.

Dominikoje gyvenantis homoseksualus asmuo, iškėlęs šią bylą, teigė, kad skundžiamas įstatymas pažeidžia jo Konstitucines teises. Jo tapatybė neatskleidžiama.

Ieškovas byloje pareiškė, kad įstatymas pasmerkė jį „gyventi nuolat baiminantis baudžiamosios atsakomybės už seksualinę veiklą abipusiu sutikimu“, ir tvirtino, kad šis įstatymas kursto „neapykantą ir smurtą jo ir kitų LGBTQ+ asmenų atžvilgiu“, o tai, pasak jo, neleidžia „gyventi jaučiantis laisvai ir oriai“.

LGBTQ aktyvistai palankiai įvertino AT sprendimą ir pavadino jį „svarbiu įvykiu kovoje už LGBTQ+ teises Karibų jūros regione“.

BBC patikslina, kad Dominikos AT nusprendė, jog Seksualinių nusikaltimų įstatymo 14 ir 16 straipsniai, pagal kuriuos kriminalizuojamas tos pačios lyties asmenų santykiavimas tarpusavyje tarp suaugusiųjų, prieštarauja Konstitucijai.

Teisėja Kimberly Cenac-Phulgence nutarime pareiškė, kad teismas nustatė, jog įstatymu pažeista teisė į saviraiškos laisvę ir asmens privataus gyvenimo apsaugą, kuri įtvirtinta šalies Konstitucijoje.

Organizacijos „Minority Rights Dominica“ įkūrėjas Darylas Phillipas teigė, kad AT sprendimas, nors ir žadantis, jog Dominika pasuks pagarbos LGBTQ+ bendruomenei keliu, nereiškia, kad „homofobija baigsis rytoj“.

„Tai procesas“, – sakė ponas D. Phillipas.

LGBTQ+ teisių nevyriausybinės organizacijos „Outright International“ atstovai tikino, kad tos pačios lyties porų santykių „dekriminalizavimas padeda sukurti aplinką, kurioje LGBTQ+ asmenys gali gyventi atvirai, nebijodami būti persekiojami“.

„Šių diskriminacinių įstatymų panaikinimas liudija nenuilstamas aktyvistų, teisininkų ir palaikytojų, ilgą laiką kovojusių už teisingumą ir lygybę, pastangas. Tai žmogaus teisių pergalė ir reikšmingas etapas kovoje už LGBTQ+ teises pasaulyje ir Karibuose“, – teigė „Outright“ vadovė Maria Sjodin.

Pastaraisiais metais dalis Karibų jūros šalių, tokių kaip Antigva ir Barbuda, Barbadosas, Belizas, Sent Kitsas ir Nevis bei Trinidadas ir Tobagas, panaikino įstatymus, nukreiptus prieš LGBTQ+ bendruomenę. Karibų jūros regiono šalimis, kuriose tos pačios lyties santykiai vis dar yra kriminalizuoti, išlieka Gajana, Grenada, Jamaika ir Sent Vincentas bei Grenadinai.
Naujesnė Senesni