Dėl paslėptos politinės reklamos P. Gražulis baudos išvengė, ją išspausdinęs laikraštis kaltę neigia

Kito akyje krislą įžiūri, o savojoje rąsto nemato – šis biblinis posakis labai gerai tiktų Seimo nariui Petrui Gražuliui, kuris, kritikuodamas kitus politikus korupcija, pamiršta apie savo nuodėmes. VRK praėjusiais metais atliko tyrimą ir nustatė, kad politikas rinkiminės kampanijos metu paslėpė politinę reklamą liūdnai pagarsėjusiame leidinyje „Laisvas laikraštis Lietuvai”. Jos vertė – nei daug, nei mažai – apie 5 tūkst. už straipsnius vien šiame leidinyje, kai tuo metu pats politikas deklaravo iš viso rinkimams išleidęs mažiau - 4 160,2 eurų.

Jarmo.net koliažas


Kyla klausimas, iš kur politikas gavo tiek lėšų ir kodėl jų nedeklaravo.

„Ai, tegul žiūri, ką konservatoriai išdarinėja”, -  komentavo P. Gražulis.

Baudos nemokės


Praėjusių metų gruodžio 29 dieną VRK priėmė sprendimą, pagal kurį nusprendė „pripažinti leidinyje „Laisvas laikraštis Lietuvai“ paskelbtas publikacijas paslėpta politine reklama”.

Apie tai jarmo.net jau paskelbė sekmadienį šioje publikacijoje: P. Gražulio politinė reklama kainavo dvigubai daugiau nei šis deklaravo

Po pasirodžiusio straipsnio VRK atstovai informavo, kad nors atsakomybė už tokį pažeidimą numatyta, jos Petras Gražulis išvengė.

„Šiuo metu administracinė atsakomybė nei buvusiems politinės kampanijos dalyviams, nei viešosios informacijos skleidėjams nėra taikyta. Teisę surašyti administracinių nusižengimų protokolą turi kiekvienas VRK narys. Ar šia teise pasinaudoti - kiekvienas VRK narys sprendžia individualiai”, - rašoma VRK vyriausiosios specialistės Indrės Ramanavičienės atsakyme.

Nustatytais įkainiais nesivadovavo


Jarmo.net pasiteiravo leidinio „Laisvas laikraštis Lietuvai” redaktoriaus, prieštaringai vertinamo žurnalisto Aurimo Drižiaus apie susiklosčiusią situaciją. Šis atsakė, kad „VRK yra organizuota nusikalstama grupuotė, kuri suklastotojo rinkimus”, o „tas jų iš prišto laužtas skaičius apie Gražulio išlaidas - dar vienas briedas”.

Vis tik šis „briedas”, kuris išties vadinamas Seimo rinkimų politinės kampanijos reklamos įkainiais ir sąlygomis, VRK skelbiamas viešai ir leidiniai privalo jo laikytis.

Būtent pagal šiuos nustatytus įkainius bei pastebėtą neatitikimą Petro Gražulio deklaracijoje VRK ir nustatė pažeidimą. Po gruodžio 29 dieną priimto VRK sprendimo Petro Gražulio politinės kampanijos finansavimo ataskaita buvo patikslinta.

VRK patikslinta deklaracija 


Pats politikas prieš tai deklaravo, kad rinkimų kampanijai jam atsiėjo kiek daugiau nei 4 tūkst. eurų, o VRK patikslino, kad išties Petras Gražulis, suskaičiavus įkainius už paslėptą reklamą, iš viso patyrė virš 8 tūkst. eurų išlaidų.

Nežinojo, kaip reikėjo pažymėti


„Pripažino kažkokią nesąmonę. Žinau, žinau tą dalyką, buvo tas posėdis”, - aiškino P. Gražulis.

Anot jo, VRK nematė, kad reklama leidinyje buvo pažymėta, nes jam buvo nežinoma, jog reikia atskirai kaip politinę reklamą žymėti kiekvieną straipsnį.

Paklaustas, ar sumokėjo VRK nustatytą papildomą sumą už paslėptą politinę reklamą, P. Gražulis atsakė: „Nežinau, negavau sąskaitos, kai gausiu, tada apmokėsiu.

Petras Gražulis nemalonumų su valstybės institucijomis turi ir daugiau. Šiuo metu seimas jau yra panaikinęs jo teisinę neliečiamybę dėl ikiteisminio tyrimo, kuriame jis minimas kaip galima siūlęs duoti Rusijos pareigūnui kyšį tvarkydamas vienos bendrovės reikalus.

Naujesnė Senesni