Turkija žengė atgal: pasitraukė iš Stambulo konvencijos

Šeštadienį, kovo 20-ąją Turkijos valdžia pranešė, kad pasitraukia iš susitarimo dėl Stambulo konvencijos. Nors prieš dešimtmetį šalis ją pasirašė per Europos Tarybos suvažiavimą Turkijos mieste Stambule, šios dienos Turkijos sprendimas rodo žengimą atgal moterų teisių užtikrinimo srityje.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Stambulo konvencija šalys įsipareigoja sistemiškai kovoti prieš smurtą šeimose, kai jį patiria moterys iš vyrų. 

Tačiau Turkijos konservatyviai nusiteikę politikai aiškina, kad lyčių lygybės ir nediskriminavimo dėl seksualinės tapatybės principai kenkia šeimos vertybėms ir „skatina homoseksualumą".

Europos taryba aktyviai stengėsi, kad Turkija, pasirašiusi konvenciją, nenutrauktų joje numatytų įsipareigojimų, tačiau ši valstybė jau kurį laiką žengia kitu keliu.

„Tai kelia pavojų moterų apsaugai Turkijoje, visoje Europoje ir už jos ribų“, - sakė Europos Tarybos atstovė Marija Pejcinovic Buric.

Socialiniuose tinkluose Turkijos šeimos, darbo ir socialinės politikos ministrė Zehra Zumrut teigė, kad moterų teises saugo šalies konstitucija. Ji nepaaiškino priežasties, kodėl Turkija turėjo nutraukti Stambulo konvencijos vykdymą.

Turkijoje smurtas prieš moteris - rimta problema. Turkijos platformoje „Mes sustabdysime žmogžudystę“ praėjusiais metais užfiksuota, kad šalyje buvo nužudyta mažiausiai 300 moterų. Kita vertus, šis skaičius gali būti dar didesnis - dar dešimčių moterų kūnai rasti įtartinomis aplinkybėmis.

2018 metų gegužę 23-ejų metų studentės Sule Cet išprievartavimas ir nužudymas Turkijos sostinėje Ankaroje sukėlė ypatingą atgarsį - vyko demonstracijos, įvykį plačiai nušvietė žiniasklaida. Merginos užpuolikai jos kūną išmetė iš daugiaaukščio mėgindami inscenizuoti savižudybę, bet teisėsauga išsaiškino nusikaltimą. Du vyrai buvo nuteisti - vienas iki gyvos galvos, kitas - 18 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Parengta pagal BBC

Naujesnė Senesni