Vienas bučinys pakeitė vyro gyvenimą ir padėjo kovoti prieš LGBTQ diskriminaciją Kinijoje

Buvęs stiuardas Chai Cheng vis dar sapnuoja košmarus apie tą vienintelę emocingą akimirką, kuri jam kainavo beveik viską, rašo CNN korespondentas Steven Jiang.

Chai Cheng visą gyvenimą svajojo dirbti aviacijoje. Deja, ši svajonė žlugo | Jarmo.net koliažas

Pagal CNN parengė Simonas Bartulis

jarmo.net


Laukia verdikto

2019 m. spalį buvo nutekintas ir internete paviešintas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Chai pabučiuoja savo tuometinį vyrą, didžiausios Kinijoje oro linijų „China Southern" pilotą .

Bučinys užfiksuotas privačių apartamentų lifte ir buvo peržiūrėtas milijonus kartų. Kol klipas sklido internetinėje erdvėje, Chai buvo nušalintas nuo darbo, o vėliau - atleistas.

Dabar vaikinas teismuose bando atsikovoti prarastą atlyginimą. Jo byla parodys, ar Kinijoje veikia darbuotojų apsaugos nuo diskriminacijos įstatymai.

Asociatyvi T.H. Chia/Unsplash nuotr.


2020 m. rugpjūčio mėnesį Chai nusprendė paduoti „China Southern" į teismą dėl neišmokėto atlyginimo po sprendimo jį nušalinti 6 mėnesiams dėl to, kad pasirodė vaizdo įrašas. Po teismo posėdžio, kuris vyko lapkritį, vaikinas vis dar laukia verdikto.

Gyvenimas apvirto aukštyn kojomis

Žmogaus teisių aktyvistai teigia, kad Chai atleidimas pademonstravo diskriminacijos prieš LGBTQ darbuotojus Kinijoje problemą.

Neigiamos nuostatos, deja, vis dar egzistuojančios Kinijos darbo rinkoje, paveikia LGBTQ+ bendruomenę. 

Tad žmonės prašo lygybės darbo rinkoje. 

Deja, tačiau teisinės apsaugos įstatyminėje bazėje vis dar nepakanka.

29-erių metų vyras teigė, kad šis įvykis kone apvertė jo profesinį ir asmeninį gyvenimą aukštyn kojom. Jis neteko savo svajonių darbo, susidūrė su problemomis pradedant ne tik naują karjerą, bet ir mezgant naujus romantinius santykius.

Chai Cheng | qnews.com nuotr.

„Kartais norėčiau atsukti laiką atgal,“ – neslėpė Chai. 

CNN prašė vaikino buvusios darbovietės „China Southern", milžiniškos valstybinės kompanijos, kuria dar 2019 metais keliavo 151 mln. keleivių, komentaro apie Chai situaciją. Taip pat kompanija paklausta ir apie poziciją dėl LGBTQ darbuotojų. Redakcija atsakymo nesulaukė.

Asociatyvi McArthur/Unsplash nuotr.


Slėpėsi

Homoseksualumas Kinijoje nėra nelegalus. Nuo 2001 metų jis panaikintas iš psichikos sutrikimų sąrašo. Tačiau ekspertai ir žmogaus teisių aktyvistai teigia, kad LGBTQ asmenys vis dar patiria diskriminaciją.

Buvęs stiuardas Chai CNN sakė, kad jis slėpė savo orientaciją visus 5-erius metus, kai dirbo „China Southern", bijodamas, kad tai pakenks jo tolimesnei karjerai.

Po to, kai bučinio vaizdo įrašas išpopuliarėjo internete, Chai teigė nustebęs, kai vienas iš jo vyresniųjų vadybininkų pareiškė, jog homoseksualumas esą kretasi su "socialistinėmis vertybėmis“. 

2020 m. balandžio mėnesį vadybininkai pranešė, kad Chai kontraktas nebus pratęstas.

Scarbor Siu/Unsplash nuotr.


„Jie sakė, kad taip yra „dėl akivaizdžių priežasčių, - kalbėjo Chai. - Tačiau aš nepažeidžiau jokių įstatymų ar kompanijos taisyklių. Iš puikiai besidarbuojančio darbuotojo, kuris greitai kilo karjeros laiptais, aš pavirtau į žmogų, su kuriuo jie nenorėjo turėti nieko bendro dėl mano seksualinės orientacijos. Tai nėra teisinga".

Neišskirtinis atvejis 

Peng Yanhui, Kinijos vaivorykštės medijos apdovanojimų vadovas, teigė, kad kompanijos retai atleidžia LGBTQ asmenis „tiesiogiai“ už tai, kad jie yra gėjai. 

„Jie naudoja užslėptus pasiteisinimus – šis atvejis nėra išskirtinis,“ – komentavo jis.

CNN šaltiniai patvirtino, kad pilotas, su kuriuo bučiavosi Chai, atleistas nebuvo. Esą oro linijos dažnai pačios finansuoja pilotų kvalifikacijos tobulinimus, todėl finansiškai sprendimas atleisti pilotą neapsimokėtų. 

Asociatyvi Jon Flobrant /Unsplash nuotr.


„Man reikėjo šitos kovos"

Kinijoje nuo 2008 m. galiojantis įstatymas draudžia diskriminaciją lyties pagrindu, ir, anot kai kurių teisininkų, tai galėtų apimti ir seksualinė orientaciją, tačiau ši interpretacija dar nebuvo išnagrinėta teismuose.

Zhong Xialu, buvusio stiuardo Chai advokatė CNN teigė: „LGBTQ darbuotojai dažnai mano, kad jie privalo slėpti savo orientaciją, kad išliktų savo darbo vietoje. Šia byla mes norime parodyti, kad būtent darbdaviai yra neteisūs taip manydami ir kad darbuotojai neprivalo taikstytis su neteisingomis darbo taisyklėmis“.

Asociatyvi Kon Karampelas/Unsplash nuotr.


Beje, po to, kai buvo atleistas iš aviacijos kompanijos, Chai persikėlė gyventi į Pekiną ir vasario mėnesį įsidarbino sveikatos apsaugos bendrovėje, tačiau jis vis dar svajoja apie tai, kad kada nors vėl galėtų skraidyti. Deja, vaikinas sako, kad dėl bylinėjimosi su „China Southern" kitos oro linijos nebenori jo įdarbinti.

„Aš nebeturiu vilties turėti karjeros, apie kurią svajojau nuo vaikystės. Bet man reikėjo šitos kovos. Dėl naujų įstatymų kūrimo, teisių gynimo, socialinės lygybės didinimo bei atvirumo – kažkam reikėjo tai padaryti“, - įkvepiančiai kalbėjo jis. 

Nuo 2016 metų Kinijos valdžia, pasitelkusi cenzūros aparatą, ėmė drausti „nenormalaus seksualinio elgesio“, įskaitant ir homoseksualumo, rodymą televizijoje ir internete. Dauguma informacinių priemonių Kinijoje ilgą laiką vengė šios temos nenorėdamos sulaukti valdžios sankcijų.
Naujesnė Senesni