Partnerystę palaikančios peticijos autorė: tie, kurie balsuos prieš, susiteps visam gyvenimui

Viešojoje erdvėje plinta nuoroda į peticiją, kurioje raginama palaikyti praėjusią savaitę Seime užregistruotą ir šio pavasario sesijoje pradedamą svarstyti partnerystės įstatymą. Peticijos autorė Augustė Jasiulytė portalui jarmo.net dėstė besitikinti, kad peticiją palaikys mažiausiai 15 tūkst. žmonių, be to, Lietuvai žengiant žmogaus teises užtikrinančių valstybių keliu, pokyčiam besipriešinantys sprendimų priėmėjai, anot jos, gali susiteršti reputaciją . „Ar jie dar nesupranta, kad tolimesnėje laiko perspektyvoje balsavimas prieš (partnerystę, - aut. past.) paliktų dėmę jų politinėje karjeroje visam gyvenimui?" - retoriškai klausia ji.

Augustė Jasiulytė | „Akimirkų gaudyklė" nuotr.



jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Pirmadienio vakaro duomenimis, peticiją pasirašė jau maždaug 1,6 tūkst. vartotojų.

-Ko yra siekiama šia peticija - ar tikitės, kad ji padarys realų poveikį? - jarmo.net pasiteiravo peticijos autorės.

-Po „Šeimų maršo“ ir prezidento kalbos gyvenu lyg paralelinėje realybėje. Net bandžiau eiti į dialogą su „maršistais", aiškintis, kodėl jie yra prieš partnerystės įstatymą, parodyti jiems, kad jų argumentai yra nelogiški.

Gavosi šnipštas.

Partnerystės įstatymo priešininkai labai garsiai rėkia, gausiai komentuoja, dedasi tautos balsu, sieja tautiškumą, šeimą ir vertybes su lytine orientacija. Šiuos žmones sujungė baimė ir karantinas.

Jie organizuoti, pavyzdžiui, masiškai raportuoja feisbuke taikius įrašus, skatinančius tėvus mylėti savo homoseksualius vaikus ir tokie įrašai pašalinami kaip neatitinkantys neva bendruomenės standartų.

Peticija | Jarmo.net nuotr.


Pažįstu žmonių, kurie bijo prisipažinti, kad palaiko partnerystės įstatymą ir LGBT bendruomenę, nes bijo, kad bus išmesti iš darbo. Tai labai liūdna situacija.

Peticija – tai vienas iš būdų išreikšti palaikymą partnerystės įstatymui ir LGBT bendruomenei, nors sąmoningai nenurodžiau jos tekste.

Straipsniai dienraščiuose žada įstatymui liūdną ateitį. Kažką daryti reikia. Ši peticija gali parodyti neapsisprendusiems oportunistiškiems politikams, kiek daug žmonių palaiko įstatymą, yra jam neabejingi.

Asociatyvi Jono Valaičio/jarmo.net nuotr.


Ar jie dar nesupranta, kad tolimesnėje laiko perspektyvoje balsavimas prieš paliktų dėmę jų politinėje karjeroje visam gyvenimui?

Peticija taip pat formuojame simbolinę opoziciją garsiausiai rėkiantiems partnerystės įstatymo priešininkams. Priėmus šį įstatymą, labiausiai jam besipriešinančiųjų gyvenimuose neįvyks jokių pokyčių, jie ir toliau gyvens kaip gyveno, niekas nesusilpnins jų šeimos sampratos, tačiau jie renkasi užsidengti akis ir nematyti homoseksualių porų, ignoruoti jas ar net linkėti joms blogo.

Kiekvienas turime teisę vadinti šeima tuos, kuriuos mylime ir to jokie įstatymai nesureguliuos, tai niekaip nesusiję su patriotiškumu.

Seimo kanceliarijos | Dž.G.Barysaitės nuotr.

 

-Kodėl jums atrodo svarbu, kad partnerystės įstatymas būtų patvirtintas?

-Visada tikėjau, kad demokratija turi užtikrinti visų žmonių lygias teises, nepriklausomai nuo jų rasės, religijos, lyties ir seksualinės orientacijos. Įstatymo priėmimas pagaliau suteiktų lygias teises ne tik homoseksualioms poroms, bet ir nesudariusioms civilinės santuokos heteroseksualioms poroms, o ką jau kalbėti apie tai, kad LGBT klausimais esame ES dugne.
 

-Jau dabar matome, kad pasirašė keli tūkstančiai žmonių, kiek tikitės sulaukti dar parašų?

-Tikimės bent 15 tūkstančių , - dėstė pašnekovė.


Peticiją galima pasirašyti čia


Universiteto LGBT grupė skelbia, kad praėjusį penktadienį Seime užregistravus partnerystės įstatymą, kuris, jeigu jį Seimas priims, užtikrins pagrindines teisines apsaugas tiek tos pačios, tiek skirtingų lyčių nesusituokusioms poroms, įstatymo projekto likimas išlieka neaiškus.

„Greitai, jau Seimo pavasario sesijoje, vyks pirmoji jo svarstymo stadija - pateikimas. Šiuo metu tikimasi, kad tolimesnio svarstymo galimybė gali priklausyti ne nuo dešimčių, bet nuo kelių balsų skirtumo.

Todėl įstatymui reikia jūsų pagalbos. Siūlome išsiųsti laiškus Seimo nariams ir parašyti, kad tikitės rinkėjų interesų atstovavimo palaikant partnerystės įstatymą. Kviečiame parašyti visiems, kuriems, jūsų manymu, būtų svarbu žinoti rinkėjų poziciją", - rašoma Universiteto LGBT+ grupės pranešime.

Naujesnė Senesni