Seime pristatytam Partnerystės įstatymui palaikymo pritrūko: grąžintas tobulinimui

Antradienį Seimo nariai, susirinkę į rytinį posėdį, ėmėsi diskusijų dėl praėjusią savaitę užregistruoto partnerystės įstatymo. Opozicija pasiūlė šį klausimą išbraukti iš darbotvarkės. 

Seimo kanceliacijos/Dž.G.Barysaitės nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Seimo nariai Mindaugas Puidokas, Saulius Skvernelis dėstė, kad su opozicijos atstovais įstatymas nebuvo derinamas, o Petras Gražulis pasiūlė surengti referendumą. Parlamentarė Rita Tamašiūnienė sakė, kad įstatymas buvo užregistruotas netikėtai, esą keičia šeimos sampratą, todėl prašė išbraukti iš darbotvarkės šio įstatymo pristatymą. 

Tiesa, R. Tamašiūnienė nepaminėjo, kad Konstitucinis Teismas dar 2019 metais yra pasisakęs, kad Konstitucijos atžvilgiu šeima yra neutrali lyčiai. 

Seimas pasiūlymui išbraukti šio įstatymo pateikimą iš darbotvarkės nepritarė. 



Atnaujinta 11:22 val. Įstatymą pristačiusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ragino atverti duris tolesniam įstatymo svarstymui ir pritarti partnerystės pateikimui. Tuo metu Seimo narys Mykolas Majauskas reiškė susirūpinimą, kad Lietuvos vyskupai šiam įstatymui nepritaria, nors „giliai katalikiškos" šalys, pavyzdžiui, tokios kaip Italija, panašų įstatymą jau yra priėmusios. Paklausta, ar teko bendrauti su tokių šalių dvasininkais, V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad ne kartą diskutavo ir prieita išvados, kad dėl partnerystės, kai savo santykius įteisina tos pačios lyties asmenys, nė viena šeima nesugriuvo. 


Atnaujinta 11:28 val.  Rita Tamošiūnienė teigė, kad šiuo įstatymu apeinama Konstitucijoje įtvirtinta šeimos samprata, ji teigė, kad esą tos pačios lyties asmenų santykius galima išspręsti sutartimis. Tuo metu Seimo vadovė V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad šiuo įstatymu apibrėžiami nesusituokusių, bet bendrai gyvenančių asmenų turtiniai ir neturtiniai santykiai, o šeimos samprata taip pat nėra pažeidžiama. 


Atnaujinta 11:29 val. Valdemaras Valkiūnas sakė, kad „profesionalūs homoseksualai" ir jų palaikytojai „skuba", minėjo ir civilizacijos griovimą. 


Atnaujinta 11:30 val. Homofobiškais klausimais jau paskirtam Konstitucinio teismo teisėjui Vytautui Mizarui  išgarsėjusi Vilija Abramikienė klausė V. Čmilytės-Nielsen, kaip ši jaučiasi pateikdama įstatymą, kuris neva apgauna visuomenę. V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad jau pribrendo laikas priimti tokį įstatymą, nes negalima nematyti didelės visuomenės grupės, kuriai jis aktualus. Be to, ji paragino lygiuotis į vakarietiškas valstybes, o ne į šalis, kurios pažeidžia žmogaus teises. 


Atnaujinta 11:33 val. Kristijonas Bartoševičius sakė, kad įstatymas yra savalaikis ir tinkamas, bet klausė, kaip reikėtų įtikinti tą visuomenės dalį, kuri prieštarauja jam. V. Čmilytė-Nielsen atsakė, kad šis įstatymas aktualus šimtams tūkstančių asmenų - daugelis jau dabar gyvena nesusituokę, veda partnerystę, bet nėra to įteisinę. 


Atnaujinta 11:37 val. Rima Baškienė sakė, kad Seimo statusas numato galimybę paskelbti šį įstatymą visuomenei svarstyti. Ji klausė, ar V. Čmilytė-Nielsen nemato tokios galimybės. Seimo vadovė atsakė, kad šis įstatymo projektas, nors ir sulaukė didžiulio visuomenės dėmesio, tačiau ir jos balsas, tame tarpe - ir žmogaus teisių organizacijų, išgirstas, be to, įstatymo svarstymo metu komitetuose dar būtų klausoma nuomonių, kaip įstatymą patobulinti. 


Atnaujinta 11:40 val. Paulius Saudargas sakė, kad po kelių metų šis įstatymas apibrėš santuoką ir šeimą „vienalytėms" poroms. Atsakydama į tai, V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad toks reguliavimas reikalingas, o susitarimas dėl bendro gyvenimo apibrėžti kaip tiesiog jungtinę veiklą ir neatspindėtų kartu gyvenančių žmonių santykių pobūdžio.


Atnaujinta 11:43 val. Mindaugas Puidokas palietė įsivaikinimo klausimą. Nors projekte nenumatyta, anot jo, esą šiuo įstatymo projektu įsivaikinimas gali būti numatytas vėliau. V. Čmilytė-Nielsen atsakė, kad jai sunku komentuoti sąmokslo teorijas. Jeigu šis Seimas sugebėtų priimti šį įstatymą, tai būtų didelis žingsnis žmogaus teisių srityje.


Atnaujinta 11:45 val. Tomas Tomilinas sakė, kad metas nuraminti visuomenę, o tai galima padaryti parlamentinės diskusijos metu. Anot jo, reikės ieškoti kompromisų, „patenkinti visas puses" - tiek kairiųjų pažiūrų, tiek dešiniųjų. Tačiau, anot jo, „homoseksualūs asmenys yra žmonės", įstatymas nekelia jokios grėsmės.

Vis tik įstatymo projekto pateikimui nepritarta. Pritrūko balsų. Už balsavo 63, 7 - susilaikė, o 58 - prieš.

Įstatymas grąžintas tobulinimui.
Naujesnė Senesni