Pylimo gatvės perėjoje neliko ne tik juodų dažų, bet ir pačios vaivorykštės: sostinės savivaldybės atstovai suskubo raminti

Vilniuje Pylimo gatvėje vyksta praėjusią savaitę neteisėtai juodais dažais uždažytos vaivorykštės perėjos atnaujinimo darbai. Sostinės savivaldybė planuoja vaivorykštės spalvas grąžinti, o nelegaliai perėją juodai užpurškusiems asmenims pateikti sąskaitą. Viešoje erdvėje buvo kalbama, kad juodus dažus kelininkai tiesiog nuplaus, o vaivorykštės spalvas - paliks. Tačiau ketvirtadienį jarmo.net pasiekė sunerimusios skaitytojos laiškas ir nuotraukos, kuriose matyti, kad nugramdyti ne tik juodi dažai, bet ir po jais paslėptos vaivorykštės spalvos.

Jarmo.net koliažas (A.Didžgalvio/LGL ir skaitytojos nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas suskubo raminti, kad vaivorykštės spalvų niekas nesiruošia pamiršti - jos bus

„Pėsčiųjų perėja atgaus prieš tai turėjusias spalvas, o sąskaita už perdažymą bus pateikta ją uždažiusiems asmenims. Vilniuje nėra vietos netolerancijai, miestas myli visus", - portalui jarmo.net dėstė jis.

Paklaustas, kokio dydžio sumą bus reikalaujama atlyginti iš neteisėtai perėją juodais dažais nupurškusių asmenų, P. Vaitekėnas dėstė, kad tai paaiškės jau po atliktų darbų. 

Jis priminė, kad perėja 2018 metais buvo nudažyta vaivorykštės spalvomis, minint tarptautinę dieną prieš homofobiją. Perėjos išdažymas buvo festivalio „Vaivorykštės dienos“ dalis, dėl perėjos išdažymo savo lėšomis kreipėsi LGL ir leidimas buvo duotas, jei tik išdažymas neuždengs horizontaliojo ženklinimo. Perėjos apipavidalinimas horizontaliojo ženklinimo neuždengė, o šį pavasarį nuspręsta išdažymą atnaujinti.

„Mūsų žiniomis, policijoje buvo atliekamas tyrimas, aiškinasi įvykio aplinkybes", - teigė P. Vaitekėnas.

Pylimo gatvėje esanti vaivorykštės perėja | Augusto Didžgalvio/LGL nuotr.

Skelbiama, kad vienas iš asmenų, kuris uždažė perėją juodais dažais, yra kalėjimo duonos jau ragavęs, šiuo metu bylose dėl finansinių aferų linksniuojamas Antanas Kandrotas. Perėją juodai purškė ir jo bendražygė Vilniaus „Juventos" gimnazijoje dirbusi lietuvių kalbos mokytoja Astra Aenovaitė Astrauskė, prieš kelis metus policijos nubausta už tai, jog apipylė memorialą „Laisvės kalva" raudonais dažais. 

Incidentas, kurio metu iš viso keturi asmenys uždažė perėją juodai, nutiko gegužės 31-ąją. Lietuvos policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis žiniasklaidai pareiškė, kad artimiausiu metu administracinės teisenos nebus išnagrinėtos, neva į įvykį siekiama pažvelgti „plačiau“.

P. Vaitekėnas sakė turintis duomenų, kad pareigūnai pradėjo administracines teisenas ir dėl perėjos nuspalvinimo LGBTQ+ bendruomenės spalvomis, ir dėl perėjos uždažymo juodai.
Naujesnė Senesni