A. Rudomanskis Kauno savivaldybės elgesį dėl „Pride" eitynių vadina piktybišku: jei kažkas įvyks blogo, tai bus jų atsakomybė

Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) vadovas Artūras Rudomanskis trečiadienį „Delfi" laidoje „Dienos tema" teigė, kad jeigu Kauno miesto savivaldybė ir „Kaunas Pride" organizatoriai nesuderins „Pride" eitynių Laisvės alėjoje maršruto, didžiausia atsakomybė dėl to kris ant Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio pečių. Be to, savivaldybės veiksmus, kai iki šiol nėra atskleidžiama, ar valdininkai skųs teismo sprendimą, kuriuo savivaldybė įpareigota suderinti eitynių maršrutą, A. Rudomanskis vadina piktybiškais. 

A. Rudomanskis | Asmeninio albumo nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Rugpjūčio 10-ąją įvykusios riaušės prie Seimo pasėjo nerimą ir dėl kitų didelio masto susibūrimų, pavyzdžiui, dėl rugsėjo 4-ąją planuojamo „Kaunas Pride" arba rugsėjo 10-ąją vėl įvyksiančio homofobiškais teiginiais išgarsėjusių „Šeimų sąjūdžio" atstovų protesto. 

Kauno miesto savivaldybė pralaimėjo teismą dėl nesuderinto leidimo žygiuoti Laisvės alėja Kaune LGBTQ+ bendruomenei, tiesa, šis sprendimas dar gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teisme. Tiesa, „Kaunas Pride" organizatoriai nerimauja, kad gali nutikti, jog savivaldybė sprendimą skųs paskutinę dieną, numatytą apskundimo termine, ir taip teisiniai procesai bus užvilkinti, dėl ko rugsėjo 4-ąją dar nebus priimtas joks sprendimas. 

Kauno Laisvės alėja | K. Petkevičiaus/jarmo.net nuotr.


A. Rudomanskis viešu laišku paragino Kauno miesto merą Visvaldą Matijošaitį atsisakyti ketinimų paskutinę akimirką skųsti teismo sprendimą. 

„Demokratinėje valstybėje, reikia pripažinti, teisė į taikius susirinkimus yra fundamentali. Dar 2010 metais dėl „Pride" renginių yra pasisakę ir Lietuvos teismai, kai buvo sprendžiama, ar leisti organizuoti LGBTQ+ eitynes Gedimino prospekte. Vienareikšmiškai buvo suformuota praktika, kad tokie renginiai gali įvykti", - sakė A. Rudomanskis.


Jis teigė, kad rugsėjo 4-ąją vyksiančio „Kaunas Pride" mitingo ir rugsėjo 10-ąją planuojamo antivakserių protesto nereikėtų sugretinti. „Tai yra visiškai skirtingi renginiai, reikėtų pabrėžti, kad renginio organizatoriai vadovaujasi teismo sprendimu, tuo tarpu Kauno valdžia, suvokdama, kad tai yra svarbus renginys, jau prieš tai jiems kilo dėl to kažkokių klausimų, elgiasi piktybiškai nutylėdami, ar jie sprendimą skųs, ar neskųs. Jeigu bent būtų aišku, kad skųs, būtų gal kitokie scenarijai galvojami ir panašiai. Todėl aš manau, kad šiuo atveju didžiausia atsakomybė krenta ant Kauno mero", - laidoje sakė A. Rudomanskis. 

A. Rudomanskis | TJA nuotr.


Anot jo, jeigu eitynėms nebus pakankamai pasirengta ir kažkas įvyks blogo, tai bus tik Kauno miesto savivaldybės atsakomybė. 

A. Rudomanskis teigė, kad rugsėjo 4-ąją ketina dalyvauti „Kaunas Pride" renginyje, o jeigu savivaldybė skųs sprendimą, renginio organizatoriai svarstys, ką daryti. 
Naujesnė Senesni