Ar įmanoma pastatyti tiltą per tarpeklį tarp Bažnyčios ir LGBT+ bendruomenės?

Autoritetingo jėzuitų kunigo ir teologo Jameso Martino knygos turėtų būti neblogai žinomos Lietuvos skaitytojams. Yra išversti trys jo teologiniai darbai ir grožinis kūrinys „Abatija“. Tiesa, knyga „Statant tiltą“ išskirtinė tuo, kad čia keliami klausimai, kurie nėra įprasti Katalikų Bažnyčioje Lietuvoje. Jamesas Martinas jau kurį laiką daug dėmesio skiria katalikų gėjų ir lesbiečių sielovadai. Kaip jis pats teigia, jis bando statyti dvikryptį tiltą, kurio svarbiausios atramos: pagarba, užuojauta ir taktas.

Knygą išvertė A. Navickas | facebook.com/andrius.navickas.71 nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Nors popiežius Pranciškus ne kartą išreiškė paramą ir laimino šias Martino pastangas, tačiau net ir Amerikoje jėzuitų kunigui tenka susidurti su nemažu pasipriešinimu. Tai tik skatina jį dar uoliau statyti tiltą ten, kur šiandien gilūs nesupratimo ir priešiškumo tarpekliai.

Šioje knygoje atrasite Bažnyčios mokymo apie homoseksualius asmenis išdėstymą, tačiau tai nėra dogminės teologijos studija. Veikiau kvietimas dialogui, kuriame svarbu atvirumas klausimams, pagarba ir geranoriškumas. Autorius nebando ginčyti Bažnyčios mokymo – priešingai, ji juo remiasi ir kviečia dar uoliau gilintis į Šventąjį Raštą bei Tradiciją.

Knygoje taip pat atkreipiamas dėmesys, kad šiandien nuo susipriešinimo kenčia ne tik homoseksualūs katalikai, bet ir jų artimieji, taip pat tai skurdina pačią Bažnyčią.

Knygą išvertė filosofijos daktaras Andrius Navickas, redagavo Giedrė Kazlauskaitė, o jos dailininkas – Jokūbas Jacovskis. Atkreipiame dėmesį, kad ši knyga – tai antrojo, pataisyto ir praplėsto Jameso Martino SJ knygos leidimo vertimas.

Preliminariai knyga turėtų pasirodyti antrą rugsėjo savaitę. Leidėjai yra pasiruošę kuo plačiau pristatyti knygą ir rengti tiltus, o ne barikadas statančias diskusijas.

Jamesas Martinas gėjų ir lesbiečių sielovada susirūpino po kraupios tragedijos viename iš Amerikos naktinių klubų, kai ginkluotas homofobas pradėjo šaudyti į ramiai pramogaujančius homoseksualius asmenis. Nepaisant šios tragedijos kraupumo, nei katalikų vyskupai, nei kunigai niekaip nereagavo, neišreiškė užuojautos LGBT bendruomenei. Tai jėzuitui kunigui atrodė nepriimtina ir tapo postūmiu pačiam pradėti rūpintis tais, kurie dažnai Bažnyčioje jaučiasi atstumti ar net niekinami. Bendraujant su šiais žmonėmis, jų artimaisiais, taip pat, diskutuojant su skirtingas nuomones dėstančiais dvasininkais, gilinantis į Bažnyčios mokymą apie homoseksualumą gimė knygos idėja.

Į lietuvių kalbą knyga išversta grupės aktyvių katalikų iniciatyva. Knygos parengimą ir leidybą rėmė išskirtinai privatūs asmenys, atsiliepę į kvietimą prisidėti prie dialogo stiprinimo Lietuvoje.

Jei norite surengti diskusiją, knygos pristatymą, kreipkitės andriusnavickas@gmail.com

James Martin SJ. Statant tiltą: Kaip Katalikų Bažnyčia ir LGBT bendruomenė galėtų užmegzti pagarba, užuojauta ir taktu pagrįstus santykius, vertė A. Navickas, „Aštuntoji diena“, 2021. Psl. 170,


Leidyklos “Aštuntoji diena“ informacija

Naujesnė Senesni