Ar V. Blinkevičiūtė atsisuks į „tradicijų" gynėjų, smerkiančių LGBTQ+ bendruomenę, pusę?

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė teigia, kad žmonės turi laisvę rinktis į protestus, tačiau tai turi vykti civilizuotai. Taip politikė sureagavo į šį mėnesį įvykusias riaušes prie Seimo, šalia kurio protestavę skiepų priešininkai, nacionalistai ir homofobiškai nusiteikę asmenys ėmė mėtyti vandens butelius, lazdas ir akmenis į atvykusius pareigūnus.

V. Blinkevičiūtė | International Women's Day - Debate European Parliament - Hanna Kristjánsdóttir nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Tikisi, kad dar vienų riaušių nebus

Riaušėse skambėjo homoseksualius asmenis žeminantys žodžiai, taip pat aidėjo pasipiktinimas dėl sprendimo po rugsėjo 13-osios įvesti apribojimų nepasiskiepijusiems asmenims.

„Socdemė" teigė, kad 10 dienos mitinge prie Seimo buvo naudojamos neleistos priemonės. Pasak jos, teisėsaugos institucijos turi tinkamai įvertinti visas aplinkybes.

Kalbėdama apie nacionalistų ir homofobų rengiamas akcijas, vadinamas šeimų gynimo maršais, taip pat kitas „šeimų gynėjų" akcijas V. Blinkevičiūtė penktadienį „Žinių radijui" sakė neprieštaraujanti, kad tokie mitingai įvyktų.

„Mes visą laiką esame už tai, kad vyktų tie mitingai ir kad jie būtų tinkami demokratiškai valstybei ir vyktų civilizuotai“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė V. Blinkevičiūtė.

Tačiau, pabrėžė LSDP pirmininkė, ji nepalaiko mitingo, kuris įvyko prie Seimo, šalia kurio buvo pastatytos kartuvės, naudota Holokausto simbolika.

Anot V. Blinkevičiūtės, teisėsauga turi geriau pasiruošti, jog rugsėjo 10-ąją planuojamas dar vienas mitingas neperaugtų į neramumus.

Palaiko ar nepalaiko LGBTQ+ asmenų teises? 

Nepaslaptis, kad protestai prie Seimo, kai prieštaraujama skiepams, rengiami tų pačių asmenų, kurie deklaruoja esantys „už tradicines šeimos vertybes", „prieš LGBTQ+ ideologiją" ir panašiai. Tarp organizatorių - tie patys veidai, kurie šiurkščiai kalba apie neheteroseksualių asmenų teises. „Valstiečių" lyderis Ramūnas Karbauskis jiems simpatizuoja ir šeimų maršo renginius palaiko. 

Prie LSDP vairo stojus V. Blinkevičiūtei, kilo klausimas, kokia yra jos pozicija LGBTQ+ teisių klausimu. LSDP programoje, parengtoje 2020 metais prieš rinkimus, įsipareigota ginti LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą. Tiesa, kai kurie V. Blinkevičiūtės pasisakymai kelia abejonių, ar programa ir tikroji partijos pirmininkės pozicija neprasilenkia tarpusavyje. 

„Galvoju, kad kai kalbame apie LGBT visuomenę, tas dalykas yra perdėtas, suprantate. Perdėtas. Mūsų tikslas, kad kitokios orientacijos žmonės galėtų mokytis, darbą turėti, kitur save įtvirtinti. Pagaliau kalbama apie partnerystės įstatymą, <...> apie turto ir paveldėjimo klausimus, bet žinoma jokių būdu ne apie vaikų auginimo", - debatų metu, kai varžėsi dėl pirmininkės posto, yra sakiusi V. Blinkevičiūtė. 

Negana to, kalbėdama apie Partnerystės įstatymo priėmimą Lietuvoje, partijos pirmininkė teigė, kad „negalima eiti buldozeriu", tad tokie pasisakymai dalį LGBTQ+ asmenų nuvylė. 

Kartais panašias mintis išsako ir asmenys, besiburiantys į šeimų maršus. 

Ar naujoji „socdemų" vedlė galiausiai nepradės reikšti paramos tariamas „tradicines vertybes" ginantiems veikėjams, kurių tikrasis tikslas - užkirsti kelią LGBTQ+ asmenų lygioms teisėms? 
Naujesnė Senesni